Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

12. hét

Hamarosan kezdődhet a féltve őrzött őszibarackfáink erőteljes termőre metszése, melynek befejezése után első látásra laikus számára ijesztő a borzalmas tarolás látványa, azonban ez elengedhetetlen a felkopaszodás ellen és a bő és egészséges termés érdekében. Közel egyharmadára vágjuk vissza a vázágak vezérvesszőit, természetesen külső állású rügyekre (a rügyekből fejlett hajtásokat, majd erős vesszőket nyerünk, melyek a következő évben hozzák gazdag termésüket), valamint az erős vesszőkből felváltva alakítsunk ki hosszabb termővesszőket és rövidebb, külső állású ugarvesszőket. A sűrű állású termővesszőket ritkítsuk ki, az elszáradt, beteg és meggörbült vesszőket tőből távolítsuk el. A koronán belüli egyes vázágakat mindig önálló egységként kezeljük a metszés során. A ceruzavastagságú termővesszők a legfontosabb részei a koronának, melyeket 5-6 hármas vegyes rügycsoportra metsszünk vissza, míg a hiányos (főleg páros rügyekkel rendelkező) vesszőket ugarcsapra vágjuk, 2-3 rügyre, melyek a jövő évi bő termésünk zálogai. A katlan korona belsejében fejlődő vesszők kevésbé értékesek, hiszen elvétve találni rajtuk termőrügyeket, így ezeket alaposan ritkítsuk ki, de némelyik előnyösebb helyzetűből azért biztosítékként alakítsunk ki ugarcsapot. A virágrügyekkel berakódott vesszőkből egy csokornyit tegyünk vázába, és két hét elteltével virágpompában gyönyörködhetünk.

Amennyiben kedveljük a bogyós gyümölcsű bokrokat, ebben az időszakban érdemes újakat telepíteni, illetve a meglévőket szaporítani.

Lassan megbonthatjuk és eltávolíthatjuk a rózsatövek fagyvédő takarását, és végrehajthatjuk a típusnak megfelelő metszést is, így az alacsonyabb növekedésű bokorrózsák vesszeit, 3-4 vázágat hagyva közel harmadára, 3-6 szemre, míg a parkrózsákat a felére vágjuk vissza. Fontos az időzítés, hiszen a hirtelen beköszöntő melegben egyik pillanatról a másikra kihajtanak a rügyek, melyet a metszésnek feltétlenül meg kell előznie. A metszlap a rügy fölött 5-10 mm-re, attól távolodva lejtsen. A metszéssel egyben terelgetjük is a növény növekedését, mivel olyan rügyre metsszük, amelynek irányába szeretnénk a leendő új hajtást irányítani. A gyökérnyakból eredő vadhajtásokat tőből távolítsuk el.
A mini és talajtakaró rózsák nem igényelnek különösebb alakító metszést, csupán kordában tartásuk érdekében szükséges néha megkurtítani.
A lugasnak nevelt rózsákat ritkítsuk, az elfagyott, elszáradt beteg részeket távolítsuk el, és ha szükséges, a támberendezést erősítsük meg, melyhez kikötözzük a vesszőket, amit aztán egészen őszig folytassunk rendületlenül.
A trágyázásról se felejtkezzünk meg, ha bő virágözönre vágyunk a nyár folyamán.

A hortenziakedvelők is foglalatoskodhatnak kedvenceik körül, hiszen eljött a visszavágásuk ideje, mely elősegíti a hosszantartó és gazdag virágzásukat.
A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) intenzív metszés nélkül is bőségesen virágzik, elegendő az elvirágzott szárakat eltávolítani félhosszban, illetve az egészséges rügy fölött, valamint az elhalt részeket kivágni tőből.
A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) esetében a virágrügyeket védő tavalyi virágszárakat szükséges visszavágni, a bokor belsejéből haladva kifele, 2-3 évente ifjíthatjuk meg a töveket, úgy, hogy az idősebb ágakat 40-50 cm-re kurtítjuk, ha ősszel nem tettük meg.
A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) hajtásait egészen a fás részen található rügyekig metsszük vissza, valamint az elhalt részeket tőből távolítsuk el.
Igazi különlegesség az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera), mely 2 m magas, felálló ágrendszerű cserje, nyár végén hozza lapított bugákban nyíló, apró kék színű virágait, melyeket fehér meddő virágok ölelnek körül. Nem igényel metszést, csupán az idősebb, elszáradt, beteg ágakat szükséges időnként tőből eltávolítani.
A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) a 3-5-7 karéjos leveleiről híresült el, melyek ősszel rendkívüli narancs-vörös színben pompáznak. A minél nagyobb lombfelület érdekében tavasszal felére vágjuk vissza a vesszőket. A kúszó hortenzia (Hydrangea anomala petiolaris) léggyökereivel támaszték mellett akár 10 méter magasra is felkapaszkodó cserje, mely különösebb metszést nem igényel. Mivel fagyérzékeny, ezért tavasszal csak az elfagyott, míg ősszel csupán a fölösleges vesszőket távolítsuk el. Amennyiben évek óta nem metszettük meg növényeinket, akkor bátrabban állhatunk neki e műveletnek. A hortenziák az erőteljesebb visszametszést a nyár folyamán bőséges virágzással hálálják meg, természetesen az érdeslevelű hortenzia cserje kivételével.

Szemet gyönyörködtető látvány a gyep tavaszi színváltása, amit akár napokon belül megtapasztalhatunk, mely egyben jelzés számunkra, hogy lassan elodázhatatlanul megkezdődik a rendszeres gyepkarbantartás. Tehát készüljünk fel lélekben és eszközeink karbantartásával, a műtrágya és a fűmag beszerzésével az alábbi főbb feladatokra.
Gyepszellőztetés: egyrészt a fűszálak közt elhalt növényi részekből, mohából kialakult filcréteg eltávolítása, mely megakadályozza a csapadék bejutását a talajba, ráadásul melegágya a kórokozók fertőzésének, másrészt a tömörödött talajban levő gyökerek levegőhöz juttatása, villával vagy gyepszellőztető eszközzel.
Pótlás: kipusztult, eltávolított beteg részek pótlása gyeptéglával vagy felülvetéssel, ha a talaj hőmérséklete elérte a 13-15 fokot.
Tápanyag-utánpótlás: talajtípustól függően évente 2-3 alkalommal, egyenletesen elterítve, első alkalommal március végén a gyors tavaszi regenerálódás érdekében speciális, nitrogénben dús műtrágyakeverékkel (N:P:K=25:5:10).
Öntözés: időjárástól, fekvéstől és fajtakeveréktől függően.
Fűnyírás: talán a legmegterhelőbb, háziasszonyok számára a legrettegettebb ház körüli teendő, melynek gyakorisága (intenzív gyepeknél akár hetente kétszer is!) a környezeti tényezők mellett az alkalmazott fűfélék növekedési intenzitásától is függ, mely az év során is dinamikusan változik, tavasszal a legnagyobb, nyáron csökken, majd ősz elején ismét megközelíti maximumát. Tehát jól gondoljuk meg, hogy bevállalunk-e egy nagy felületű intenzív pázsitot, vagy esetleg azt helyettesítő, néha sokkal izgalmasabb és igénytelenebb talajtakaró növényekkel telepítjük be kertünk szabad felületeit.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.