Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Ingyenes szaktanácsadások


Kertészeteinkben, szolgáltatási területeinken dolgozó munkatársaink mindannyian a saját területük gyakorlott szakemberei.

Akár öntözés-, tótechnikai, kertrendezési, növényápolási, növényvédelmi kérdése van, cégünk bármelyik telephelyén forduljon bizalommal szakképzett munkatársainkhoz, akik szívesen válaszolnak szakmai jellegű kérdéseikre.

Kérdéseiket feltehetik még a Vendégkönyvben is, ahol egy napon belül válaszolunk!Növényvédelmi alapismeretek

A legtöbb kertészkedő számára nagy gondot jelentenek a különböző kártevők és betegségek. Itt a leggyakrabban előforduló problémákat mutatjuk be, illetve megpróbálunk rögtön tanácsot is adni a beteg növény kezeléséhez.

Levéltetvek
Apró, többnyire zöld, de lehetnek sárgás vagy fekete színű, a növény nedvét szívó rovarok, kb. 3 mm nagyságúak. Bármilyen lágyszárú növényt megtámadnak a levelek alsó felületén találhatóak. A virágos cserepes növényeket különösen kedvelik. A növényt legyengítik, mézharmatot termelnek, ezeken a ragadós helyeken telepszik meg a korompenész. Enyhébb esetben elég, ha a megtámadott növényt vízzel erősen lemossuk.
Ajánlott írtószerek:Fito-Dueci Levéltetû elleni spray

Pajzstetvek
A levelek fonákán, különösen az erezeten megtapadó, barna vagy sárgás színű tetvek. A fiatalok nagyon aktívak. A helyüket nem változtató kifejlett állatokat viaszos külső pajzs védi a rovarölő szerektől. A növények nedveivel táplálkoznak, mézharmatot választanak ki. Gyenge sörtéjű kefével, vagy vattacsomóval távolíthatjuk el a pajzstetveket. Megelőzésükre javasolt a káliszappan.
Ajánlott írtószerek:Fito-Dueci Pajzstetü elleni spray

Hernyó
A melegházban sok lepkefaj károsíthatja a növényeket, de ezek ritkán fordulnak elő lakásban. A levélen található lyukak azonban hernyó jelenlétéről árulkodnak. A szobanövényeket főleg a sodrómolyok lárvái támadják meg. A hernyók selyem szálakkal szövik be a leveleket, virágokat és a szárakat. A hernyókat keressük meg és semmisítsük meg.

Takácsatka
Apró, szabad szemmel alig látható, a növény nedveit szívó kártevő. A levelek foltossá válnak, majd a lehullanak. Pókhálószerű szálakat szőnek a levélhónaljak között. A nedves levegő és a gyakori permetezés megakadályozza a fertozést. Távolítsuk el a megfertőzött leveleket, permetezzünk nikotinnal vagy rovarölő szerrel.
Ajánlott írtószerek: Biola rovarölő permetezőszer spricni

Gyapjastetü
Jelenlétekor fehér bevonat látszik a növényeken. Szívó kártevő, mely a levelek sárgulását és hervadását okozza. A kiválasztott mézharmaton korompenész telepedik meg. Lemosással vagy vegyszeres kezeléssel védekezzünk ellene.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Fito-Dueci Levéltetü elleni spray

Vincellérbogár
A kifejlett bogár megtámadja a leveleket, de az igazi veszélyt a 2,5 cm-es bársonyos lárva jelenti. A földben él és gyorsan pusztítja a gyökereket. Mire a növény fonnyadni kezd, addigra már a gyökérzetet súlyos kár érte. A kifejlett lárvák a növényekre vándorolnak. A bogarakat kézzel távolítsuk el, a földet pedig itassuk át rovarölõ szerrel.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Biola rovarölő permetezőszer spricni

Üvegházi molytetü
Apró fehér, molylepkéhez hasonló, kellemetlen kártevő. A levelek fonákán telepszenek meg, apró petéket raknak, és a növény nedvét szívják. Mézharmatot választanak ki, amelyen megtelepszik a korompenész. Az erősen érintett levelek megsárgulnak, majd lehullanak. A molytetvek gyorsan terjednek egyik növényről a másikra. Kiírtásuk nehéz. A növényt rendszeresen fürdessük, a levél fonákát pedig permetezzük rovarölővel. Súlyos fertőzés esetén szisztemikus szerrel kezeljük, amely felszívódik a levél és a gyökér által, de a növényt nem károsítja, csak a kártevőt.
Ajánlott írtószerek: Fito Insect rovarölő spray, Bio sect spray

Korompenész
Fekete gombafaj, amely a levéltetü és a pajzstetü által kiválasztott ragacsos mézharmaton él. Ezt a penészféleséget a szárakon és a leveleken fekete, koromra emlékeztetõ lerakódásként figyelhetjük meg. Ez a növénynek nem árt, de a fény viszont nem jut el a növényrészekhez, ezáltal gátolja a növekedéshez szükséges asszimilációs folyamatokat. Szappanos vízzel lemoshatjuk a fekete réteget, a tetvek ellen pedig rovarölő szerrel védekezzünk.

Élősködő gombák
Jellegzetes alakú, eltérő nagyságú és színû foltokat okoznak a növények levelein. A túlöntözés, nedvesen tartás hozzájárul a növény fertőződéséhez.
Ajánlott kezelő szer: Fito-Dueci Gombaölő spray

Fekete rothadás
Ez a betegség leginkább a muskátlikat támadja meg. Legtöbbször a túlöntözés okozza. A szár és a föld találkozásánál fordul elõ. A rothadás kétirányba is terjed, felfelé és lefelé. A szárrész elfeketedik, majd letörik. A fertőzött részeket vágjuk le az egészségeseket pedig kezeljük kénporral.

Botritisz (szürkepenész)
Ez egy gombabetegség, amely az elhalt vagy pusztulófélben lévő növényrészeket támadja meg, de a rossz szellõztetés, magas páratartalom vagy a túlöntözés is okozhatja. Általában a puhalevelű növényeket támadja meg. A megtámadott részeket ellepi a gyorsan fejlődő szürke penészréteg. A fertőzött részeket kezeljük zöld kénporral, a beteg leveleket távolítsuk el és csökkentsük az öntözést. Erős fertőzés esetén távolítsuk el a növényt a lakásból, nehogy más növények is megfertőződjenek.

Lisztharmat
Gombás betegség, amely a levelek felszínén alakul ki, apró fehér penészfoltok formájában. Eltorzítja a növényt, könnyen átterjedhet a szárakra és a virágokra is. A levelek később lehullanak. Rendszertelen öntözés vagy a hirtelen lehûlés esetén fordulhat elõ. Távolítsuk el a beteg leveleket és csökkentsük az öntözést. Szellőztessünk gyakran és kerüljük a permetező öntözést. Kezeljük gombaölő szerrel.

Rothadások
A rothadások (korona-, gyökér- és szárrothadás) okozója a nedves talaj és az alacsony hőmérséklet. A betegség bekövetkeztekor a növény beteg része nyúlóssá és lággyá válik. Koronarothadásnál távolítsuk el a lehullott virágokat, a levél- és virágszárakat. A sérült részeket vágjuk ki és rovarölő szerrel permetezzünk. Gyökérrothadás ellen nincs mit tenni. Szárrothadás esetén vágjuk ki a fertőzött részt, a sebeket pedig kezeljük kénporral.
Ajánlott kezelõ szer: Biola rovarölő permetezőszer spricni

Reméljük tudtunk Önöknek segíteni, látogassanak el kertészeteinkbe személyesen is, ahol munkatársaink készségesen állnak rendelkezésükre.
• • •

További áruházi szolgáltatások

Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
 
[ még ]

Húsvéti nyitvatartás

Áruházaink az alábbiak szerint várnak a húsvéti hétvégén.

[ bővebben ]

Gardenexpo 2018

A belépőjegyek ára levásárolható az Oázis Kertészetben!

[ bővebben ]

12. hét

Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekb!...

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.