Ezek is érdekelhetnek

Hogyan szárítsunk fűszereket?

A legfinomabb bogyósok

A paradicsom természetesen egyetlen veteményes-, konyha- vagy balkonkertből sem hiányozhat. Nevelése igen hálás, hiszen legnépszerűbb zöldségfélénk biztosan termő, viszonylag könnyen nevelhető zöldség. Népszerűségének hála sok helyen, sokat olvashatunk róla, mi most azonban pár talán kevésbé ismert trükköt, tippet szedtünk össze, hogy idén még jobb, ízletesebb legyen a termés.

1. Részeges ültetés

No persze nem kell rosszra gondolni. Sem nekünk, sem paradicsomunknak nincs szüksége alkoholra, hogy a palánta a földbe kerüljön. Azonban, ha a töveket kissé részegesen, ferdén ültetjük azzal igen jót teszünk! A szárat sréhen, egészen mélyen, az alsó levelekig a földbe dugva élénkebb gyökérfejlődést, így erősebb növényt nevelhetünk. Az erős gyökérzetnek pedig később még sok hasznát fogjuk venni, mikor a sok bogyó megállíthatatlanul szívja magába a tápanyagokat.

2. Támrendszer a törpéknek

A friss palánták ugyan még nem szorulnak támrendszerre, folyamatos kötözésre, azonban erre is hamarosan szükség lesz. Sokkal jobban járunk, ha a karókat, futtatórácsokat, vagy spirálokat már a legelején elhelyezzük, leszúrjuk. Ilyenkor még sokkal jobban átlátható az ültetvény, mintha a bokrok már térdig érnének. Ráadásul mi sem leszünk restek rögtön kötözni, ha szükség van rá.

Compo Bio Paradicsom táp
Compo BIO Tápoldat paradicsomhoz, 1000 ml
0 Ft
Oázis Tumbling Tom Red paradicsom
5990 Ft

3. Jobb az óvatosság!

A megelőzés, a növények egészségének megőrzése mindig sokkal célravezetőbb, mint az utólagos tűzoltás. Szabaduljunk meg hát a gombás megbetegedésektől, még mielőtt azok felütnék a fejüket! Ezt a legalsó levelek, különösen a földre lelógó ágak folyamatos metszésével könnyen megvalósíthatjuk. A sárguló, esetleg száradó levelekre feljebb sincs szükség. Gyorsan távolítsuk el őket és inkább a komposztba se kerüljenek bele.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

4. Kacsolás

A levél és ágtövekben egész nyáron előtörő hónaljhajtásokat, szakadatlanul ki kell metszenünk. Ha nem a dús lombozat, hanem a bő termés a cél akkor feltétlenül szükséges a növény erőforrásait így a jó irányba terelnünk. Arról nem is beszélve, hogy az így ritkított tövek, könnyebben szedhetők, permetezhetők, és a bogyókat több napfény éri, ami gyorsítja a termés érését is.

A hónaljhajtásokat mindenképp törjük ki!

5. Édes kis kémia

Bár elsőre hihetetlenül hangzik de édesebb termést szüretelhetünk, ha befolyásoljuk a növény környezetének kémhatását. A tő köré hetente kiszórt pár csipet szódabikarbóna lúgosítja a föld pH értékét, ami édesebb bogyókat eredményez.  Ezt csak pár tővel érdemes eljátszani, így édesebb és savanykásabb paradicsomot is szedhetünk egyszerre. Vigyázzunk, a szódabikarbóna magát a növényt ne érje!

+1 Trágyázzunk!

A paradicsom igen tápanyag igényes növény. Kezdetben maga bokor is gyorsan növekszik, majd a termést kezdi szakadatlanul hozni, amire sok vízre és természetesen tápanyagra van szüksége. A legjobb, ha a komposzt mellett kimondottan paradicsomnak összeállított trágyát alkalmazunk. Szerencsére már ebből is van választék bőven. Használhatunk ültetéskor a földbe kevert, lassan bomló ásványi műtrágyát, vagy öntözéskor folyékony tápoldatot. Sőt! Ma már mindkét módszer organikus megfelelője is elérhető, előbbi komposztált szerves trágya képében, utóbbit cseppfolyósított természetes komposzttal helyettesíthetjük.

Oázis Kerti zöldség trágya, 1 kg
1390 Ft
Prémium szerves zöldség trágya, 1,5 kg
2490 Ft