Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

14. hét

Itt az ideje, hogy az elõzõ idényben felhalmozott és folyamatosan gondozott komposzttárolónk érett tartalmát feldolgozzuk és hasznosítsuk kiskertünkben. A komposzt szó a latin compono, componere szó származéka, melynek jelentése összerak, egybetesz, egyesít és a német kompost, azaz keveréktrágya kifejezésbõl vettük át a magyar szóhasználatba.

A házi komposztálás elõnyeit fölösleges ecsetelni, hiszen ezekkel minden környezettudatos kertész tisztában van. A szûkebben vett háztartásunkban és kiskertünkben keletkezõ, tudatosan válogatott szerves hulladékok lebontását rábízzuk a baktériumokra és gombákra, melynek végtermékét visszaforgatjuk a természetbe talajjavító természetes növényi táplálékként újrahasznosítva azokat. Amennyiben az elmúlt egy évben biztosítottuk a lebontást végzõ mikroorganizmusok számára az optimális létfeltételeket és megfelelõ alapanyagokat használtunk, így tavasszal megbontva komposzttárolónkat, friss, nedvesen üde, változatos színû és állagú rostos masszával szembesülünk.

Elsõ teendõnk az anyag átrostálása, melyre egy nagy felületû stabil kerettel ellátott 1 centiméter lyukátmérõjû fémháló a legalkalmasabb, melyet a komposzt konzisztenciájától függõen 30-60 fokos szögben döntsünk meg, miután egy nagyobb, vastag fóliát terítettünk alá. A lényeg, hogy a hálóra lapátolt anyag a legoptimálisabb sebességgel gördüljön le a hálón. Az 1 cm-nél nagyobb rögök és hulladékok a rosta alján gyûlnek össze, melyeknek átrostálásához többször is veselkedjünk neki, majd a véglegesen megmaradókat – kiválogatva belõlük a szervetlen anyagokat, pajorokat, drótférgeket – gyûjtsük egy külön halomba, melyet a munka végeztével visszahelyezhetünk a komposzt aljára.

A munka végén a laza szerkezetû, homogén, talajszerû szerves anyagot azonnal fel is használhatjuk kiskertünkben, vagy prizmába halmozzuk és fóliával takarjuk a felhasználásig, megakadályozva a tápanyag kimosódást vagy a szél általi elhordást.

Elkezdhetjük az uborkapalánták nevelését is, praktikusan elõcsíráztatott magból egyet vetve a 10 cm-es ültetõedénybe vagy tápkockába. Helybe vetéssel akkor próbálkozzunk majd, ha a talaj hõmérséklete elérte a 10 fokot.

A kelbimbót minden esetben palántáról termesszük, melynek nevelésére 6-7 hetet szánjunk, így május utolsó hetében, június elsõ napjaiban már kiültethetjük szabadföldbe.

Melegebb helyeken szinte szemmel látható a rebarbara õrületes tempójú növekedése, melynek eredményeképpen 1-2 héten belül már szüretelhetünk a legalsó és legnagyobb levélnyelek közül, de ehhez ne felejtkezzünk meg a rendszeres öntözésükrõl és tápanyag utánpótlásukról sem, ami – felhasználásukra jellemzõen – meghatározóan N-tartalmú mûtrágya legyen.

A böjti szelek megérkeztével ebben a rendkívül száraz, perzselõen napsütéses idõszakban különös gondot fordítsunk a rendszeres vízutánpótlásra!

A pincében tárolt kanna, kardvirág és dália gumókról se felejtkezzünk meg, vizsgáljuk meg azokat egészségügyi szempontból, az elpusztult, beteg egyedeket válogassuk ki és távolítsuk el, de a merészebbek akár a kiültetésükkel is próbálkozhatnak, a hidegebb éjszakákon talajtakarásról gondoskodva.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.