Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

42. hét

Októberben a 42. hétre két fontos névnap esik. A régi magyar hagyományok alapján Szent Vendel a pásztorok és jószágtartó gazdák védőszentje – a Tápió vidékén, azon belül is Nagykátán –, a hagyomány szerint "Vendelke, a juhászok pártfogója, őrzi a határt". A falu határában és a legelők közelében hagyományosan szobrot állítottak tiszteletére, mivel ha betegség ritkította az állatállományt, azt mondták, hogy Vendel viszi az állatokat.
A hajdúsági pásztorok úgy tartották, ha Orsolya-napkor szép az idő, akkor karácsonyig meg is marad, Szlavóniában ezen a napon takarították be a fejeskáposztát, míg a Somló-vidéken ez volt a szüret hagyományos kezdő időpontja.

Felütve a Magyar Házi Gazdasszony kalendáriumának aktuális havi bejegyzését:
"Ezen hónapban a Gesztenye tökélletességre megyen, azértis a Gazdaszszony a legépebbeket válogassa ki, és a napon, megszáraztván terítse fel szellős helyen a padlásra és gyakran kevertesse meg vagy rakja homokba. Sok Gazdaszszonyok pedig a fondorjában bent hagyják és száraz helyen hordóba nyomva tartják, s használják. Én tsak a fa alatt hagyom, és gazzal, s a maga levelével vékonyan beterítvén, télen által használom."

Geológiai vizsgálatok is bizonyítják, hogy a szelídgesztenye (Castanea sativa) – mely nem rokona a vadgesztenyének –, őshonos növény a Kárpát-medencében, de kontinensünket meghódító diadalútjára Délkelet-Európából indult az ókori rómaiak hathatós segítségével, akiknek fontos táplálékuk volt a magjából őrölt liszt. További 8 faja Észak-Amerikában és Ázsiában található. Igen gyorsan növő, nagy termetű, sűrű és szabályos koronájú fa, ideális körülmények között akár 30-40 m magasra is megnő, egyben hazánk leghosszabb élettartamú gyümölcstermő növénye, tekintettel a 6-700 éves még élő matuzsálemekre. A meszes talajt rosszul tűri, így a vulkanikus eredetű gyengén savanyú talajokon érzi igazán jól magát, nem véletlen hogy Magyarországon leginkább az Alpokalján terjedt el. Egylaki, virágai egyivarúak és június elején bontják ki szirmaikat. A nő- és hímivarú virágok egy fán belül külön virágzatban, de közös felálló barkatengelyen találhatóak, melyek igen látványosak és kitűnő mézelő tulajdonságúak. Levelei hosszúkásak, fiatalon szőrösek, majd fényesen bőrszerűek, szúrósan fogazottak és tüskés erezetűek, míg termése tüskés kupacsú fényes makk, amely október második felében hullik a földre a felrepedő kupacslevelek alól. Szüretelés után rövid ideig száraz helyen szikkasztják a termést, mely egy jól beállt fáról akár 40-50 kg is lehet. Rendszeres és speciális metszést nem igényel, csak idősebb kori ifjítása és a sérült, beteg ágak eltávolítása kerülhet szóba. Termésén kívül szárított levele gyógyteák alkotórésze lehet, míg fája szép rajzolatú, roppant tartós és rugalmas, értékes bútorfa-alapanyag. Hasonlóan a dióhoz, nem érdemes magvetéssel kísérletezni, hiszen nem őrzi meg fajtatulajdonságait. Nem minden fajta öntermékeny, némelyiknek megfelelő beporzó egyedre van szüksége, így a telepítés előtt, a vásárlásnál ez egy fontos előzetes információ lehet a kiválasztáskor.

Számos gesztenyeünnepet tartanak nyilván a nemzeti kalendáriumok: Erdélyben szeptember végén volt a nagybányai, míg hazánkban a velemi a leghíresebb, ami idén október 13-14-én volt, de akik lemaradtak volna róluk, azok még foglalhatnak repülőjegyet Portugáliába, Madeira szigetére, ahol Curral das Freiras (apácák istállója) falucska a nemzetközi gesztenyeimádók kultikus zarándokhelye október legvégén és november elején! A turistacsalogató eseményen az ínyencek megkóstolhatják az itt termett gesztenyéből készült specialitásokat, a gesztenyekenyeret és süteményeket, a gesztenyelevest, melyeket gesztenyelikőrrel öblíthetnek le.

A bélyegképen is látható csicsóka (Helianthus tuberosus) bár évelő növény, de nálunk egyévesként termesztik. Észak-Amerika keleti partjáról, francia közvetítéssel került hazánkba a XVII. században.
Az emberi és állati fogyasztásra is használt gumói megvastagodott szárképletek, melyek nem közvetlenül a tövön, hanem 10-20 cm-es szárakon ülnek, emiatt viszonylag nehéz valamennyi gumót felszedni, így bizton marad a talajban jövő évre is utánpótlás.

A sziklakerti növényeink gyakran érzékenyebben reagálnak a sok nedvességre, mint a kemény hidegre, így esetenként érdemes takarni egyes fajtákat.

Lassanként felkészülhetünk arra, hogy a kertünkben élő madarakról gondoskodjunk, így példaként a cinkéket már most az etetőhelyhez szoktathatjuk.

Október végéhez közeledve, az első talajmenti fagyok megjelenésével az öntözéshez használt tömlőket tegyük fagymentes helyre, és ne feledjük az automata öntözőrendszerek és a kerti csapok víztelenítését sem!

Mostanában érik a napjainkra már szinte különlegességnek számító gyümölcs, a birs, mely az egyik legérzékenyebb gyümölcstermő növényeink közé tartozik. Az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsének tartott növényről bővebben a jövő héten írok.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.