Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

44. hét

"Nézem a vén napot, amely a hervadt kerten
S e csüggedt ujjakon pompás aranyszínt fen szét,
Ó, most minden dolog oly titokzatosan szép"
Tóth Árpád: Őszi alkonyat
(részlet)

November a csend és az emlékezés hónapja, melynek végére a természet is nyugalmi állapotba kerül, lehetőséget adva a nyár szép emlékeinek felidézésére.

A régi magyar katolikus kalendáriumokban Szent András, a székelyeknél Enyészet, a meteorológusok Őszutó havaként emlegetik, míg a csillagászok Nyilas havának nevezik, de alapvetően a hónap neve a rómaiaktól maradt ránk, mint a kilencedik (novem), mivel a római naptár márciussal indította az évet.

November eleje a halotti kultusz jegyében telik (835 óta Mindszentek november elsején és 998 óta Halottak napja november másodikán, de ha az vasárnap, akkor harmadikán) és ki gondolná, hogy a hagyományos ősi ünnep a keltáktól eredeztethető a VIII. századból, mint a kelta év kezdete, melyen az elhunytak tiszteletére mutattak be áldozatokat. A IX-X. században átkatolizálva került be az ünnepnap a katolikus egyházi naptárakba, nem véletlenül, hiszen a Jelenések könyvének 20. fejezetének 4. verséből az a tévhit terjedt el, hogy az 1000 éves földi békebirodalom után következik az evilág vége és a mennyei örökkévalóság. Ennek okán igyekeztek a halandó emberek tisztelegni és hízelegni a halottak szellemei előtt, a sírjaikon meggyújtott fényekkel, részben melegedésüket és sírba való könnyebb visszatalálásukat segítve. Magyarország egyes szláv vidékein a sírokra ételt is helyeztek a kóbor lelkek jóllakatására, de a harangok elnyújtott kongatása is a szellemek hangját kívánta tompítani. Mindszentek egyben mindazon megdicsőültek sokaságának a napja, akik kimaradtak az egyházi kalendáriumokból.

A népi babonák szerint, ha Mindszentekkor esik a hó, az márciusig nem olvad el, míg ha eső áztatja a földeket, akkor enyhe tél várható.

Magyarországon is sok helyütt ezen a héten nem volt szabad a földeken munkálkodni, mert az bajt hozott volna a ház népére, hiszen megzavarták volna vele a halottak nyugalmát, de napjainkban, ha van bátorságunk tenni ennek ellenében, szorgalmas és szenvedelmes kertészként ne üljünk karba tett kézzel, hiszen fontos teendőink vannak még kiskertünkben.

Kezdjük heti teendőink számbavételét a fészkesek családjába tartozó, így a napraforgóval és a százszorszéppel is rokon dália (Dahlia) évelő gumós, lágyszárú növénnyel kapcsolatos aktuális teendőkkel. A dáliatulajdonos kertészek október végi, november eleji rituális feladata, hogy a fagyos napok beálltával gondoskodjanak a gumók felszedéséről és téli tárolásáról. Érdemes azonban az első kisebb fagyok után még pár napig a földben hagyni a gumókat, hiszen azok életereje szempontjából minden földben töltött nap sokat számít. A talajból való kiemelés legjobb eszköze az ásóvilla, mellyel minél mélyebben nyúljunk a tő alá, a legkisebb sérülést is elkerülve. Semmi esetre se húzzuk a tövet a száránál fogva, a rügy sérülésének elkerülése végett. A töveket időjárástól függően pár napig szikkaszthatjuk a szabadban hagyva, a szárukat 15-20 centiméteresre kurtítva és lefelé fordítva, hogy a nedvesség könnyebben távozzon üreges szárukból. Az egészséges töveket a beazonosíthatóság céljából lássuk el névtáblával, majd helyezzük el őket a pincében, fagymentes helyen, száraz, vagy enyhén nyirkos homokban, ill. fűrészporban. Az ideális hőmérséklet 3-5 fok között van.
Javaslom, hogy a tövek szétosztását ne ősszel, a téli tárolás előtt, hanem tavasszal végezzék! A tél során havonta vessünk egy pillantást Csipkerózsika-álmukba szenderült növényeinkre, ellenőrizve a hőmérsékletet és a közeg nedvességét, valamint az esetlegesen gombával fertőzött, rothadó gumókat haladéktalanul távolítsuk el a további fertőzések megelőzése érdekében és fertőtlenítsünk például gombaölő szerrel vagy faszénporral. Tárolás előtt rézgálic oldattal is óvatosan, kis mennyiséggel lepermetezhetjük a töveket.

Eljött a lombhullás ideje kiskertünkben. A gyepről érdemes összegereblyézni és a komposztot lezárni vele, de az évelő ágyásainkról, a fák és bokrok aljáról nem érdemes begyűjteni, hiszen kiváló szerves takaróként folyamatosan gondoskodik talajunk humuszutánpótlásáról, egyben némileg szigetel is a jelentősebb fagyok idején, melynek jelentősége különösen a melegigényesebb cserjéink esetében van.

További tennivalókat is találunk kiskertünkben november havának legelején, melyhez inspirációként Karel Čapeket hívom segítségül egy rövid idézettel A szenvedelmes kertész című regényének aktuális fejezetéből:
"Még egy-két nap, és megadjuk a kertnek a végtisztességet. Még kivárunk egy kis enyhe talajmenti fagyot, aztán mindent betakarunk zöld fenyőgallyal. Lehajlítjuk a rózsafákat, földet kupacolunk a tövükhöz, elteregetjük az illatos fenyőgallyat, aztán - jó éjszakát. A gallyakkal az ember többnyire egyebet is betakar, mondjuk, a zsebkését vagy a pipáját. Tavasszal aztán, amikor a fenyőgallyat összeszedjük, szép sorjában megint minden előkerül."
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.