Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

39. hét

A sok halaszthatatlan kerti munka mellett a szeptember végi kellemes időjárás alkalmat ad arra is, hogy a nyári hőség miatt ellustálkodott karbantartási és építési munkákat elvégezzük, kialakítsunk új kerti utakat, teraszokat, vagy nekilássunk a kerti tó rendbetételéhez.

Gyümölcs-szőlő

Javában ültethetjük a szamócát, a sorok közti szigetelő-takarót még a fagyok beállta előtt újítsuk fel. Ha korábban elmulasztottuk, most szórjunk ki komposztot és/vagy szerves trágyát a sorokba.
Most vágjuk le a talajig a már nem termő málnavesszőket, 8-10 erős fiatal ágat meghagyva. A kis málnabogár bábjai a talajban telelnek át, egyedszámuk a sorközök talajfertőtlenítésével gyéríthető.
Az igen erős növekedésű szedertöveken maximum 4-6 hajtást hagyjunk meg.
Az új gyümölcsfák és bokrok ültetési ideje késő ősszel aktuális (kivéve az őszibarackot, melynek telepítése inkább tavasszal javasolható), így szeptember vége ideális az ültetés helyének előkészítésére.
A ribiszkevesszők, hajtások belsejében a most károsító üvegszárnyú ribiszkelepke hernyóinak kárképe a vesszők felületén látható lyukról és a morzsalékról ismerhető fel. A kártevő mechanikai eljárással, azaz a fertőzött részek kivágásával és elégetésével vegyszer nélkül is elpusztítható. A ribiszkében és köszmétében is károsító kaliforniai pajzstetű lárvái ellen még szeptemberben érdemes védekezni.

Zöldségeskert

Szeptemberben számos teendőnk akad a fűszerkertünkben, ami elsősorban a fűszernövények betakarítását, ill. szárításukat, valamint a maggyűjtést takarja. A borsmustárnak és a citromfűnek most van a másodérése. Friss termése van a zsályának, tárkonynak, kakukkfűnek és a citromfűnek is.
A téli káposzta betakarításának időpontját elsősorban az határozza meg, hogy savanyításra vagy tárolásra szánjuk-e. Savanyításra szeptember vége felé már elkezdhető a betakarítás.
Ha az időjárás továbbra is ilyen kegyes hozzánk, jelentősen megnyújthatjuk azt az időszakot, amíg saját paprikát, paradicsomot ehetünk, csak öntözzük kevesebbet! Tegyük el őket savanyúságnak, lecsónak, ivólének, de ha a lugasparadicsomot szárral együtt a száraz pincében tároljuk felakasztva, akkor akár a karácsonyi asztalon is lehet egy-két szem saját paradicsomunk.
A vastaghúsú paprikafajták is jól tárolhatóak, lényeg, hogy a termést úgy vágjuk le a szárról (a lehető leghosszabb szárrésszel), hogy az ne sérüljön, ne nyomódjon meg, és a vágásfelületet mártsuk viaszba, majd egyenként csomagoljuk papírba és helyezzük papírdobozba.

Dísznövények, virágoskert

Ha idejekorán gondoskodtunk róla, akkor még szeptember végén is buja virágpompában van kertünk jelentős része - egészen akár az első fagyokig. Ilyen növények - az őszirózsán és a szarkalábon kívül - a kokárdavirág, a fukszia, a cickafark, a sóvirág, a szellőrózsa és az őszi kikerics vagy akár a hortenziák is.
Rendkívül látványosak lehetnek ebben az időszakban a díszfüvek, például a Cortaderiák, melyek nyár végén kezdenek el virágozni, és csak kedvező őszi időjárás esetén fejlesztenek igazán szép és méltóságos megjelenésű látványos bugákat, melyek akár szárazkötészeti célokra is alkalmasak.
A gyepfelületek őszi ápolási munkái között említést érdemel a top dressing, vagy humuszos felülszórás, melyet egy menetben kombinálhatunk a felülvetéssel, kötött talajok esetén a gyeplazítással, levegőztetéssel. Ahol komoly avarhullással számolhatunk, ott ne tervezzünk már őszi felülvetést.
Nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatása sem javallott ebben az időszakban, mivel a gyep érzékenyebbé válik a fagyra és a gombabetegségekre. A gyep levegőztetését és lazítását megelőzően érdemes lenyírni a legalacsonyabb vágási magasságban, minden esetben megvárva, míg a csapadék vagy a reggeli harmat felszárad.
Az éretten morzsalékos komposzt vagy biohumusz mellett felülszórásra alkalmas lehet az alginit is, akár az egész kert számára, mely roppant magas szervesanyag-tartalmú fosszilis alga biomasszából és tufából álló kőzet. Különösen a laza, szerkezet nélküli homokos talajokra van jótékony hatással, miközben annak vízmegtartó képességét növeli, egyben a növények számára létfontosságú tápanyagok kimosódását csökkenti. Egyes becslések szerint a Föld alginit kincsének 70-80 %-a Magyarország területén található.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.