Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

8. hét

Zsuzsanna neve a héber eredetű sosanna azaz liliom szóból ered, akinek elhíresült története a vénekkel egy gyümölcsöskertben történt a Biblia szerint, ahol a két öreg bíró vesztét az okozta, hogy egymástól eltérően vallottak arról milyen fa (mézgafa, vagy tölgyfa) alatt kapták rajta Zsuzsannát a házasságtörésen, így hamis tanúzásért őket ítélte halálra az éleseszű Dániel bíró. A február 19-i Zsuzsanna naphoz a régi kalendáriumok szerint időjárásjóslás is kapcsolódik, mely szerint ha ebben az időszakban magasan száll a pacsirta és még énekel is, bizonyosra vehetjük hamarost „megjő” a jó idő, a csöpögő eresz pedig igen jó termést ígért.

Február 24-én ne felejtkezzünk meg Mátyásról a jégtörőről, akit a templomokban legtöbb esetben szekercével, vagy bárddal ábrázolnak, ami egyben vértanúhalálának eszköze is volt. Drukkoljunk együtt szombatig, mert ha nem talál jeget, akkor csinál! A népi hagyományok szerint, Mátyás a szűrének ujjából ereszti ki a tavaszt és osztja szét a sípokat a madaraknak. A Mátyás-napi libatojásokat semmi esetre se hagyjuk kikölteni mert az ebből kikelt liba nagy-nagy szerencsétlenséget hoz és ha ezen a napon gyűjtött harmattal átitatott vásznat a tehénre terítjük nem győzzük majd fejni az áldott jószágokat.

A múlt héten beígért eheti témánk a tél végi lemosó permetezés célja és előkészítése:

A tél végi lemosó permetezés

Elsõrendû célja, hogy fásszárú, lomb nélkül áttelelõ növényeink – gyümölcsfák és bokrok, díszfák, rózsák, sövények – ágain, kéregrepedéseiben vagy a rügyeik felületén áttelelt gombakártevõk szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint a rovarkártevõk, atkák, tetvek, molyok áttelelõ alakjait ritkítsuk, megelõzve és jelentõsen csökkentve a tenyészidõszak alatti károkat. Õsszel is végezhetünk lemosó permetezést, de egy kemény tél részben elvégezheti a munkát helyettünk és jelentõsen gyérítheti a kórokozók és kártevõk jelenlétét kertünkben.

Mikor?

Kizárólag fagymentes, száraz és szélcsendes napon, közvetlenül a rügyfakadás elõtt, mert a károsítók ilyenkor kezdik meg élettevékenységüket és a meglazult rügypikkelyek alá könnyebben behatolnak a növényvédõszer hatóanyagai. Az idõzítés szempontjából figyeljük az idõjárás-elõrejelzéseket, hogy a permetezést követõ napokban se legyen jelentõsebb fagy.

Permetezés elõtti teendõink

A fák törzsének, ágainak kérgét kéregkaparóval, drót- vagy gyökérkefével alaposan dörzsöljük át, ha korábban nem tettük meg, hogy az ott megbújó károsítók áttelelt tojásait, hernyóit és a bábokat fizikai úton eltávolítsuk. Érdemes fóliát leterítve a fa alá összegyûjteni az elhalt részekben megbúvó kis porontyokat, majd gondosan elégetni azt.

Távolítsuk el az õsszel felhelyezett hernyófogó öveket és azonnal égessük el azokat.

Végezzük el a metszést, távolítsuk el a beteg, elhalt ágrészeket, tavalyi száraz leveleket, gyümölcsmúmiákat, fölöslegesnek ítélt és a vértetû kedvenc áttelelõ helyének számító sarjhajtásokat is, hiszen az ily módon csökkentett növényfelületet a permetszer könnyebben és sokkal hatékonyabban vonja be. Az így keletkezett 2 cm-nél nagyobb átmérõjû sebfelületeket gondosan zárjuk le fagéllel, fabalzsammal, mely megakadályozza a baktériumok, gombák seben keresztüli fertõzését, olajfestékek használatát nem javaslom. Aki nagyon precíz akar lenni, az a metszõollót is fertõtlenítse közben, hogy megakadályozza az egyes betegségek átvitelét egyik növényrõl a másikra. A metszésnek azért is meg kell elõznie a permetezést, mert ennek alkalmával fontos információkat gyûjthetünk a növényeinken tanyázó kórságokról és kártevõkrõl, és elkerüljük a bõrünkön való kontakt felszívódás veszélyét is.

A permetezõgépet alaposan vizsgáljuk meg és tisztítsuk ki, különös tekintettel a szûrõ és porlasztó részekre, de a mozgó alkatrészeket se hanyagoljuk el, olajozzuk be azokat, majd javaslom a készülék kipróbálását tiszta vízzel. Ellenõrizzük le védõfelszerelésünk állapotát is.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.