Ezek is érdekelhetnek

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

A legfinomabb bogyósok

Amikor nézelődünk a kertészetben, hogy milyen gyümölcsfa is kerüljön a család kertjébe, rengeteg tanácsot kapunk, de mégis bizonytalankodni szoktunk. Mert egyszerre szeretnénk mindent: a fa legyen strapabíró, ellenálló a betegségekkel szemben, bőven termő és ízletes gyümölcsű. Sokszor halljuk azt is, hogy érdemes történelmi vagy tájfajtákat ültetni, mivel ezek hozzá vannak szokva a magyarországi körülményekhez. Valóban számtalan előnye van annak, ha őshonos fajtát választunk, és nem csak annyi, hogy országunkban ők hasznosíthatók a legkevesebb kockázattal.

Fontos szempont egészségünk megőrzése is. Több új fajta nemesítésénél nem a rezisztencia a legfőbb szempont, hanem a tökéletes gyümölcsforma és ízvilág. Mivel tartós vegyszerezés mellett a tájidegen fajták is teremnek, sokkal több permetezőszert fogyaszthatunk velük. Az organikus gazdálkodás azt jelenti, hogy rezisztens, nemzeti fajtákat termesztünk hagyományos, organikus termelésbe beilleszthető kémiai szereikkel, amik nem sértik a természetvédelem érdekét. Az ily módon előállított gyümölcsök kevésbé megterhelők szervezetünk számára is. Ezen felül, ha a távoli jövőbe tekintünk, az őshonos fajták termesztése hozzájárul a tájrehabilitációhoz, és a gazdasági hagyományok megőrzéséhez. Ezek már a szakma szempontjai, de felelősen gondolkozó hobbikertész figyelembe veszi.

Oázis Általános virágföld, 50 liter
1290 Ft
Oázis Ásó
3990 Ft

gyümölcsfaA géntechnológusok egy-egy újabb fajta nemesítése során megpróbálnak azokba rezisztenciahordozó géneket, genomokat beépíteni. Ha belegondolunk, akkor logikus, hogy ezeket a géneket a történelmi és tájfajták hordozzák, amelyek már évszázadok, sőt évezredek óta élnek az adott területen. Ezek az alapfajok a legrezisztensebbek a tájra jellemző betegségekkel és kártevőkkel szemben, és a legújabb ismereteink alapján elmondható, hogy genetikailag stabilak. Ha sikerül a nemesítés során magas rezisztenciát kialakítani az új fajtánál, akkor hasonlóképpen az ősi fajtákhoz be lehet őket illeszteni biotermesztésbe, mivel a gyümölcs minőségi elvárásai permetezés nélkül is megfelelnek a követelményeknek. Az ilyen, sikerrel nemesített fajtákat a szakma is örömmel üdvözli, és mi is lelkiismeret-furdalás nélkül ültethetjük kertünkbe.

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
1490 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
899 Ft

Úgy tűnik, hogy évről-évre közelebb kerülünk ahhoz, hogy felismertjük értékeinket, és tegyünk valamit megőrzésük érdekében. Ma már úgy tűnik, sokkal jobban a kilátások a történelmi-és tájfajták megőrzéséhez. Noha a gazdasági helyzet nem könnyíti meg a génbankok, nemesítők munkáját, a termelés mégis új lendületet kap a társadalom egészségszemléletének erősödésével, a reform-és biotáplálkozás térnyerésével.

Most bemutatnánk pár olyan gyümölcsfajtát, amely a legkisebb betegségkockázat mellett nevelhető saját kertünkben. Ezek legtöbbje tájfajta, vagy újonnan nemesített változata egy történelmi fajtának. De figyelem! Az, hogy a növény rezisztens, csupán annyit jelent, hogy kevésbé fogékony a betegségekre, nem azt, hogy egyáltalán nem kaphatja el azokat. Ne tévesszük meg magunkat, a rezisztens fajták ugyan kisebb kockázattal, de hasonló törődéssel tarthatók sikeresen, mint kényesebb társaik. Azért teszünk átfogó ajánlást, hogy a kezdő hobbikertészek is sikerrel kezdhessék meg saját gyümölcsöskertjükben a tevékenykedést.

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
3990 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
3690 Ft

Alma

Az almafajták elsődleges kórokozója a lisztharmat. Az alábbiakban bemutatunk pár fajtát, amelyek erre kevésbé fogékonyak.

Körte

Cseresznye

Szilva

A szilva legfőbb betegsége a szilvahimlő. Igencsak elszomorítja a szilvafa tulajdonosokat, ha megjelenik a növényen, mivel ez a betegség jelenlegi tudásunk szerint nem gyógytható. Erre toleráns fajtákat mutatunk be.

Barack

Meggy

Számtalan remek fajta létezik még, ez a cikk csak egy átfogó ajánlás, hogy megjöjjön a kedvünk a házi termesztéshez. Kérdezzen kollégáinktól, hogy tapasztalataikból merítve mit ajánlanak még!