Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Akciós örökzöldek

Ne is lásd a szomszéd kertjét! Szenzációs sövénynövények már 1690 Ft-tól
Cserepes leyland ciprus 

60-100cm magas: 1890 Ft!
Eredeti ára: 2400 Ft
Az Oázis kedvence!
Cserepes babérmeggy 

40-60 cm magas: 1690 Ft!
Eredeti ára: 2190 Ft

Földlabdás smaragd tuja 

60-80 cm magas: 1890 Ft!
Eredeti ára: 2400 Ft

80-100 cm magas: 2490 Ft!
Eredeti ára: 3200 Ft

100-125 cm magas: 3490 Ft!
Eredeti ára: 4500 Ft

125-150 cm magas: 4490 Ft!
Eredeti ára: 5900 Ft

 

Az akció a készletek erejéig, illetve visszavonásig érvényes, más kedvezménnyel nem összevonható. Az akciós árak változtatásának jogát fenntartjuk.

Fókuszban a sövény

A sövény térelválasztásra kiválóan alkalmas kerti elem, amit olyan cserje, illetve fafajokból ültessünk, amelyek a rendszeres metszést jól tűrik. A legáltalánosabban elterjedt növények erre a célra a tuja- és örökzöldfélék, ám ennél sokkal több sövénynek alkalmas növény van, amiből igényeinknek megfelelő élő kerítést alakíthatunk ki.

A sövény formáját, valamint a metszés módját és gyakorítását tekintve lehet szabályos alakúra nyírt sövény vagy nyíratlan, úgynevezett szabadsövény.

Nyírt sövényhez lombjukkal díszítő, lombhullató vagy örökzöld fajokat választhatunk.

Lomblevelű örökzöldek: babérmeggy, bangita, borbolya, kecskerágó, puszpáng (buxus), magyal (Ilex), tűztövis. Kezdetben hagyjuk szabadon nőni, bokrosodni őket, a következő évben már évente kétszer, tavasszal, kihajtás előtt, valamint a hajtásnövekedés mérséklődésekor, nyár végén nyírjuk.

Tűlevelű örökzöldek: Leyland-ciprus, boróka, ciprus, hamisciprus, tiszafa, tuja.
Ezeknél a jó bokrosodás érdekében tavasztól őszig rendszeres hajtásvisszacsípést végezzünk. A csúcsukat csak akkor metsszük, ha már elérték a kívánt magasságot.

Lombhullatók: A lombhullató fajokból készült nyírt sövények igazi szépségüket a tavaszi kihajtáskor, illetve az őszi lombszíneződéskor mutatják meg. Erre alkalmas fajok: bükk, ezüstfa, eperfa, galagonya, gyertyán, fagyal, korai juhar, turkesztáni szil sövény változata és a som. Ezeket a sövényeket a téli nyugalmi időszakban, lombtalan állapotban alakítsuk megfelelő formájúra.

A szabadon növő sövények nem igényelnek rendszeres metszést, csupán túlburjánzásukat kell megakadályoznunk egy-egy visszametszéssel.
Szabad sövénynek a virágaikkal díszítő cserjefajok alkalmasak. Ezek lehetnek tavasszal nyílók (aranyvessző, orgona, jezsámen, gyöngyvirágcserje, japánbirs, gyöngyvessző, rózsalonc). Alakító metszésüket elvirágzás után végezzük. A nyáron és ősszel virágzó fajokat, így a mályvacserjét, a boglárkacserjét, a kékszakállt, a barátcserjét, a nyáriorgonát, a tamariskát, a pimpót kor tavasszal, rügyfakadás előtt alakítsuk. Ültethetünk több fajból álló, vegyes, vagy egynemű sövényt is.

Különleges sövények
• Kerítés helyett, a macskák, kutyák és egyéb nagyobb testű állatok, és természetesen az ember biztos távoltartására ültethetünk telekhatároló, szúrós sövény. Erre alkalmas fajok a Júlia-borbolya, a kökény, a tűztövis, a narancseper, a lepényfa, a keskenylevelű ezüstfa és a homoktövis. •Utak mellé, kertrészek elválasztására ültessünk alacsony termetű növényekből, például a talajtakaró törperózsából, kislevelű puszpángból, törpe fagyalból és alacsony növésű bangitából úgynevezett jelzősövényt.
• Különlegesség az ehető sövény. Júniusban érik a mézalmácska, más néven fanyarka (Amelanchier). Lombozata tavasszal lilásbarna, nyáron sötét zöld, ősszel narancs, bordó, és sárga színekben pompázik. Júniusban érnek fanyarkásan édes, apró, magas vitamintartalmú almatermései. A som termése nyersen és dzsemnek is kiváló. Kompótnak kiváló a japánbirs és a feketeberkenye (Aronia) termése. Télen szedhetjük lekvárnak a kökény dércsípte hamvas csonthéjas termését.

Mire figyeljünk?
• A sövény ugyanúgy rendszeres öntözést és táplálást kíván, mint a többi díszfa és díszcserje. A sövénysor aljára célszerű csepegtetőcsövet húzni.
• A rendszeresen nyírt örökzöld sövények alja kifelé szélesedő trapéz alakú legyen, hogy azt is érje a napfény. A tartósan árnyékolt sövényrészek felkopaszodhatnak.
. • Vegyes sövény esetében ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott fajok növekedési erélye azonos legyen.
• 2,5-3 méternél magasabbra ne engedjük megnőni a sövényt, mert – különösen szűk helyen – árnyékolhatja a saját vagy szomszédunk kertjét.
• Metszés előtt vizsgáljuk át a sövény belsejét, nem fészkel-e benne énekes madár. Ha igen, halasszuk későbbre a műveletet.

Megjelent: 2017. szeptember 18. 12:38
• • •

Termékajánló:

Oázis Örökzöld föld

50 liter: 1290 Ft 26 Ft/liter (eredeti ára: 1690 Ft)

Laza, rostos szerkezetű, barna színű, természetes alapanyagú föld. Ez az összetétel alkalmas pH savanyú talajt igénylő fenyőfélék, tuják, tiszafák, szobanövények és más növények termesztő közegeként.

Oázis Örökzöld trágya

1 kg: 995 Ft 995 Ft/kg (eredeti ára: 1390 Ft)

Felhasználható: fenyőfélék, örökzöld növények számára. A kiegyenlített tápanyagellátás erősíti a növény ellenálló képességét, serkenti a növekedést, magnéziumtartalma megakadályozza a levélbarnulást.

NPK 15-8-15 (+5 MgO) EK kevert műtrágya, klórszegény

Megvásárolom a webáruházban...

Prémium Általános föld

25 liter: 1190 Ft 48 Ft/liter (eredeti ára: 1590 Ft)
40 liter: 1690 Ft 42 Ft/liter (eredeti ára: 2190 Ft)

A növények jelentős részének nincsenek rendhagyó, különleges igényeik, egyszerűen csak kiváló minőségű földre van szükségük. Számukra ajánljuk az Oázis Prémium általános virágföldet! Ez önálló termesztő közegként általában minden növénynek - a nagyon savanyú talajt igénylő növények kivételével - megfelel. Szintén tartalmaz perlitet, mohatőzeget és szerves trágya granulátumot.

• • •
További akcióink
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 
[ még ]

Gardenexpo 2018

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázis Kertészetben!

[ bővebben ]

Orchidea Kiállítás a Vajdahunyadvárban

március 15-18.(4 nap!)

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázisban!

[ bővebben ]

12. hét

Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekb!...

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.