Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

32. hét

A terméseiket legkésőbb érlelő alma- és körtefák gyümölcseinek súlyával túlterhelt tartóágakat támasszuk alá, nehogy lehasadjanak, mely akár a növény teljes pusztulását is okozhatja. A mennyiségük alapján feleslegesnek ítélt hajtások már most eltávolíthatóak, az idősebb gyümölcsfák ágain és törzsén a felfelé törő vízhajtásokat is tőből vágjuk ki, azonban ügyeljünk a sérült, elpusztult vagy hiányzó részek pótlására is, melyet akár egy-egy vízhajtás meghagyásával is megoldhatunk.

A Homérosz által az Istenek ajándékának titulált körte szedésének egyik titka az optimális érési időpont tapasztalati úton történő felismerése – leginkább a héj színárnyalataiból –, mivel ha túl sokáig várunk vele, túlérik és fogyaszthatatlanná válik, vagy nem lesz alkalmas tárolásra, ha pedig korábban szedjük, hiányoznak a fajtára jellemző aromaanyagok.

Augusztus elején érik a Clapp kedveltje, melynek héja éretten szalmasárga, napra néző oldala pedig pirosas árnyalatú, az egészséges termések 1-2 hónapig tárolhatók megfelelő körülmények között. Húsa illatosan lédús, a szájban szinte elolvad. Szintén augusztus elején szedhető a citromsárga héjú, rendkívül zamatos Bohusné vajkörtéje is.

Az időjárástól is függően augusztus közepén, második felében válik szedésre alkalmassá az élénkpiros, sima héjfelületű, rövid ideig tárolható rügymutáns Piros Clapp, továbbá a zöld színű, legömbölyített alakú, kissé szemcsés húsú Favrené és a kis koronát nevelő, de annál nagyobb méretű, akár 300 g tömegű, pirosas bemosódású szalmasárga termést képző Dr. Guyot Gyula termése.

A hónap végén kezdhetjük a világon legelterjedtebb fajta, a muskotályos zamatú Vilmoskörte szedését, mely akár 2-3 hónapig is eltartható, de ekkor érik az Ilonka nevű nyári körtefajta is, melynek vékony, száraz tapintású héja roppant fűszeres, olvadó gyümölcshúst takar. A Hardy vajkörte érése időjárástól függően átcsúszhat szeptember elejére is, savasabb ízvilágú, fűszeres húsát sárga színű héj takarja.

A szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket ebben az időszakban érdemes „visszacsípni”, ill. a hónaljhajtásokat megkurtítani, mely szeptemberben megismételhető, továbbá eltávolíthatóak azon levelek is, amelyek beárnyékolják az érésben levő fürtöket, mely a gombás betegségek ellen is hatékony védekezés lehet, de érdemes a már rothadásnak indult fürtrészeket is ollóval levágni – preventív védekezés gyanánt –, azaz mechanikus módon megakadályozva a továbbterjedést. Ez az eljárás a tömött fürtű csemegeszőlő fajtáknál a túl sűrű bogyóállomány ritkítására is hatásos.

A darazsak ebben az időszakban előszeretettel dézsmálják meg kiskertünk féltett csemegeszőlő fürtjeit, melyeket elővigyázatosságból érdemes fehér gézből készített zacskó ráerősítésével védeni. Ez egyúttal egyenletesebb érést is biztosít, ráadásul a bogyók héja is vékonyabb lesz (műanyag zacskó nem alkalmas).

Ne feledjük, hogy a nyár várhatóan legforróbb napjai nemcsak minket, hanem növényeinket is megviselik, sajátos alvó-nyugalmi állapotba kerülhetnek az extrém hőség hatására, melynek során életműködésüket szinte leállítják, és kevésbé tolerálnak bárminemű beavatkozást az életükbe, legyen az metszés, permetezés vagy trágyázás. Természetesen a kora reggeli vagy késő esti alapos öntözés segít átvészelni ezt az időszakot.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.