Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Ingyenes szaktanácsadások


Kertészeteinkben, szolgáltatási területeinken dolgozó munkatársaink mindannyian a saját területük gyakorlott szakemberei.

Akár öntözés-, tótechnikai, kertrendezési, növényápolási, növényvédelmi kérdése van, cégünk bármelyik telephelyén forduljon bizalommal szakképzett munkatársainkhoz, akik szívesen válaszolnak szakmai jellegű kérdéseikre.

Növényvédelmi, illetve kórokozókkal, kártevőkkel, betegségekkel kapcsolatban keressék Sólyom Adrienn szakképzett növényorvos kollégánkat, aki kiemelt figyelmet fordít kérdéseikre.
A Kőbányai áruházban keddenként 10-18 óra közt, illetve egyéb napokon egyeztetés szerint mikroszkópos növényvizsgálatra is van lehetőség.

Kérdéseiket feltehetik még a Vendégkönyvben is, ahol egy napon belül válaszolunk!Növényvédelmi alapismeretek

A legtöbb kertészkedő számára nagy gondot jelentenek a különböző kártevők és betegségek. Itt a leggyakrabban előforduló problémákat mutatjuk be, illetve megpróbálunk rögtön tanácsot is adni a beteg növény kezeléséhez.

Levéltetvek
Apró, többnyire zöld, de lehetnek sárgás vagy fekete színű, a növény nedvét szívó rovarok, kb. 3 mm nagyságúak. Bármilyen lágyszárú növényt megtámadnak a levelek alsó felületén találhatóak. A virágos cserepes növényeket különösen kedvelik. A növényt legyengítik, mézharmatot termelnek, ezeken a ragadós helyeken telepszik meg a korompenész. Enyhébb esetben elég, ha a megtámadott növényt vízzel erősen lemossuk.
Ajánlott írtószerek:Fito-Dueci Levéltetû elleni spray

Pajzstetvek
A levelek fonákán, különösen az erezeten megtapadó, barna vagy sárgás színű tetvek. A fiatalok nagyon aktívak. A helyüket nem változtató kifejlett állatokat viaszos külső pajzs védi a rovarölő szerektől. A növények nedveivel táplálkoznak, mézharmatot választanak ki. Gyenge sörtéjű kefével, vagy vattacsomóval távolíthatjuk el a pajzstetveket. Megelőzésükre javasolt a káliszappan.
Ajánlott írtószerek:Fito-Dueci Pajzstetü elleni spray

Hernyó
A melegházban sok lepkefaj károsíthatja a növényeket, de ezek ritkán fordulnak elő lakásban. A levélen található lyukak azonban hernyó jelenlétéről árulkodnak. A szobanövényeket főleg a sodrómolyok lárvái támadják meg. A hernyók selyem szálakkal szövik be a leveleket, virágokat és a szárakat. A hernyókat keressük meg és semmisítsük meg.

Takácsatka
Apró, szabad szemmel alig látható, a növény nedveit szívó kártevő. A levelek foltossá válnak, majd a lehullanak. Pókhálószerű szálakat szőnek a levélhónaljak között. A nedves levegő és a gyakori permetezés megakadályozza a fertozést. Távolítsuk el a megfertőzött leveleket, permetezzünk nikotinnal vagy rovarölő szerrel.
Ajánlott írtószerek: Biola rovarölő permetezőszer spricni

Gyapjastetü
Jelenlétekor fehér bevonat látszik a növényeken. Szívó kártevő, mely a levelek sárgulását és hervadását okozza. A kiválasztott mézharmaton korompenész telepedik meg. Lemosással vagy vegyszeres kezeléssel védekezzünk ellene.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Fito-Dueci Levéltetü elleni spray

Vincellérbogár
A kifejlett bogár megtámadja a leveleket, de az igazi veszélyt a 2,5 cm-es bársonyos lárva jelenti. A földben él és gyorsan pusztítja a gyökereket. Mire a növény fonnyadni kezd, addigra már a gyökérzetet súlyos kár érte. A kifejlett lárvák a növényekre vándorolnak. A bogarakat kézzel távolítsuk el, a földet pedig itassuk át rovarölõ szerrel.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Biola rovarölő permetezőszer spricni

Üvegházi molytetü
Apró fehér, molylepkéhez hasonló, kellemetlen kártevő. A levelek fonákán telepszenek meg, apró petéket raknak, és a növény nedvét szívják. Mézharmatot választanak ki, amelyen megtelepszik a korompenész. Az erősen érintett levelek megsárgulnak, majd lehullanak. A molytetvek gyorsan terjednek egyik növényről a másikra. Kiírtásuk nehéz. A növényt rendszeresen fürdessük, a levél fonákát pedig permetezzük rovarölővel. Súlyos fertőzés esetén szisztemikus szerrel kezeljük, amely felszívódik a levél és a gyökér által, de a növényt nem károsítja, csak a kártevőt.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Bio sect spray

Korompenész
Fekete gombafaj, amely a levéltetü és a pajzstetü által kiválasztott ragacsos mézharmaton él. Ezt a penészféleséget a szárakon és a leveleken fekete, koromra emlékeztetõ lerakódásként figyelhetjük meg. Ez a növénynek nem árt, de a fény viszont nem jut el a növényrészekhez, ezáltal gátolja a növekedéshez szükséges asszimilációs folyamatokat. Szappanos vízzel lemoshatjuk a fekete réteget, a tetvek ellen pedig rovarölő szerrel védekezzünk.

Élősködő gombák
Jellegzetes alakú, eltérő nagyságú és színû foltokat okoznak a növények levelein. A túlöntözés, nedvesen tartás hozzájárul a növény fertőződéséhez.
Ajánlott kezelő szer: Fito-Dueci Gombaölő spray

Fekete rothadás
Ez a betegség leginkább a muskátlikat támadja meg. Legtöbbször a túlöntözés okozza. A szár és a föld találkozásánál fordul elõ. A rothadás kétirányba is terjed, felfelé és lefelé. A szárrész elfeketedik, majd letörik. A fertőzött részeket vágjuk le az egészségeseket pedig kezeljük kénporral.

Botritisz (szürkepenész)
Ez egy gombabetegség, amely az elhalt vagy pusztulófélben lévő növényrészeket támadja meg, de a rossz szellõztetés, magas páratartalom vagy a túlöntözés is okozhatja. Általában a puhalevelű növényeket támadja meg. A megtámadott részeket ellepi a gyorsan fejlődő szürke penészréteg. A fertőzött részeket kezeljük zöld kénporral, a beteg leveleket távolítsuk el és csökkentsük az öntözést. Erős fertőzés esetén távolítsuk el a növényt a lakásból, nehogy más növények is megfertőződjenek.

Lisztharmat
Gombás betegség, amely a levelek felszínén alakul ki, apró fehér penészfoltok formájában. Eltorzítja a növényt, könnyen átterjedhet a szárakra és a virágokra is. A levelek később lehullanak. Rendszertelen öntözés vagy a hirtelen lehûlés esetén fordulhat elõ. Távolítsuk el a beteg leveleket és csökkentsük az öntözést. Szellőztessünk gyakran és kerüljük a permetező öntözést. Kezeljük gombaölő szerrel.

Rothadások
A rothadások (korona-, gyökér- és szárrothadás) okozója a nedves talaj és az alacsony hőmérséklet. A betegség bekövetkeztekor a növény beteg része nyúlóssá és lággyá válik. Koronarothadásnál távolítsuk el a lehullott virágokat, a levél- és virágszárakat. A sérült részeket vágjuk ki és rovarölő szerrel permetezzünk. Gyökérrothadás ellen nincs mit tenni. Szárrothadás esetén vágjuk ki a fertőzött részt, a sebeket pedig kezeljük kénporral.
Ajánlott kezelõ szer: Biola rovarölő permetezőszer spricni

Reméljük tudtunk Önöknek segíteni, látogassanak el kertészeteinkbe személyesen is, ahol munkatársaink készségesen állnak rendelkezésükre.
• • •

További áruházi szolgáltatások

Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
 
[ még ]

Itt a nyári Oázis Magazin!

Ingyenes elvihető áruházainkból.

[ bővebben ]

Virággal egy mosolyért

2017. június 28-án mosolyra és befogadásra váró virágok lepik el az országot. A hazai kertészetek és virágboltosok virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak.

[ bővebben ]

34. hét

Augusztus 20. után elkezdhetjük a pünkösdi rózsa, a gyöngyvirág, a nősziromfélék és a liliomok tőosztását, melyet megelőzően 1-2 nappal öntözzük be a területet. Lélekben lassan felkészülhetünk a tavasszal virágzó hagymás és gumós növények beszerzésére is, érdemes átlapoznunk az aktuális növénykatalógusokat, vagy felkeresnünk a növényküldő cégek honlapjait, ill. web...

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.