Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

20. hét

Az elmúlt napok langyos májusi csapadékának hatására látványosan felgyorsult a növények növekedése, köztük a gyomoké is, melyekkel szemben megkezdhetjük végeláthatatlan harcunkat.

Dísznövénykertünkben körbenézve a rózsatöveken már számolhatunk a levéltetvek nagyszámú megjelenésével, de az előtörő vadhajtásokat is tőből távolítsuk el.
Az évelő vagy egynyári virágos ágyásainkban a kipusztult egyedek gyors pótlására rendkívül alkalmas az ezüstfehér levelű, miniatűr cserjeként viselkedő aggófű (Senecio cineraria, syn. Cyneraria maritima), melyet neveznek hamvaskának vagy ezüstlevélnek is. A Dél-Európában honos évelő növényke levelei látványosan szeldeltek vagy karéjosak, és az egész növényt ezüstös-fehér nemezes szőrök borítják, mely bársonyos tapintásúvá teszi. Takarással átteleltethető nálunk is, hajtásdugványozással pedig gyorsan szaporítható. Fészkes virágzatú növény, nyáron apró, sárga, margaréta-szerű virágokat hoz, melyet érdemes kicsípni, ha nem akarjuk, hogy elvonják a figyelmet az egzotikus színű levelek díszítőértékétől. Az alacsonyabb növekedésű "Silver Dust" változata remek szegélynövénye lehet ágyásainknak. A növényke kivonatát gyakran alkalmazzák homeopátiás készítményekben.
A zöldségeskertünkbe kikerülhetnek már a szabadföldbe szánt 4-5 leveles zellerpalántáink, melyek roppant érzékenyek a túlzottan mély ültetésre, ezért igyekezzünk a palántakori mélységet eltalálni a kiültetéskor.
Ne felejtkezzünk meg a bimbóskel palánták kiültetéséről sem.
A különlegességet kedvelők még vethetnek tápdús és közepesen kötött, homokos-vályog talajú fészkekbe földimogyorót (Arachis hypogaea), mely a világ második legfontosabb olajnövénye. Rendkívül fény- és melegigényes növényről van szó, így árnyékban-félárnyékban ne is próbálkozzunk vele. Ideális körülmények között (20-25 fok!) a vetés után 10 nappal már előbújnak a sziklevelek, és egy hónap elteltével már a pillangós virágokban is gyönyörködhetünk, melyek megtermékenyülés után a talaj felé növekedve és azt elérve mintegy 3 cm mélyre behatolnak, és ott a magkezdemény hüvelyes terméssé alakul. A virágzás környékén érdemes a burgonyához hasonlóan felkupacolni a növényt, mert így könnyebben elérik a talajt a megnyúlt virágtengelyek.
A gyökérzöldségek egyelését is elkezdhetjük, hiszen ha túl sűrű marad az állomány, a gyökerek kicsik maradnak és erősen torzulnak. Ha szükségesnek látjuk, sekélyen kapáljuk a sorközöket, és öntözzük be alaposan 10-20 mm esővízzel.

A gyümölcsöskertben vizsgáljuk meg a téli metszést követő koronaalakulást, és távolítsuk el a vízhajtásokat, hasonlóan a tősarjakhoz.
Természetes jelenség a gyümölcshullás, mely a gyümölcsfák sajátos önvédelmi módszere a túlterhelés ellen.
Növényvédelmi szempontból ebben az időszakban az alábbi kórokozókra és kártevőkre ügyeljünk:
Almafáknál a varasodásra és a lisztharmatra, valamint a takácsatkákra és az almamolyra.
Körtefákon szintén a varasodásra és az almamolyra figyeljünk, valamint a különféle körtedarazsak kártételére.
A birsfákat ebben az időszakban a monília és a barnafoltosság ellenében kell vegyszeresen kezelni.
Az őszibarackfákon a lisztharmat, a levéltetvek és a gyümölcsmolyok ellen védekezzünk, míg a kajszibarackot a gnomóniás levélfoltosság, a monília és a gyümölcsmolyok ellen védjük.
A cseresznye és meggy növényvédelménél a cseresznyelégy rajzása a meghatározó, mivel a szüretig - a monília mellett - a lárvák kártétele ellen küzdünk, és nagyon fontos szempont a fajta érési idejének figyelembevétele.
A szilvafák legfőbb ellensége a szilvamoly, de ügyeljünk a kórokozókra is, így a polisztigmás levélfoltosságra és a klaszterospóriumos levéllyukacsosodásra is.
A mogyoró termését a mogyoróormányos károsítja leginkább, így annak rendkívül elhúzódó rajzása idején szükséges védekeznünk folyamatosan.
A málna esetében a legfőbb ellenség a szürkerothadás és a kis málnabogár, mely ellen kizárólag méhkímélő szereket használjunk, mivel a növény javában virágzik.
A ribiszkét a most rajzó üvegszárnyú ribiszkelepke és annak utódai fenyegetik leginkább, de érdemes odafigyelni a leveleken megjelenő lisztharmatra is.
A köszmétéről ebben az időszakban már csak a lisztharmatos részeket távolítsuk el mechanikai úton.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.