Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

9. hét

Március elseje a meteorológiai tavasz kezdete, nevét Marsról, a háború római istenéről kapta. Nem véletlenül, hiszen az ókori Rómában szerencsésnek tartották a háborúkat ebben a hónapban megindítani. Népi kalendáriumaink Böjtmás havának nevezik, de Kikelet havaként is fel-feltűnik korabeli írásokban.

A lemosó permetezés szakmai alapjainak részletezésével folytatom a múlt héten elkezdett írásom, hiszen ha lassan is, de közeledik a rügypattanás ideje.

Az eljárás során elsõsorban a külsõ és belsõ élõsködõ gombák ellen védekezünk. A külsõ élõsködõ gombák, vagy ektoparaziták nem hatolnak be a szövetekbe, vegetatív micéliumuk a növény felszínén helyezkedik el, táplálékszerzõ csíratömlõjüket bocsátják a megtámadott részekbe, a levelek színén és a terméseken fehér, lisztszerû, kézzel letörölhetõ bevonatot képezve, lásd lisztharmat. A belsõ élõsködõk, vagy endoparaziták micéliuma a növényi test belsejében él és szaporító képleteiket rendszerint a növény felületén képzik. A gombák nem rendelkeznek színtestekkel, kész szerves vegyületekkel táplálkoznak. A legtöbb gomba testét fonal alakú sejtek, hifák építik fel, melyek összessége a micélium. Terjedésükben szerepet játszik a légáramlat, a csapadék, a rovarok és az ember.

A külsõ élõsködõ lisztharmat gomba megelõzésére kéntartalmú szereket állítsunk csatasorba, melyeket már az 1800-as évektõl alkalmaznak. Elõnyei napjainkban sem elhanyagolhatóak, hiszen olcsó, az emberre és az állatokra, így a méhekre és a halakra is veszélytelen, valamint rezisztencia kialakulása is gyakorlatilag kizárt. Rovarölõ mellékhatással is rendelkezik elsõsorban takácsatkák ellenében hatásos, de rézpótló szerves készítményekkel együtt a varasodás és a tafrina ellen is jól használható. Kizárólag felületi, azaz kontakt hatása van.

A belsõ élõsködõ gombák ellen réztartalmú szerekkel védekezünk, melyek nagyon sok gombabetegség ellen hatásosak, de a növényvédelemben a réz elsõsorban a peronoszpóra elleni jó hatása miatt híresült el. Igen hatékony a fitoftóra, az alternáriás foltosság, a varasodás ellen, de baktériumölõ és rovarriasztó hatása sem elhanyagolható, példaként a burgonyabogarat említeném. Továbbá kimutathatóan a növény fejlõdésére is kedvezõen hat, mivel erõsíti a levél szöveteit és ellenállóbbá teszi a növényt, de hatására a sebek is gyorsabban kalluszosodnak. Rügyfakadás után nem, vagy csak óvatosan, kis koncentrációban alkalmazható, mert komoly perzselést okozhat a növényen, mely jelentõs terméskiesést okozhat!

A lemosó permetezésen túlmenõen a réztartalmú szerek használata során tartsuk szem elõtt, hogy egyes fajok rézérzékenyek, almatermésûeknél sziromhullásig használhatjuk, csonthéjasoknál csak nyugalmi idõszakban, míg a mogyorónál egyáltalán nem érdemes rezet használni, mert legfontosabb gombabetegsége, a lisztharmat ellen elegendõ a kéntartamú szerek alkalmazása a tenyészidõszak folyamán. A hagyományos, több évszázados múltra visszatekintõ rézgálicból készített bordói lé mellett egyre inkább a kiskertekben is terjednek a kisebb részecskeméretû, kevesebb hatóanyag mellett jobb borítást adó rézszulfát (Cuproxat FW) és rézhidroxid (Champion 50 WP) hatóanyagú készítmények.

Az állati kártevõk ellen olajtartalmú szerek kijuttatásával védekezünk, melyek finom bevonóréteget képeznek, így elzárják a levegõtõl azokat. Fontos! Az olajtartalmú és a hagyományos réz-tartalmú készítmények nem keverhetõk, ezért külön menetben, pár óra eltéréssel alkalmazzuk a kétféle kezelést. Alkalmazhatunk növényi olajokat, mint például a Biola, valamint nem növényi olajokat, vazelinolaj tartalmú Agrol Plusz-t, vagy paraffinolaj tartalmú Vektafid A-t.

Az idő sürget bennünket, így a jövő héten rátérek a lemosó permetezés végrehajtásának fortélyaira, de addig se tétlenkedjünk, hiszen sok helyen a talaj már felengedett, így nincs akadálya az ásásnak, szervestrágyázásnak, a felkopaszodott alma- és körtefák ifjításának, de bátran vethetjük szabadföldbe a petrezselymet, sárgarépát, hónapos retket és a zöldborsót is.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.