Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Krizantém akció

Millió virág ősszel is!
20 cm-es gömb krizantém,  12 cm-es cserépben 590 Ft! Eredeti ára: 790 Ft
25 cm-es gömb krizantém,  15 cm-es cserépben 990 Ft! Eredeti ára: 1290 Ft
30 cm-es gömb krizantém,  17 cm-es cserépben 1590 Ft! Eredeti ára: 1990 Ft 
40 cm-es gömb krizantém,  19 cm-es cserépben 2390 Ft! Eredeti ára: 2990 Ft
60 cm-es óriás gömb krizantém,  27 cm-es cserépben 4900 Ft! Eredeti ára: 6500 Ft


Kertbe, vázába, sírra

Bár napjainkban egész évben kapható, mégis az őszről szinte mindenkinek a krizantém jut az eszébe. Virágzásának természetes idejében igen kedvelt ez a nagyon tartós és rendkívül változatos színű, formájú dísznövény, nem csak a temetőkben, hanem a lakásban és a kertben egyaránt.


A krizantém őshazája Kína, és a kínaiak már 2500 évvel ezelőtt is gyógyítási céllal termesztették. Erőt megőrző és hosszú életet adó hatást tulajdonítottak neki. Virágát és zsenge levelét nyersen vagy párolva, salátaként vagy köretként fogyasztották, de húst is fűszereztek vele. Virágának főzete gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, vértisztító hatású, élesíti a látást és a hallást, fényesíti az elmét. Csökkenti a lázat és enyhe napszúrás tüneteinek csökkentésére is kiváló.
A nálunk termesztett díszváltozatok ilyen célú felhasználása nem vizsgált, így ne próbáljuk meg magunk elkészíteni. Ázsiában az ott honos Chrysanthemum morifolium vagy Chrysanthemum indicum fajokból készítik a forrázatot. Nálunk gyógynövény- vagy bioboltokban, speciális kínai üzletekben juthatunk hozzá a csomagolt szárítmányhoz.
A krizantém latin neve (Chrysanthemum) aranyvirágot jelent. Őshazájában, Kínában az ősz jelképe, saját ünnepe is van a 9. holdhónap 9. napján. Ezen a napon a fiatalító krizantémbor a kötelező ital. Japánban uralkodói jelképnövény volt, 910 óta pedig Japán nemzeti szimbóluma, hivatalos címernövénye lett a krizantém.
Változatainak száma ma már meghaladja az ötezret. Vannak vágottvirág-termesztésre és kerti kiültetésre alkalmas egyszálas, nagy gömbvirágú, vagy kisebb csokros fajták, valamint cserépben tartható, gömbös bokor-formájúak. Színei a szivárvány minden színében pompáznak.

Virágváltozatok
A virágszirmok száma és elhelyezkedése alapján a kerti krizantémot hét alapcsoportba sorolják:
 • Dekoratív: hosszú szirmai (nyelves virágok) szorosan fedik egymást. Vannak köztük olyanok, amelyek felfelé vagy lefelé kunkorodnak.
 • Pompon: kisméretű, gömb alakú, telt virágfej, szorosan egymás mellett növő, lekerekített végű szirmokkal.
 • Egyszerű vagy margarétavirágú: A lapos, sárga, zöld vagy fekete közép (kögvirágok) körül a hosszúkás szirmok egy sorban helyezkednek el.
 • Dáliavirágú: a szirmok a dáliához hasonlóan felfelé kanalasodnak, de a sziromvég kiterülő. Lehet telt vagy egyszerű.
 • Anemone-virágú: az egy vagy több sorban elhelyezkedő hosszú szirmok mellett a virág közepén sötétebb árnyalatú, rövidebb sziromkörök helyezkednek el.
 • Féltelt: A virág közepe körül legfeljebb három hosszúkás sziromkör helyezkedik el
 • Tollas vagy pókszirmú: a szirmok vékony csővé kanalasodtak. Lehet egyszerű vagy teltvirágú, ám a kerti krizantémok között csak egyszerű pókszirmú fajták vannak.

  Mit kíván a cserepes krizantém?
 • Napfényes, széltől védett helyen, súlyos kaspóban tartsuk, hogy a szél ne boríthassa föl.
 • Rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk káliumos műtrágyával, mert a tőzeg könnyen kiszárad, ettől a növény kókad.
 • Az elnyílt virágokat rendszeresen csipkedjük le a bokorról, hogy hosszú ideig szép maradjon, és a bimbók is kinyíljanak.
 • A világos árnyalatú, fehér, sárga fajták érzékenyek az esőre, könnyen megbarnulnak, ezért fedett teraszon tartsuk őket.
 • A cserepes krizantémot a lakásba is bevihetjük, de csak hűvös helyiségben lesz tartós dísz.  Az akció kezdete 2017. augusztus 14. Augusztus 21-ig nem minden méret érhető el az összes áruházban. Az akciós kedvezmény más kedvezményekkel nem összevonható, a törzsvásárlói és egyéb kedvezményeket a termékek eredeti árából vonjuk le. Az akció keretén belül nem lehet termékeket leelőlegezni, illetve előzetesen leelőlegezett termékeket sem megvásárolni. Az akcióban résztvevő növények készlete áruházanként eltérhet egymástól. Az akció a készleten lévő termékekre érvényes. Az akció visszavonásig, illetve a készletek erejéig érvényes.
 • Megjelent: 2017. augusztus 13. 14:22
  • • •

  Termékajánló:

  Oázis Általános virágföld

  3 liter: 199 Ft 66 Ft/liter (eredeti ára: 290 Ft)
  10 liter: 349 Ft 35 Ft/liter (eredeti ára: 490 Ft)
  20 liter: 599 Ft 30 Ft/liter (eredeti ára: 790 Ft)
  50 liter: 1090 Ft 22 Ft/liter (eredeti ára: 1490 Ft)

  Összetétele hozzájárul a növények szépségéhez a zöldektől a virágzókig, a cserepes és balkon növények, díszkerti fák, bokrok, cserjék ideális közege. Laza szerkezetű, idegen szagtól mentes termesztő közeg. Négyféle kiszerelés között választhatunk.

  Megvásárolom a webáruházban...

  Oázis Általános tápoldat

  500 ml: 449 Ft 898 Ft/liter (eredeti ára: 590 Ft)
  1000 ml: 699 Ft 699 Ft/liter (eredeti ára: 990 Ft)

  Összetétele hozzájárul a növények szépségéhez a zöldektől a virágzókig, mikro -és makroelem tatalma révén a növények erőteljesek lesznek.
  500 ml-es kiszerelése azoknak ajánlott, akik csak kevesebb növényt tartanak, így ez a mennyiség hosszú hónapokra, akár évekre elég.
  1000 ml-es változata igen költséghatékony kiszerelés, hiszen évekig is eltart, mire felhasználjuk, ugyanakkor ára igen kedvező.

  Megvásárolom a webáruházban...

  Oázis Szarvasmarhatrágya

  20 liter: 699 Ft 35 Ft/liter (eredeti ára: 990 Ft)
  45 liter: 1190 Ft 26 Ft/liter (eredeti ára: 1590 Ft)

  Gyümölcstermő növények, rózsák, vagy nagyobb méretű és tápanyagigényű növények számára elengedhetetlen a folyamatosan rendelkezésre álló tápanyag utánpótlás. A szerves trágyákból a tápanyagok lassan szívódnak fel, így hosszú távon segítik növényeink egészséges fejlődését.

  Megvásárolom a webáruházban...

  • • •
  További akcióink
  Fagyott el bármi a március tél miatt?
  Még nem tudom.
  Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
  Csak pár dolog, nem vészes.
  Igen, sajnos :(
  Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
  Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
  Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
   
  [ még ]

  Gardenexpo 2018

  A belépőjegyek ára levásárolható az Oázis Kertészetben!

  [ bővebben ]

  Orchidea Kiállítás a Vajdahunyadvárban

  március 15-18.(4 nap!)

  A belépőjegyek ára levásárolható az Oázisban!

  [ bővebben ]

  12. hét

  Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekb!...

  [ bővebben ]

  Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
  Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
  Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.