Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

38. hét

Gyümölcs-szőlő

Itt az őszi gyümölcsfa- és szőlőtőke-ültetés és pótlás előkészítésének ideje, melyet gondosan tervezzünk meg, akár egy kisebb tervrajz készítésének segítségével, figyelembe véve a tervezett fajták várható méretét, optimális területigényét, de gondolva közben kiskertünk legjobb helykihasználására, fekvésére és fényviszonyaira is. Az új jövevényeket feltüntető tervrajz elkészítése után kiáshatjuk az ültetőgödröket, melyeknek mélysége praktikusan 70-80 cm, alapterülete pedig legalább 100x100 cm-es legyen. Gyenge minőségű talajokon érdemes a talajcserén is elgondolkozni, de komposzttal kevert szervestrágyát (15-20 kg) és P-K tartalmú műtrágyát minden esetben helyezzünk a gödör aljára, hiszen ez az utolsó alkalom, hogy az ezen a szinten elhelyezkedő gyökérzónába lassan lebomló szerves tápanyagot juttassunk.

Zöldségeskert

A konyhai kapacitásunktól függően szedjük az őszi karfiol rózsáit és a bimbóskelt, valamint a sóskát és a spenótot is. Ne tépjük ki tövestül a spenótot, hiszen a fagyokig még megörvendeztethet minket friss, őszvégi leveleivel. Az általános zöldségszüret érinti a másodvetésű zöldborsónkat, babunkat, a kukoricát, az őszi retket és a gyökérzöldségeket is, de akár vethetünk is rövid tenyészidejű hónapos retket, például a Korai legjobb vagy a Korai piros fajtákat.

Dísznövények, virágoskert

A díszfák, cserjék, futónövények, rózsatövek, sőt, az örökzöldek alól is érdemes összegereblyézni az eddig (és a finom rázogatás során) lehullott leveleket, amelyeket haladéktalanul égessünk el, hiszen ez a korai lombhullás az esetek többségében károsítók és fertőzések következménye. Az elmúlt héten lehullott helyi csapadék mennyiségének függvényében továbbra se felejtkezzünk meg az örökzöldek öntözéséről.
Ez különösen érvényes a viszonylag sekélyen gyökeresedő, de roppant vízigényes tujákra, melyeket ha évekig gyakran kis vízadagokkal öntöztünk, ezáltal a felszínre kényszerítettük a gyökerek zömét, így ha extrém meleg és száraz időszakban elhagyjuk a vízutánpótlást, rövid időn belül bekövetkezik a katasztrófa. A kiszáradás első jelei a halványzöldből sárguló, majd folyamatosan barnára színeződő levelek. A száradás a csúcsi külső részeken kezdődik, és fokozatosan terjed át az alsóbb és belső részekre is. A tömörödött talaj vagy a körülbetonozás is lehet a kiszáradás oka. A manapság oly divatos bambuszfajták terjedésétől is feltétlenül óvjuk örökzöldjeinket!
A kiszáradás mellett az örökzöldek sokféle külső hatásra válaszolhatnak levélzetük elszíneződésével, barnulásával, ilyenek lehetnek az ültetés, a tartás körülményei, a termőhelyi és egyéb hatások, vashiány, állati kártevők, fagykár stb.
A jövő évre is gondolva – a korai virágzás érdekében – már most érdemes elvetni a körömvirág, a szarkaláb vagy a díszmák magját. Ha eddig is neveltük ezeket a virágokat a kertünkben, gyakorlatilag önmaguk is gondoskodnak fennmaradásukról.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.