Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

45. hét

"Eljött már november didergõ hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja.
Meghalva elhullanak a sárga levelek,
játszadoznak vélek a kegyetlen szelek..."


Márton nap

Csokonai Vitéz Mihály fenti sorait határozottan cáfolja a hazánkban jelenleg uralkodó helyenkénti 20-22 fokos nappali hõmérséklet, mely nem csak nekünk, kertészeknek okoz határtalan örömet.

A Mediterráneumban a november az olajbogyó szüretelésének kezdõ idõpontja, melyet még az ókori Rómából eredeztetve szimbolizál a fején termõ olajbogyó ágat viselõ repülõ férfialak, bal kezében a szezon terményeit, répa- és káposztaféléket, míg jobb kezében - érthetõ módon - a Nyilas jegyét tartva.

November 11-én a Mártonokat köszönthetjük, e naphoz számos népi regula és kultusz is kapcsolódik. Szent Márton 316-ban látta meg a napvilágot Pannóniában, a mai Szombathely területén, tribunus volt a római seregben, majd az egyház szolgálatába állt. Egy régi legenda szerint püspökké választása elõl a libák között próbált meg elbújni, de azok gágogásukkal elárulták. Részben innen is származhat a Márton lúdja elnevezés és a népi legenda, mely napjainkban ismét virágkorát éli, fõleg gasztronómiai megközelítésben, miszerint "aki Márton napján nem eszik libahúst, az egy teljes esztendõn át éhezni fog". Szent Márton egyben az újbor bírája is, tehát ekkor kóstolták meg a borászok és a szõlõsgazdák elõször a nemes nedût.

Számos népi idõjóslás is kapcsolódik ehhez a naphoz:

Ha ezen a napon leesett a hó, Szent Márton fehér lovon érkezett, mely enyhe telet jelzett. Ha 2Márton napján a lúd jégen járt, akkor karácsonykor vízben poroszkált", viszont a Márton-napi esõ után kemény fagy és szárazság következett. A Gödöllõ környéki galgamácsaiak úgy tartották, ha ezen a napon jeges esõ esik, az korai tavaszt hoz.

Mivel a pásztorok ebben az idõszakban kapták meg éves jussukat, így járandóságukat nem véletlenül nevezték "Márton garasnak", vagy bocskorpénznek is.

November 11-én tilos volt a szennyes ruhát kimosni és kiteregetni, mert az a házi jószágok pusztulását okozta volna, viszont kötelezõ volt a lakoma.

Raktározás

Rátérve napjaink kerti teendõire, mielõtt beköszöntene a zordabb idõszak és lehullana a hó, felettébb fontos teendõ kiskertünk terményeinek elraktározása.

Akár zöldséget, akár gyümölcsöt tárolunk el télire, tudnunk kell, hogy élõ és lélegzõ szervezetekrõl beszélünk. A növényi lélegzés bonyolult biokémiai folyamat, melyrõl elég annyit tudnunk, hogy éppen a lélegzés következtében csökken eltarthatóságuk és a tárolás során ezt a folyamatot kell szabályoznunk, történetesen lelassítanunk. (A nagykapacitású, szabályozott atmoszférájú raktárakban az egyes eltárolt terményekre szabályozva állítják be a levegõ összetételét, hõmérsékletét és nedvességét, mely otthonunkban megvalósíthatatlan.)

Fontos szempontok:

Az utóérõ, de nem teljesen érett állapotban leszedett termények tovább tárolhatóak és egyben ellenállóbbak is a mikroorganizmusokkal szemben.

Terményeink tisztán, szárazon és egészségesen kerüljenek be otthoni raktárunkba, mely lehet egy jól szigetelt, szellõzõvel ellátott, föld mélyébe süllyesztett pince, de akár a lakóházunk pincéje is. Ideális a magas páratartalom, de a helyiségben nem lehet penész (spóra). A tároló helyiség magas légnedvesség-tartalma és az alacsony, de pozitív hõmérséklete tovább tartja frissen terméseinket, mivel a sejtek energiavesztesége ilyen körülmények között lényegesen alacsonyabb.

Ha polcrendszeren tárolunk, az egyes szintek között legalább 30-40 cm távolság legyen, mely megkönnyíti a levegõ áramlását az eltárolt zöldség és gyümölcsök között. Mind a helyiséget, mind a tároló eszközöket és a polcokat is lehetõleg fertõtlenítsük (oltott mész, rézgálic stb.).

A teljesen és kevésbé érett, valamint a korai és késõi érésû terményeknek eltérõ igényeik (pl. hõmérséklet) vannak és légzési intenzitásuk is eltérõ, ezért ha egymás közelébe kerülnek, rövid idõ alatt minõségromlás következhet be

Célszerû az utóérés során etilén gázt termelõ gyümölcsöket a zöldségféléktõl elkülönítve tartani, ha ez nem oldható meg, akkor a tároló helyiséget – idõjárástól függõen – rendszeresen szellõztessük, így a termelõdõ széndioxid magas koncentrációját is csökkenthetjük, mely gátolhatja az érési folyamatokat és az aromatikus anyagok képzõdését

A gyümölcsök hosszabb ideig eltarthatóak, ha egyenként újságpapírba csomagoljuk õket, így az esetleges fertõzések is lényegesen lassabban terjednek.

Mely termények tárolhatóak együtt és melyek nem?

Most pedig pillantsunk be egy kicsit a zöldségek és gyümölcsök kényszerû társas együttélésének mikrovilágába:

Hagymával kizárólag a fokhagyma fér meg jól, hiszen rendkívül magas aromatikus illóolaj tartalmát átveszi az alma, a körte, de a gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tök is, így kölcsönösen oly mértékben lerontják egymás beltartalmi értékét, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Így az a legjobb – amennyiben van rá lehetõségünk –, ha számûzzük a padlásra, hiszen a hagyma még az enyhébb átfagyást is elviseli (hasonlóan a kínai- és bimbóskelhez

A fenti okok miatt tartsuk távol az almától a zellert, a petrezselymet és a krumplit is.

A tök a petrezselyem és a körte kivételével minden más terménnyel csak rövid ideig tárolható közvetlen közelségben (pl. burgonya, alma, répa, káposzta, zeller és karalábé.

A zöld paradicsomot is a többi terménytõl távol, szárastul függesszük fel.

A burgonya csak a fokhagymával tolerálja a hosszabb távú együttélést, semmi mással nem.

Az almától és a körtétõl is tartsuk távol a gyökérzöldségeket (fõleg a sárgarépát) és a káposztát.

A burgonyát legjobb egy fedeles deszkaládában, a fénytõl elzárva tárolni a zöldülés és csírázás megakadályozása érdekében.

A céklát 1-3 fokon tároljuk, megelõzendõ a káros nitritek kialakulását.

Fontos tudni:

Mint azt tudjuk, a nitrogén a növények egyik alapvetõ építõeleme, ami gyakran nitrát formájában van jelen, mely önmagában nem akut toxikus anyag, de számos probléma okozója lehet. (Fõleg az üvegházban termesztett primõr tavaszi levélzöldségek tartalmazhatnak nagyobb mennyiségû nitrátot, melynek oka lehet a termesztés módja, a használt vegyszerek és a fényhiány.)

Azonban a nitrátok a nem megfelelõ tárolás alatt a tárolt terményben már nitritté kezdenek átalakulni, ez a folyamat az emberi szervezetben bizonyos baktériumok hatására felgyorsulhat. A nitrit az emberi szervezet számára méreg, és hasmenést, hányást, szédülést, fejfájást, sõt szélsõségesen súlyos helyzetben eszméletvesztést, végül halált is okozhat. Mindez különösen veszélyes a csecsemõkre. (Nem akarván tovább sokkolni az erre érzékenyeket, csak zárójelben jegyzem meg, hogy az emberi szervezetben egyes fehérjékhez kapcsolódva nitrozaminokká is átalakulhatnak, amelyeket az egyik legveszélyesebb rákkeltõ vegyületeknek tartanak.)

Tipp: A szedési idõ megválasztása szempontjából jó tudni, hogy a növények nitrát tartalma a délutáni órákban a legalacsonyabb. A torzsák nitrát tartalma igen magas. Fogyasztás elõtt, ha 1-2 napig sötétben tartjuk a retket vagy a salátát, akár a felére is csökkenhet a nitrát tartalom.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.