Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

40. hét

Október, az év talán legszínesebb hónapja, a régi magyar naptárakban a Skorpió, illetve a Mindszent hava elnevezéssel szerepel, utalva az utolsó dekád csillagászati eseményére: a Nap a Skorpió csillagképbe lép és figyelmeztet Mindszentek ünnepének közeledtére, ami november elsejére esik.
Október havában már csípősebbek lehetnek a hajnalok, déltájban azonban, mint a jelen példája is mutatja, még visszacsalogatja a kellemes napfényt, ezáltal is jobb kedvre derítve a szüretelőket és a magvetőket.
A népi jövendölések szerint – bár ez eddig nem jellemző – az októberi zivatar szeszélyes telet vonz, vagy a sok októberi csapadék decemberi szelet hoz, míg ha meleg az október, csikorgó lesz a február.

Az esős időszak várható beköszöntével, itt a gyep újratelepítésének, felújításának végső határideje. Az alapos talaj-előkészítést követően a magvak a talaj felszínére kerüljenek, mivel fényen csíráznak és hengerrel tömörítsük a felszínt. Az időjárástól függően a megfelelő arányú csírázás érdekében rendszeresen öntözzük. Meglévő gyepfelületeinket alaposan levegőztessük át és távolítsuk el (gereblye, lombgereblye segítségével) az elhalt fűszálakból képződött szerves réteget (gyepfilc), mely által a gyökerek és a növénykék több levegőhöz jutnak. Az őszi trágyázásra a kevés N-t, ugyanakkor a sok K-t tartalmazó trágyaféleségeket alkalmazzuk, ami által a tavaszi szezonban induló startot segítjük elő. Káliummal (vassal kiegészítve) történő tápanyag-utánpótlás azért fontos ebben az időszakban, mert a hópenész (Microdochium / Gerlachia nivalis) megtelepedése ellen hat, mely általában kora tavasszal jelenik meg, valamint elősegíti az anyagcsere-folyamatokat és ellenállóbbá teszi a növényt a téli időjárással szemben.
Amennyiben a felülvetésre, vagy telepítésre tervezett gyepfelületen, vagy annak környezetében nagy lombhullató fák találhatók, a várható lehulló lombtermés miatt nagy körültekintést igényel a vetés gondozása. Ilyen esetben a tavaszi fűmagvetést javaslom. A kötöttebb talajú, erősen gyomos területeken a tavaszi fűmagvetés előkészítéseként már most érdemes felásni a területet, alaposan megforgatva talaját, mely által a várható téli fagy porhanyító hatása jobban érvényesülhet, de felszínre kerülhetnek a megbúvó kártevők, a kertünket látogató kiéhezett madarak és rágcsálók legnagyobb örömére.

Az akár 500 éves kort is megélő, kínai származású lila akác (Glicinia/Wisteria sinensis) igen agresszív növekedésű faj, melynek kordában tartása érdekében elengedhetetlenül fontos teendőnk a metszés. Gyakori hiba azonban, hogy a kiskerttulajdonosok ősszel vágják vissza radikálisan a növény hajtásait, mely a jövő évi virágzásra lehet negatív hatással. Ebben az időszakban maximum néhány centimétert távolítsunk el az „útban lévő” vesszőkről, mindenféleképpen tartózkodjunk az idén befásodott részek visszavágásától! További oka lehet a virágzás elmaradásának a magas N-tartalmú műtrágyák használata (pillangós virágzatú hüvelyes növény, melynek gyökérzete szintén megköti a levegő N-tartalmát), de a leggyakoribb ok, hogy magról vetett a növényünk, melynek virágzására akár 7-10 évet is várhatunk. A növény roppant módon szereti a napsütötte, szélvédett helyeket.

Ilyenkor ősz elején a talaj még elég meleg és nedves (a jelenlegi időjárásunk alapján ezt leginkább öntözéssel érhetjük el), és ezek a legfontosabb feltételei a rózsatövek telepítésének. Egy tenyérhosszal szélesebb gödröt ássunk a rózsa gyökerének szélességéhez képest, alját porhanyósítsuk és komposzttal, vagy szerves trágyával dúsítsuk, majd alaposan iszapoljuk be. A rózsa akkor virágzik szépen és kiadósan, ha a talaja meszet is tartalmaz, ezért némi Ca-tartalmú műtrágya hozzáadásával ezt elősegíthetjük. A nem gyökércsomagolt töveket 4-5 órára áztassuk vízbe, majd helyezzük a gödörbe, úgy, hogy a szemzés helye 5-6 cm-rel kerüljön a talaj felszíne alá, majd kupacoljuk fel 15 cm magasan.

Ablakládába most is vethetünk retket, vagy még inkább javaslom a rukkolát (Eruca sativa) – magyarul borsmustárnak is hívják –, mely +5 fokon is csírázik és egész télen szüretelhető az ablakból. A Földközi-tenger vidékén őshonos, Észak-Afrika partvidékétől Portugálián át Törökországig vadon is megterem. A rukkola a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát rokonai a káposztafélék. Leveleinek illata és íze enyhén fűszeres és a földimogyoróra emlékeztet, salátákba kiváló. Magas az A, B2, B5, C és K-vitamin-, valamint ásványianyag-tartalma, hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége, így az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. A Talmud hatásosnak találta szemfertőzések esetén. Az ókorban szeplők és a kopaszság ellen, valamint a kellemetlen testszag megszüntetésére is használták, a szoptatós anyáknak pedig tejszaporító főzetet készítettek belőle. A rómaiak afrodiziákumként használták, a vágy fokozása érdekében magjait olívaolajba áztatva fogyasztották.

Figyeljük az időjárás-előrejelzést, és a fagyok beállta előtt, amennyiben marad a hónapok óta tartó száraz időszak, alaposan öntözzük be örökzöld növényeinket, ugyanis a tél folyamán általában nem a fagy hatására pusztulhatnak el, hanem elsősorban a szárazság miatt.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.