Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

16. hét

Igazi napsütéses tavaszi "hóesésben" lehet részük azoknak, akiknek környezetében idõsebb cseresznye- és meggyfák virágoznak, és a szél beteríti az apró fehér sziromlevelekkel kertjüket.

Kiskertünk jelenlegi fõszereplõi a korai-középkorai tavaszi hagymások (pl. nárcisz), melyekrõl -a jövõre is gondolva- folyamatosan távolítsuk el az elhervadt virágokat, hogy ne a termésképzésre pazarolja energiáit a hagyma, majd késõbb, ha a levelekben és a szárrészben tárolt összes tápanyag visszahúzódott, a föld feletti elszáradt részeket is vágjuk le, mielõtt a hagymákat-gumókat felszedve betárolnánk õket száraz, hûvös helyre az õszi kiültetésig. A fentiekkel ellentétben a hóvirágon, krókuszon, gyöngyikén és a csillagvirágon hagyjuk rajta az elszáradt virágokat, hiszen magot érlelnek és önmaguk gondoskodnak az utódokról az elkövetkezõ évekre.

Elkezdhetjük a függõkosarak beültetését, hogy mire a fagyveszélyes idõszak elmúltával kiakasztjuk azokat a szabadba, gyökérzetükkel alaposan átszõjék a speciális közegüket és felkészüljenek a teljes nyáron át tartó virágképzésre.

A jelenlegi, tartósnak ígérkezõ kellemes idõjárás alapján elkezdhetjük téli álmot alvó kerti tavunk tavaszi felélesztését, a tündérrózsák és a vízparti, oxigéntermelõ növények szaporítását, tõosztását és palántázását.

Amennyiben gyümölcsfáinkat termõkaros orsó- vagy sövényformára alakítottuk, itt az ideje a vesszõk lekötözésének.

Március elejétõl egészen júliusig vethetjük folyamatosan szabadföldbe, cserépbe vagy erkélyládába a tépõsalátát (Lactuca sativa), melynek termesztéséhez a legfontosabb feltétel a rendszeres öntözés. A laza levelû, nem fejesedõ zöldségnövényt már az ókorban is termesztették, ropogós leveleit folyamatosan szedhetjük étkezési célból, de kerti díszítõértéke sem elhanyagolható, hiszen a gyakran hullámosan fodros és csipkés leveleinek színe a zöldtõl a sárgán és a vörösön át a sötétbarnáig terjedhet, igen változatos színárnyalatokban. Példaként említeném a Lollo Bionda sárgászöld leveleit, a Lollo Rossa zöld fodros leveleit, melyeket vöröses szín szegélyez és az Amerikai barnát, melynek élénkbarna rajzolatú a levele.

Szabadföldön szinte már mindenütt elkezdhetjük a bab vetését, vessünk szárazbabot is, de a karósbab sem hiányozhat zöldségeskertünkbõl, melybõl akár 3 méteres gúlát is kialakíthatunk 3-4 erõsebb karó segítségével, karónként 6-8 magot vetve fészekbe, mely látványos és egyben roppant hasznos ékessége lehet kertünknek.

Ha van még szabad hely a zöldségeskertünkben, akkor feltétlenül vessünk patisszont, fészkenként 3-4 magot 5 cm mélyre, mely folyamatos virágzásával és terméshozásával örvendeztet meg minket egészen az õsz végéig. Viszonylag nagy a helyigénye, de kalóriaszegény, sokrétûen felhasználható terméseivel kárpótol majd bennünket.

Féltve babusgatott szamócaágyásunkba helyezzünk a tövek köré takaróanyagot szalmából, mely a késõbbiek folyamán megvédi a zamatos terméseket a szennyezõdéstõl és egyben csökkenti a rothadás veszélyét is.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.