Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Minőséget jó áron! Smaragd tuja az Oázistól.

A sövények sztárja.
60-80 cm magas:
1890 Ft!

Eredeti ára: 2500 Ft
60-80 cm magas:
1890 Ft!

Eredeti ára: 2400 Ft

80-100 cm magas:
2490 Ft!

Eredeti ára: 3200 Ft

100-125 cm magas:
3490 Ft!

Eredeti ára: 4500 Ft

125-150 cm magas:
4490 Ft!

Eredeti ára: 5900 Ft

Az akció a készletek erejéig, illetve visszavonásig érvényes, más kedvezménnyel nem összevonható. Az akciós árak változtatásának jogát fenntartjuk.

Fókuszban a sövény

A sövény térelválasztásra kiválóan alkalmas kerti elem, amit olyan cserje, illetve fafajokból ültessünk, amelyek a rendszeres metszést jól tűrik. A legáltalánosabban elterjedt növények erre a célra a tujafélék és a fagyal, ám ennél sokkal több sövénynek alkalmas növény van, amiből igényeinknek megfelelő élő kerítést alakíthatunk ki.

A sövény formáját, valamint a metszés módját és gyakorítását tekintve lehet szabályos alakúra nyírt sövény vagy nyíratlan, úgynevezett szabadsövény.

Nyírt sövényhez lombjukkal díszítő, lombhullató vagy örökzöld fajokat választhatunk.

Lomblevelű örökzöldek: bangita, babérmeggy, borbolya, kecskerágó, puszpáng (buxus), magyal (Ilex), tűztövis. Kezdetben hagyjuk szabadon nőni, bokrosodni őket, a következő évben már évente kétszer, tavasszal, kihajtás előtt, valamint a hajtásnövekedés mérséklődésekor, nyár végén nyírjuk.

Tűlevelű örökzöldek: boróka, ciprus, Leyland-ciprus, hamisciprus, tiszafa, tuja.
Ezeknél a jó bokrosodás érdekében tavasztól őszig rendszeres hajtásvisszacsípést végezzünk. A csúcsukat csak akkor metsszük, ha már elérték a kívánt magasságot.

Lombhullatók: A lombhullató fajokból készült nyírt sövények igazi szépségüket a tavaszi kihajtáskor, illetve az őszi lombszíneződéskor mutatják meg. Erre alkalmas fajok: bükk, ezüstfa, eperfa, galagonya, gyertyán, fagyal, korai juhar, turkesztáni szil sövény változata és a som. Ezeket a sövényeket a téli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban alakítsuk megfelelő formájúra.

A szabadon növő sövények nem igényelnek rendszeres metszést, csupán túlburjánzásukat kell megakadályoznunk egy-egy visszametszéssel.
Szabad sövénynek a virágaikkal díszítő cserjefajok alkalmasak. Ezek lehetnek tavasszal nyílók (aranyvessző, orgona, jezsámen, gyöngyvirágcserje, japánbirs, gyöngyvessző, rózsalonc). Alakító metszésüket elvirágzás után végezzük. A nyáron és ősszel virágzó fajokat, így a mályvacserjét, a boglárkacserjét, a kékszakállt, a barátcserjét, a nyáriorgonát, a tamariskát, a pimpót kor tavasszal, rügyfakadás előtt alakítsuk. Ültethetünk több fajból álló, vegyes, vagy egynemű sövényt is.

Különleges sövények
• Kerítés helyett, a macskák, kutyák és egyéb nagyobb testű állatok, és természetesen az ember biztos távoltartására ültethetünk telekhatároló, szúrós sövény. Erre alkalmas fajok a Júlia-borbolya, a kökény, a tűztövis, a narancseper, a lepényfa, a keskenylevelű ezüstfa és a homoktövis. •Utak mellé, kertrészek elválasztására ültessünk alacsony termetű növényekből, például a talajtakaró törperózsából, kislevelű puszpángból, törpe fagyalból és alacsony növésű bangitából úgynevezett jelzősövényt.
• Különlegesség az ehető sövény. Júniusban érik a mézalmácska, más néven fanyarka (Amelanchier). Lombozata tavasszal lilásbarna, nyáron sötét zöld, ősszel narancs, bordó, és sárga színekben pompázik. Júniusban érnek fanyarkásan édes, apró, magas vitamintartalmú almatermései. A som termése nyersen és dzsemnek is kiváló. Kompótnak kiváló a japánbirs és a feketeberkenye (Aronia) termése. Télen szedhetjük lekvárnak a kökény dércsípte hamvas csonthéjas termését.

Mire figyeljünk?
• A sövény ugyanúgy rendszeres öntözést és táplálást kíván, mint a többi díszfa és díszcserje. A sövénysor aljára célszerű csepegtetőcsövet húzni.
• A rendszeresen nyírt örökzöld sövények alja kifelé szélesedő trapéz alakú legyen, hogy azt is érje a napfény. A tartósan árnyékolt sövényrészek felkopaszodhatnak.
• Vegyes sövény esetében ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott fajok növekedési erélye azonos legyen.
• 2,5-3 méternél magasabbra ne engedjük megnőni a sövényt, mert – különösen szűk helyen – árnyékolhatja a saját vagy szomszédunk kertjét.
• Metszés előtt vizsgáljuk át a sövény belsejét, nem fészkel-e benne énekes madár. Ha igen, halasszuk későbbre a műveletet.
Megjelent: 2017. március 01. 08:15
• • •

Termékajánló:

Oázis Örökzöld föld

50 liter: 1290 Ft 26 Ft/liter (eredeti ára: 1690 Ft)

Laza, rostos szerkezetű, barna színű, természetes alapanyagú föld. Ez az összetétel alkalmas pH savanyú talajt igénylő fenyőfélék, tuják, tiszafák, szobanövények és más növények termesztő közegeként.

Oázis Szarvasmarhatrágya

20 liter: 699 Ft 35 Ft/liter (eredeti ára: 990 Ft)
45 liter: 1190 Ft 26 Ft/liter (eredeti ára: 1590 Ft)

Gyümölcstermő növények, rózsák, vagy nagyobb méretű és tápanyagigényű növények számára elengedhetetlen a folyamatosan rendelkezésre álló tápanyag utánpótlás. A szerves trágyákból a tápanyagok lassan szívódnak fel, így hosszú távon segítik növényeink egészséges fejlődését.

Megvásárolom a webáruházban...

Oázis Örökzöld trágya

1 kg: 995 Ft 995 Ft/kg (eredeti ára: 1390 Ft)

Felhasználható: fenyőfélék, örökzöld növények számára. A kiegyenlített tápanyagellátás erősíti a növény ellenálló képességét, serkenti a növekedést, magnéziumtartalma megakadályozza a levélbarnulást.

NPK 15-8-15 (+5 MgO) EK kevert műtrágya, klórszegény

Megvásárolom a webáruházban...

• • •
További akcióink
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 
[ még ]

Húsvéti nyitvatartás

Áruházaink az alábbiak szerint várnak a húsvéti hétvégén.

[ bővebben ]

Gardenexpo 2018

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázis Kertészetben!

[ bővebben ]

12. hét

Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekb!...

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.