Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

15. hét

Az idõjárás már megengedi, hogy a kevésbé melegigényes, de az átültetést kevésbé toleráló, karógyökeret fejlesztõ virágos növények magvait szabadföldbe vethessük. Ilyen lehet a szagosbükköny (Lathyrus odoratus), a díszmák (Papaver somniferum), a nyári õszirózsa (Aster) vagy a búzavirág (Centaurea cyanus).

Sokan kedvelik a gyors növekedésû, álcserjeként sövénynek is hasznosítható nyári ciprust, vagy nyári seprõfût (Kochia scoparia), mely egynyári növény és toktermésébõl õsszel bõségesen szórja magvait, tehát gyakorlatilag vetni sem szükséges, csak egyelni a százával, ezrivel elõbúvó növénykéket.

A közönséges hajnalkát (Ipomoea purpurea) is vethetjük szabadföldbe. Az Ipomoea nemzetség görög eredetû neve hernyót jelent. Ez a nemzetség számos egyéves és évelõ kúszónövényt is magába foglal, többek között a batátát vagy édesburgonyát is, mely inkább trópusi vidékeken honos és rendkívül fontos tápláléknövény, bár a „Blackie” fajtát különleges lilásfekete levelei miatt dísznövényként alkalmazzák. Érdekesség, hogy bizonyos hajnalkafajták magjának tudatmódosító szerként (LSA-lizergsav-amid) való használata egészen a régi spirituális sámánszertartásokig nyúlik vissza.

A kardvirág (Gladiolus) gumói is már kívánkoznak ki a szabadba a téli pincefogságukból. A nõsziromfélék (Iridaceae) családjába tartoznak és közel 200 fajt foglal magába szerte a világon, nem is beszélve a közel tízezer nemesített hibridrõl, melyeket a viráguk mérete alapján három fõ csoportba sorolnak. Legismertebbek a nagyvirágúak csoportja, melyen belül 60-120 cm magasságú növényekrõl van szó, melyek a szivárvány minden színében pompázó, 8-15 cm széles, esetenként 30 virágot is hoznak. A törpék csoportjába tartozó példányok alacsonyabbak és lényegesen kisebb, 5-6 cm átmérõjû virágokat fejlesztenek, míg a primulinus csoport tagjai jellemzõen 60 cm alatti magasságúak, vékony, sásszerû levelekkel, apró, jellegzetes virágokkal.
Minden esetben gondoskodjunk Gladiolus ültetvényünk számára támberendezésrõl a szél kártételének kivédése céljából. Részben emiatt is érdemes az átlagosnál mélyebbre (átmérõ három-négyszerese) ültetni a gondosan megtisztított és egészséges gumókat, nehogy a kifejlett növényt a szél kifordítsa a talajból - ez különösen érvényes a nagyvirágú típusokra.
A virágzás elnyújtása érdekében ültessük szakaszosan a gumókat, 1-2 hetes eltéréssel, a legkorábbi virágzást mindig a nagyobb gumóktól várhatjuk.

Feltétlenül vessünk kerti sarkantyúkát (Tropaeolum majus), mely Dél-Amerikából származik, kúszó vagy elterülõ szárú egyéves, virágos növény, sajátosan dekoratív, pajzs alakú levelekkel. Igénytelen növény, a seprõfûhöz hasonlóan a tavaly elszórt magvakról melegebb helyeken már fel is ütötte a fejét. Vidám és meleg virágszíne mellett egyéb haszna is van, hiszen teljes föld feletti része salátaként fogyasztható, pikánsan csípõs, borsos íze talán a retekre emlékeztet leginkább. A salátakeverékben íze mellett a sarkantyús virágok optikailag is rendkívüli módon feldobják ételeinket, arról nem is beszélve, hogy gyógynövénynek minõsül, mivel antibiotikus és vérképzõ hatást tulajdonítanak kivonatának, egyes népek pedig afrodiziákumként használják. A sarkantyúka azonban nemcsak a virágoskertben találhatja meg a helyét! A biológiai védekezésben is fontos szerepe lehet, mivel a népi megfigyelések szerint a levél- és a vértetvek nem szeretik a közelségét, ezért gyümölcsfáink alá és a zöldségágyásba is érdemes belõle vetni.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.