Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

7. hét

Így, február közepén a tél kitartóan szorító markában a komor hófelhők elhessegetése céljából tekintsük át, melyek a legkorábban vethető zöldségnövények. A hidegtűrő zöldségek alapvetően szubtrópusi származásúak, minimális csírázási hőmérsékletük 2-5, míg az optimális 10-15 fok között van. Ilyenek példaként a gyökér-, és levélzöldségek, a káposztafélék, hagymafélék, a borsó és a spárga.

Régi hagyományos mondás, hogy a mákot hóra kell elvetni. A hó alá vetést a tavaszi mák tényleg jól bírja, így az apró magok a hó olvadásával folyamatosan kapják a nedvességet, de mellette szól az is, hogy hóolvadás után a belvizes területeken nehézkes lehet a vetése. Minél korábban vetjük a mákot, tehát minél előbb virágzik, a betegségek, kártevők annál inkább elkerülik. (pld. peronoszpóra, máktok barkó és szúnyog, mák levéltetű, máklégy) A Földközi-tenger mentéről elterjedt, hazánkban egynyári növény, a mediterrán éghajlaton évelő, alapvetően fagytűrő, de egyes kertészeti termesztésre nemesített változatai fagyérzékenyek, jól tolerálja a szárazságot, de a legjobban nedves, termékeny talajon fejlődik. Karógyökere 50-90 cm-re hatol le a talajba, gyakori a kettős termesztése, például répával. Toktermése rekeszes, melyben mintegy 10 ezer fényes magocska bújik meg, melyeknek színe igen változatos lehet: fehér, szürke, barna és a nálunk elterjedt kék. Magvának kimagasló a beltartalmi értéke, gazdag aminosavakban, zsírsavakban, káliumban, magnéziumban, vasban, kalciumban és foszforban, így csökkenti a magas vérnyomást, erősen szélhajtó és székletfogó, lassítja az öregedési folyamatokat, normalizálja a vér koleszterinszintjét, javítja az immunrendszer működését, növeli a szellemi teljesítőképességet. Jótékony lehet a sebek gyógyulásában, nyugtató, altató, idegerősítő hatású. Egyes népeknél tradicionálisan az istenek világához tartozó növény. A még zöld termés megvágása után kinyert tejnedve ópiumot és közel harmincféle alkaloidot, morfint, kodeint, papaverint tartalmaz, melyekből fontos gyógyszereket készítenek. Egyes változatai fontos dísznövényeink, a pipacs (Papaver rhoeas), alpesi törpemák (Papaver alpinum), évelő díszpipacs (Papaver orientale), vagy a fagytűrő évelő izlandi mák (Papaver nudicaule).

A borsó is korán vethető, egynyári, pillangósvirágú, hüvelyes termésű hidegtűrő növény, legtöbb fajtája -5-6 fokos hideget is kibír, magja akár 1-2 fokon már csírázik, de érdemes a vetést fátyolfóliával takarni ebben a korai időpontban. Gyökerei 80-120 cm mélyre hatolnak a talajba, és a gyökérgümőin élő Rhizobium baktériumok megkötik a levegő nitrogénjét, így remek zöldtrágyanövény is egyben.

A sárgarépa is hidegtűrő növény, melynek termesztése 3-4000 évre nyúlik vissza, táplálkozási szempontból a benne található A-vitamin, illetve karotin és C-vitamin jelentős. Gyökérzete –5 fokot is átvészel, optimális fejlődéséhez azonban legalább 16 fokra és laza, könnyen felmelegedő talajra van szüksége, köztesnövényként remekül megfér a már említett mákkal és borsóval. Legfőbb kártevője a sárgarépalégy, mely ellen biológiai védekezésként hagymával vessük együtt váltott sorokban.

A petrezselyem magja már 2 fokon csírázik, és a csíranövény akár -8 fokot is elvisel, korai vetését rendkívül vontatott csírázása is indokolja, mely akár 30 napig is elhúzódhat, mely időszak alatt folyamatos nedvességellátásáról feltétlenül gondoskodjunk. Vetéskor jelzőnövényként retket használhatunk.

Mi, kertészek jól tudjuk, hogy a hideg és a hótakaró roppant hasznos kiskertünknek, a tartós és vastag hópaplan jó hőszigetelő, védi az erősebb fagyokra érzékeny növényeink talajmenti részeit és olvadáskor bőséges nedvességgel látja el felengedő talajunkat, míg az erős fagyok gyérítik a kártevőket – így kevesebb növényvédelemre lesz szükség az év folyamán. Akik azonban biztosra szeretnének menni, azok semmi esetre sem hagyhatják ki a tél végi lemosó permetezést, melynek fortélyaival a jövő héten ismerkedünk meg.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.