Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

43. hét

Kezdjük a Magyar Házi Gazdasszony kalendáriumának az aktuális hétre vonatkozó bejegyzésével: "Simon Judás nap körül már a Fejes, és Kelkáposztát is felszedi a Gazdaszszony, a Fejest begyalúltatja, és hordókra savanyítja, a Kelt pedig, és a magnak valókat a kertbe szép rendel elrakja, és szalmával a hideg ellen betakarja. A Káposzta után a Kerékrépát gyalúltatja, és savanyíttatja be a Gazdaszszony. Ez is egy nevezetes téli eleség, ha tejfel van hozzá, és disznóhús. A kertekben megmaradott leveleskáposztát, és külömbféle torzsákat kémélve be kel hordatni a fejösteheneknek. A Fokhagymát October végén el kel duggatni, és idején tavaszszal megporhálni, nagyobb leszsz a Feje."

A kalendáriumban nevezett Simon-Júda napján kezdődött hagyományosan Tokajban a szüret, de egyben terményjósló nap is, mivel ha ezen a napon szép az idő, akkor a következő esztendőben bőséges termés várható.
Jézus 12 apostola közül Simonról és Júdás Tádéról (Júda) tudjuk a legkevesebbet. Simont a favágók tisztelték védőszentjükként, mivel legendájának egyik változata szerint vértanúhalálát kettéfűrészelés okozta. Júdás Tádé (Júda) tisztelete évszázadokon keresztül lappangott -melyet feltehetően Iskarióti Júdással való névrokonsága okozott -, az ő segítségéért reménytelen, kilátástalan helyzetekben fohászkodtak a tanácstalan emberek.

Érik a naspolya, így elkezdhetjük szedni, a hullottakat a fa alól, mivel a fán maradó termések még akár egy hónapot is kibírnak, ugyanis a naspolya gyümölcse bizonyos határokig fagytűrő, és a kamrában vagy a padláson kiterítve utóérve karácsonyig is eltartható.

Megkezdhetjük a torma felszedését és a fej- vagy gyökérdugványokkal való szaporítását is. A mélyebben elhelyezkedő vastagabb talpgyökereket 20 cm-es darabjait dugványozzuk lehetőleg bakhátra, melynek az előnye, hogy könnyebb a szedése, mivel gyökerei nem hatolnak mélyen a talajba.

Elkezdhetjük a védekezést az áttelelő kártevők ellen, az enyves övek felhelyezésével gyümölcsfáink törzsére körbe, mely egy 20-25 cm-es papírcsík, melyet december elejéig hagyjunk fent és levételük után haladéktalanul égessük el azokat.

Kiültethetjük a szabadföldbe az áttelelő fejes salátát és az erősebben fejlett áttelelő kelkáposzta palántákat is, melyek az erősebb fagyokig megerősödnek és fejlődésnek indulnak, amire egy kevéske pétisóval is rásegíthetünk.

A zordabb időjárás beköszönte előtt szedjük fel a későn virágzó kardvirágok gumóit is és száraz és hűvös helyen tároljuk őket a tél folyamán, miután a földtől megtisztítottuk. Mivel a dáliák még teljes pompájukban virágoznak, így azokkal még várhatunk az első talajmenti fagyokig. Amint az első talajmenti fagyokat követően a féltett dáliáink lombozata barnás színnel elhervad, következik a várhatóan elburjánzott és megizmosodott gumók kiszedése, melynek fortélyairól a jövő héten írok bővebben.

Érdemes az értékesebb csemegeszőlő fajták közül néhány egészséges fürtöt kiválasztani és párosával összekötözve fellógatni a kamrában, vagy fűrészpor közé helyezve beládázni. A fürtökön érdemes rövidebb 5-10 cm-es vesszőt is rajtahagyni.

A terménytároló helyiségünk, pincénk folyamatos temperálása ebben a nyári hőségben elengedhetetlenül fontos, a reggeli hűvösebb időben szellőztessünk, míg napközben a szellőzőnyílásokat takarjuk.

Rátérnék az előző héten beígért birsre, de inkább egy cikkecske kerekedik belőle hamarosan. Most csak annyit róla, hogy egészséges termése az almához hasonlóan tavaszig is tárolható fagymentes helyen, erős átható illata miatt más élelmiszerektől jól elkülönítve.
• • •
Milyen kemény télre számítasz az idén?
Fagy se lesz...
Semmi extra.
Átlagos.
Fogunk fázni egy párszor...
Rég látott, ritka kemény tél lesz!
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Black Friday

Gyere el és csapj le a 20% - 50% kedvezményre!

[ bővebben ]

Mikulásvirág

Már 490 Ft-tól!

[ bővebben ]

Gyümölcsfavásár

Mert a házi a legfinomabb!

Szabadgyökeres gyümölcsfák már 1890 Ft-tól.

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.