Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

10. hét

Karel Èapek Szenvedelmes kertészébõl tudja minden kerttulajdonos, hogy a tél és tavasz háborújában - ha tehetnénk - kapával, ásóval, puskával, vagy akár alabárddal támadnánk bõsz csatakiáltással a télre, természetesen mondanom sem kell, hogy a tavasz oldalán harcba szállva.

"A március a legserényebb kerti munka hónapja, ilyenkor készítjük elõ a tavasz érkeztére", tehát lássuk mit ír a legfontosabb teendõinkrõl Martius, azaz Böjt-más havában Georgio Lippay de Zombor 1662-es Calendarium Oeconomicum Perpetuumában (Lippay Kalendárium):
"49. Az óltanivaló ágocskákat bé-óltani: a gyümölcsöknek magvait, úgy-mint, diót, mogyorót, mondolát, gesztenyét, baraczk magot, szilva magot, kaiszi baraczk magot etc. hasonlóképpen alma, körtvély magot ültetni.
61. A Gyümölcsös fákat, ebben a hónapban környül kapállyák és vizet tölcsenek a veremben, úgy hogy a gyökerek nedvesen maradgyanak, és úgy tarcsák, míg elvirágoznak: semmi hideg, avagy dér nem árt nekiek."


E rövid múltidézés után vágjunk bele aktuális teendőnk, a lemosó permetezés végrehajtásának ismertetésébe.

A lemosó permetezés mellett szóló legerősebb érv, hogy a növények nyugalmi állapota folytán, olyan nagy töménységben használhatjuk a vegyszereket, amik egyébként, vegetációs időszakban komolyan károsítanák a növényeket. De mellette szól az is, ha nem rendelkezünk kellő mélységű szakismerettel, vagy évközben kevés időnk van a rendszeres, irányított szakszerű védekezésre, vagy ha a kertünk olyan ápolatlan és elhanyagolt területtel szomszédos, ami folyamatosan biztosítja a fertőzés utánpótlását.

Minden esztendőben jellemzően más kórokozó vagy kártevő szaporodik el, így a használt szer megválasztásánál ezt is feltétlenül vegyük figyelembe. Például ha a megelőző évben a lisztharmat okozott komoly bosszúságot, válasszunk kéntartalmú szert, de ha a moníliafertőzés dominált, akkor réztartalmút keressünk a szakboltban. De megoldás lehet az is, ha az őszi lombhulláskor az egyik, míg tél végén a másik szerrel próbálkozunk.

A permetezőgépet mindig a legkisebb porlasztási fokozatra állítsuk, így nagy folyadék mennyiséggel szabályosan lezuhanyoztatjuk a növényeket, hogy azok minden porcikáját benedvesítsük, a kéreg repedéseitől egészen a rügypikkelyekig.

Gyakorlatilag minden fából készült kerti eszközt, építményt, kerítést, pergolát farakást is permetezzünk le, hiszen ezek is a későbbi fertőzések melegágyai lehetnek.

A lemosó permetezés hagyományosan a bordói lére alapszik, melynek használata az emberre közvetlenül kevésbé veszélyes, ráadásul a bio-gazdaságokban is alkalmazható. Ne feledjük, hogy a réz felhalmozódása is környezetszennyezést jelent a természetben, ezért kivonásuk a forgalomból már csak rövid idő kérdése. Ezért talán érdemesebb áttérnünk a korszerűbb réztartalmú szerek használatára, melyek lényegesen nagyobb felületborítást adnak, így sokkal kevesebb hatóanyaggal jobb hatás érhető el.

A réztartalmú lemosás a védekezés első és legfontosabb lépcsője lehet a későbbiekben kialakuló, almafélék tűzelhalásának, moníliájának, az őszibarack tafrinájának, a kajszi gnomoniájának, a málna vesszőbetegségeinek és a meggy, cseresznye blumeriellás levélfoltosságának és moníliájának, valamint a szilvánál jelentkező rozsda esetében.

A legtöbb helyen, ha átmenetileg is, de a föld fagya már felengedett, így nekiláthatunk, illetve befejezhetjük az ősszel megkezdett talajforgatást, ásást.

Gyümölcsfáink, de szinte valamennyi fásszárú növényünk bizonyosan meghálálja, ha 1-2 méteres körben felássuk talajukat és abba komposztot, vagy szervestrágyát forgatunk, fejadagjuk 5-30 kg a fa méretétől függően. Bátran csattoghatnak még a metszőollók, ifjíthatjuk és alakíthatjuk a koronaformákat, kimetszve a párosan álló, sűrű, befelé törekvő vesszőket. A metszést az almatermésűekkel kezdjük, a gyümölcsbokrokkal folytassuk, majd jöhetnek a csonthéjasok, ügyelve arra, hogy az őszi- és kajszibarackfa koronáját csak a rügyfakadás után kurtítsuk meg.

Lassan és óvatosan, szellőztetés végett ideiglenesen eltávolíthatjuk a kihelyezett, téli védelmet nyújtó takaróanyagokat, példaként említhetném termő fügefáink, díszfüvek, vagy télálló banántöveink fagy ellen védő bundáit.

Folytathatjuk a paprika magvetését is szaporítóládába, vagy tűzdelés nélküli eljárásban kis edénykékbe. Ha biztosra akarunk menni, praktikus tipp a magok előcsíráztatása, amellyel lerövidíthetjük a palántanevelés időtartamát.

A föld kiengedésével, melegebb fekvésű helyeken az edzett saláta, fejeskáposzta és karfiol palántákat kiültethetjük.

Ebben a rendkívül szép, napsütéses időben kezdjük el az erősen vízigényes és öntözőrendszerhez szoktatott örökzöldek öntözését, de előtte lazítsuk fel ásóval a növény körüli talajt és terítsünk el a felszínen némi szervestrágyát. Aranyszabály, hogy inkább ritkán de alaposan, mint gyakran de kevés vízzel öntözzük örökzöldjeinket.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.