Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

13. hét

Április, ó, Április,
Minden csínyre friss!
Faun-bokáju, vad suhanc,
Újra itt suhansz!
Tóth Árpád: Április (részlet)

A hét utolsó napjával beköszönt a szeszélyes és bolondos április, a Tavaszhó, melyet a régi kalendáriumok Szelek és Szent György havának is neveztek. Több babonás hiedelem kapcsolódik április elejéhez, ekkortájt nem volt tanácsos esküvõt tartani, építkezésbe vágni.
Április hónap, ha nedves, aratás lesz bõ és kedves, az áprilisi esõzés elkergeti a fagyot.

Az 1881-ben megjelent Bácskai naptár szerint legfontosabb áprilisi kerti teendõink az alábbiak: "Nyesd a barackfát. Irtsd a kerti férget, most ültesd, akkor lesz szép sûrû sövényed. Szõlõt is bujtathatsz még, most legjobb karózni. A palántát lehet ki szabadba hozni. Többet arat, ki most hengerel, azt mondják."

Akinek van hozzá bátorsága és némi tapasztalata, annak ez az idõszak a legalkalmasabb a gyümölcsfák oltásához. Az általunk áhított fajtájú gyümölcsfáról õsszel megszedett oltóvesszõvel héj alá, vagy hasítékoltással a fiatalabb fákat, míg a megifjított idõsebb fákat kecskelábékezéssel vagy hasítékoltással varázsolhatjuk újjá.
Ültethetünk még új gyümölcsfákat és szõlõtöveket, de ez az idõszak az örökzöldek számára a legalkalmasabb.

Újítsuk fel balkonládáinkat, cseréljük vagy frissítsük föl a talajukat, és felhasználásukig akár retket is vethetünk némelyikbe átmenetileg, vagy beültethetjük árvácskával és százszorszéppel, de a primulák is jól érzik magukat ebben a csodás március végi idõjárásban.

A fényszûkében sokat szenvedett szobanövényeink átültetése is aktuális. A régi cserépbõl viszonylag száraz állapotban kivett földlabdát lazítsuk meg és fésüljük át külsõ gyökerekkel átszõtt részüket, majd egy számmal nagyobb cserépbe ültessük át, a fajnak megfelelõ típusú talajjal pótolva a hiányzó részt és alaposan öntözzük meg szobahõmérsékletû vízzel.

Burjánzó paprikapalántáinkat, ha elérték 4 lombleveles állapotukat, tûzdeljük át 5-6 cm-es tápkockákba vagy mûanyag edénykékbe, továbbra is fontos számukra a 20 fokos hõmérséklet tartása.
Folyamatosan ültethetjük szabadföldbe a korai karalábé palántákat.

Vethetjük még szabadföldbe a spenótot, a téli sarjhagymát, hónapos retket és a rövid tenyészidejû zöldborsót is. Semmi esetre se késlekedjünk tovább a sárgarépa és petrezselyem helybevetésével.
A bébicéklát és a mángoldot érdemes folyamatosan egész júliusig vetni, hogy mindig legyen harsogóan friss szednivalónk belõle.
Ínyencek figyelem, aki kedveli, most vessen feketegyökeret (Scorzonera hispanica) egyévesként, melynek magja általában csak rövid ideig tartja meg csírázóképességét, így mindig frissen vásárolt magot használjunk. (Kétévesként õsszel is elvethetjük.)
Az igazán korai csemegekukoricához még nem késõ palántát elõnevelni fólia alatt, 5-7 cm-es tápkockákba vetve. Ebben a száraz idõjárásban ne feledkezzünk meg a korábban elvetett zöldségágyásaink rendszeres öntözésérõl, egyelésérõl sem.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.