Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

29. hét

Sokakban felmerül a kérdés, mik a legfontosabb teendőink a kiskertünkben, mielőtt elutaznánk hosszabb nyaralásra? A kutyát és a macskát még csak-csak magunkkal tudjuk vinni, vagy rá tudjuk bízni egy szomszédra, barátra, de egy teljes pompájában levő kert gondozását kevesen vállalják el hosszabb időtartamra. Nézzünk tehát néhány mesterfogást, amellyel sokat tehetünk azért, hogy a növények túléljék a számukra ínséges időszakot, aminek eredményessége persze nagyban függ az időjárástól is.

A lágyszárú és évelő dísznövényekről távolítsuk el az elhervadt virágokat és terméseket, hogy a növények pihenni tudjanak, ezzel egyben arra is sarkalljuk őket, hogy visszatéréskor újabb virágokkal jutalmazzanak meg bennünket. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfák és zöldségnövényeink, félérett, érett terméseire is, különös tekintettel az összeaszalódott, láthatóan beteg, fertőzött termésekre.

Automata öntözőberendezés hiányában, természetesen elmaradhatatlan és legfontosabb teendőnk az általános, nagy adagú és kiadós öntözés a kert valamennyi zugában. Külön kiemelést érdemelnek a cserepes, ládás és nagyobb edényes növényeink, melyeket érdemes a nyaralás idejére a kert kifejezetten árnyékos, tűző naptól védett sarkába helyezni. Az alapos áztató öntözés után a szabad talajfelszínt lazítsuk fel kapával vagy gereblyével, miáltal – megszakítva a kapilláris áramlást – csökkentjük a talaj párologtatását, de a kritikus helyeken a nagy vízigényű növények környezetében érdemes mulcsréteget is leteríteni, ha eddig nem tettük volna.

Nem árt felkészülni az esetleges jég elleni védelemre is, hiszen ebben az időszakban szinte bármikor lecsaphat egy vihar, mely ellen az érzékeny növények fölé feszítsünk ki Raschel-hálót, mely ráadásul még árnyékolás szempontjából is rendkívül jó szolgálatot tehet.

Indulás előtt ne felejtkezzünk meg a gyep karbantartásáról sem, ne túl mélyen nyírjuk le, maximum a hosszának 2/3-ára, a nyesedéket pedig kivételesen rajta is hagyhatjuk a felszínén, mintegy mulcsként használva azt. A gyepet alaposan, legalább 10-15 cm mélyen öntözzük be, sík felszínen akár árasztásos módszerrel is.

A növényekkel beültetett üvegházak esetében feltétlenül gondoskodjunk az árnyékolásról és szellőztetésről.

Ebben az időszakban a levéltetvek és a takácsatkák okozzák szívogatásukkal a legnagyobb kártételt kiskertünkben, hozzájárulva egyben a vírusok terjesztéséhez is, így felszaporodásuk ellen feltétlenül permetezzük le az erre érzékeny növényeket.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.