Ezek is érdekelhetnek

Madáretetés Kisokos

Madárbarát kertek

A téli kert legvidámabb látogatói a nálunk telelő apró vadmadarak. A meleg szobából, az ablakon keresztül gyönyörködni bennük igazi öröm, már csak ezért is megérdemelnek egy kis elemózsiát. Rengeteg faj nem csak kertekbe merészkedik be, de parkok közelében akár társasházak sokadik emeleti erkélyein is találkozhatunk velük, így érdemes az etetéssel próbálkozni! Ez alkalommal a kertvárosi madáretetők leggyakoribb látogatóival ismerkedünk.

Cinegék

Legismertebb, egyben legnagyobb fajuk a széncinege (Parus major). A szintén sárga hasú kék cinegével (Parus caeruleus) egyetemben a legkönnyebben felismerhető, az etetőket örömmel látogató, itt telelő madaraink. Nyári rovartáplálékukat télen magvakra cserélik. A róluk elnevezett cinkegolyókon szemkápráztató akrobatamutatványokat is bemutatnak pár finom falatért cserébe. Többségük odúlakó, így mesterségesen telepített odvakkal könnyen magunkhoz csalogatjuk őket.

Csuszka

Sitta Europaea

Télen a parkok és kertek gyakori látogatója a fémes csattogó, trillázó csuszka. Háta és szárnyai kékes szürkék, míg hasa vörösesbarna, így könnyen felismerhető. A legtöbb énekesmadárral ellentétben nem csoportokban látogatja az etetőt. Sőt! Ide gyakran rakétaszerűen hirtelen toppan be, ami elijeszti a többieket. Hevességének ellenére ártalmatlan télen magvakkal és bogyókkal kedveskedhetünk neki.

Zöldike

Carduelis chloris

Az a vidám, becsapós nevű madárka az egyik leggyakoribb pintyfélénk. Becsapós nevű, hiszen színe inkább sárgás, mint zöld. A hímek egész teste, a tojóknak inkább csak a farka, tollvége ilyen. Csak egy részük telel itt, a gyakoriságuk mégsem csökken mert északról érkező fajtársaik pótolják a tőlünk délebbre vonulókat. Az etetők gyakori, lelkes vendége, gyakran vegyes fajú madárcsapatok tagja. Kedvencei az olajos magvak.

Vörösbegy

Erithacus rubecula

Cinege méretű, elterjedt, kíváncsiságának hála jól megfigyelhető madár. Ebben persze összetéveszthetetlenül élénk rozsdaszínű nyaka és segít. A Kárpát-medence példányai Olaszországban telelnek, helyettük azonban Észak európai rokonaikban gyönyörködhetünk a hidegebb hónapokban.

Házi rozsdafarkú

Phoenicurus ochruros

Hazánkban nagyon elterjedt, könnyen megfigyelhető madár. Teste és feje egészen sötét, hosszúkás farka viszont vörös. Bár a mediterránemuban telel már kora tavasszal visszaérkezik, sőt az elmúlt évek enyhe telein sok példány egész évben nálunk marad. Ilyenkor is elsősorban rovarokat fogyaszt.

Képek forrása: Wikipédia