Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

37. hét

Bár a természet még stabilan ellenáll kis országunkban az őszi időjárás betörésének, de lassan érdemes figyelnünk a költöző madarakat, amelyek a népi mondás szerint, ha szeptember végéig nem repülnek el, a jó idő akár karácsonyig is kitarthat! Ebben az időszakban kiskertjeinkben alapvetően a betakarítással és a termények tárolásának előkészítésével kapcsolatos teendők kerülnek előtérbe. Már most gondolnunk kell a tavaszra, hiszen a kertésznek a tavasz az ősszel veszi a kezdetét!

Gyümölcs-szőlő

Gyümölcsösünkben a betakarításon felül az alma, körte és birs szedés utáni növényvédelme lesz hamarosan a legfontosabb feladat, a leveleken áttelelő, a következő évben potenciális fertőzési forrást jelentő kórokozók, illetve a kéregrepedésekben megbúvó kártevők ritkítása. Ilyen az alma és a körte ventúriás varasodása, a körte mikoszferellás levélfoltossága, valamint a birs diplokarponos foltosságának kórokozója, valamint a takácsatkák, az almamoly és a pajzstetvek elleni őszi védekezés.
A kémiai növényvédelmi munkák mellett, a megfelelő agrotechnikával is csökkenthetjük a jövő évi károkat, a lehullott és fertőzött levelek folyamatosan gyűjtésével és elégetésével. A fertőzött fás részeket metszéssel távolítsuk el, az egészséges részig visszavágva. A kéregkaparás jelentősége elsősorban a törzsön telelő fajok elleni védekezés vonatkozásában van.

Zöldségeskert

A kertbe kiültetett, liliomfélék családjába tartozó metélőhagyma (Allium schoenoprasum) tövek egy részét szedjük fel és ültessük cserepekbe, kisebb ládákba, hogy a hideg, fagyos időszakban is dézsmálhassunk belőle. A snidling nem csupán a zöldséges, vagy fűszerkertben, hanem az egynyári és évelő virágágyakba is beültethetjük, mivel tavasztól őszig, üde zöld, színével és június elején nyíló kékeslila gömbvirágzatával díszít.
A késői káposztafélék, zeller és paszternák, a legtöbb helyen még nem fejezte be a növekedését, így a jelenlegi extrém száraz és napsütéses időszakban fontos számukra a nedvesség utánpótlása.
Az ilyen száraz nyár végi időszakban a rendszeres öntözés ugyanolyan fontos, mint a talaj rendszeres takarása.
Ki ne szeretne ingyen nitrogént juttatni a talajba? Ennek legegyszerűbb módja, ha a letermett pillangós virágzatú (hüvelyes) növényeink maradványait (borsó, bab, lucerna stb.) zöldtrágya gyanánt beforgatjuk a talajba. A nitrogénkötő baktériumok (Rhizobium) ezen növények gyökérgümőiben élnek és a levegő gáz alakú, szabad nitrogénjét képesek megkötni és fehérjéikbe beépíteni, mely az egyik legolcsóbb és legtermészetesebb formája a nitrogén utánpótlásának a talajban. Mezőgazdasági szempontból igen nagy jelentőségűek, mivel a talaj N-tartalma a denitrifikáció által folyamatosan csökken és ezt kompenzálják a nitrogéngyűjtő baktériumok.

Dísznövények, virágoskert

A beidegződött szokásoktól eltérően egyes egynyári virágokat (búzavirág, egynyári szarkaláb, díszpipacs, dísznapraforgó, stb.) nemcsak tavasszal, hanem ősszel is, szeptember közepétől a fagyokig el lehet vetni. Az őszi csapadék (ami még egyelőre várat magára) hatására megerősödő egyedek (vagy magvak), jól áttelelnek, és sokkal hamarabb indulnak tavasszal fejlődésnek és borulnak virágba, mint a tavasszal elvetett társaik. Ebben az időszakban érdemes még szobanövényeinket szaporítani.
Az örökzöld tűlevelű és lombos fáink és bokraink télen is sok vizet párologtatnak el, így szeptember folyamán még bőven (esetenként a tél folyamán is, hosszan tartó napsütéses fagymentes időben) öntözzük, hogy a talaj elegendő mennyiségű nedvességet tudjon magában eltárolni a növények számára.
A liliomok a legszebb évelő hagymás növényeink közé tartoznak, melyek jó vízáteresztő képességű talajt, félárnyékos helyet igényelnek és legegyszerűbb szaporítási módja a tőosztás (a hagymák idővel telepet képeznek, az idősebb hagymákon lassanként újak fejlődnek, halmazt képezve), melyet ebben az időszakban érdemes megtennünk. Ha sok új növényt szeretnék, érdemes megpróbálkozni a hagymapikkelyekkel való szaporítással, melyre a nyár vége, ősz eleje a legalkalmasabb időszak. Akár fölszedés nélkül is hozzáférhetünk, ha kiássuk körülötte a földet annyira, hogy a pikkelyleveleket leválaszthassuk, majd ládába dugványozva és fóliával lefedve, fűtetlen hűvös helyen tartjuk a tavaszi kiültetésig, amikorra kifejlődnek rajtuk a hagymácskák. Több liliomfaj is fejleszt a levélhónaljakban sarjhagymákat, melyeket szeptember folyamán nedves földbe, cserépbe vagy szaporítóládába ültethetünk – hűvös helyen teleltetve tavaszig meggyökeresednek, és ekkor már kiültethetjük őket a szabadba.
Szeptember a legmegfelelőbb időszak az iszalag (Clematis) telepítésére is, melyhez a kívánt hatástól és formától függő támberendezés elengedhetetlenül szükséges

Növényvédelem

Többek között a vadgesztenye leveleinek foltosságát a Mycosphaerella maculiformis gomba okozza (mikoszferellás levélfoltosság), mely a lehullott levelekben telel át és itt képezi spóráit, melyek tavasszal ismét fertőznek. Terjedését a nedves környezet, az esős időszak elősegíti. A következő vegetációs időszakban való fertőzését megakadályozandó, gyűjtsük össze és semmisítsük meg a lehullott faleveleket. Tünetei: a levelek mindkét oldalán látható, kerekded alakú különálló, de idővel összefolyó, apró barnás-vöröses foltok, melyek között a szövetrészek megsárgulnak, így a levél mozaikos jelleget ölt. A Chrysanthemum veszélyes ellensége a fehér rozsda (Puccinia horiana), melynek kártételét nehéz megelőzni, a fertőzött növényeket érdemes az ágyásokból azonnal eltávolítani, vagy a fertőzés kezdeti stádiumában vegyszerrel védekezni ellene (pld. Dithane). Tünete: a hajtásokon és a levél színén apró sárga besüppedő foltok, melyek később bebarnulnak, a levelek fonákán pedig kiemelkedő, fehér képződmények keletkeznek, a levél hullámosodik, majd szövete elhal.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.