Ezek is érdekelhetnek

Mire jó a talajtakarás?

Különös ötletek a kertben

A kert kialakítását a méretbeli adottságok mellett elsősorban a használati cél és a stílus határozza meg, ami lehetőség szerint illeszkedjen a lakóház vagy nyaraló stílusához.

Játszókert

Ha gyerekek, unokák is rendszeresen tartózkodnak a kertben, alakítsunk ki olyan sarkokat, ahol elhelyezünk egy kis játszóteret, hintával, mászókával, homokozóval. Ez legyen a kert egy védett, árnyékos szegletében, a meglévő nagyobb lombos fák alatt. Ha újonnan ültetünk fát, válasszunk olyat, ami gyorsan nő, nem szemetel, és dús árnyékot ad, például vérszilvát, vérbükköt, nagylevelű hársat. Ne feledkezzünk meg a pihenőpadokról sem. A növényválasztásnál kerüljük a mérgező (pl. ricinus, tiszafa) és a szúrós (pl. rózsa, tűztövis) fajokat. A gyermekek részére alakítsunk ki nagy kiterjedésű gyepfelületet is a szabad mozgásra. Ez azonban a játszótér alatt, komoly igénybevétel miatt nem biztos, hogy megmarad. Ide gumi térkövet, vagy élethű műfüvet rakhatunk.

Zurich (30 mm), természetes hatású mûfû, tekercsben
3900 Ft
Zurich (30 mm), természetes hatású mûfû, méterre
4900 Ft

Elegáns díszkert

Elegáns lakóépület mellé elegáns kert illik! Ilyen helyeken a legjobb, ha gyeptéglával alkotunk pázsitot. Ültessünk magasztos megjelenésű (netán óriás bonsai formájú) örökzöldeket (mammutfenyő, kaukázusi jegnyefenyő, vörös fenyő), különleges de elegáns lombos fákat (selyemakác, perzsafa, tulipánfa). Az örökzöldeket, például a tiszafát, leyland hibridciprust, babérmeggyet akár formára is nyírhatjuk. Használjunk nagyméretű, természetes hatású és színű növénytartókat, amikbe különleges mediterrán növényfajokat (citrusfélék, kasszia, kefevirág, babér, szerelemvirág, stb.) kerülhet. A virágos növények a szegélyekre és a pihenőterületekre korlátozódjanak. Jól illik ide a liliom, nőszirom, a korbácsliliom, fáklyaliliom, rózsa stb. A kert méretétől függően alakítsunk ki kerti tavat csobogóval, ami mellé a pihenősarkot tervezhetjük árnyat adó, nagy fákkal. Ízlésünknek megfelelően elhelyezhetünk néhány stílusos kerti szobrot, szökőkutat is.

Árnyéktûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
1990 Ft
Szárazságtûrõ fûmag, 1 kg=32 m2
1990 Ft

Haszonkert

Sok kerttulajdonos szeretné maga megtermelni a család számára szükséges zöldséget és gyümölcsöt. A haszonkert kialakításánál is ügyeljünk az ízléses elrendezésre. A kert árnyat adó fái legyenek a gyümölcsfák (alma, körte, szila, cseresznye, dió, kajszi stb.), amiket akár a gyepfelületbe is ültethetünk. Ilyenkor gondoskodjunk a fokozottabb víz- és tápanyag-utánpótlásról. A zöldségeskertet napsütötte szegletbe helyezzük el. Tervezhetünk kis üvegházat is ide, ahol megnevelhetjük a virág- és zöldségpalántákat, illetve a korai zöldségféléket (hónapos retek, újhagyma stb.). A zöldségsorokat váltott elrendezésben tervezzük meg az éves vetésforgó betartásával. A zöldségsorok közé kerüljenek fűszernövények is, amikkel a terasz edényeit is beültethetjük. A komposztáló hely a kert zártabb, árnyékosabb szegletébe kerüljön. Alakítsunk ki kerti tűzrakó helyet, vagy építtessünk szabadtéri kemencét.

Kerti geotextília, 16 nm, 3,2×5 m
2490 Ft
Kerti geotextília, 16 nm, 1,6×10 m
2490 Ft

Nagy kert kis gonddal

Azok, akik időhiánnyal küzdenek, de a kertjük nagy kiterjedésű, a terület nagyobb részét vessék be lassú növekedésű, szárazságtűrő fűmag keverékkel. Nagy területeket fedhetünk be talajtakaró cserjékkel (szőnyegmadárbirs, terülő boróka), amik elnyomják a gyomokat. Nagyobb rézsűkön sziklakerteket is kialakíthatunk. A kövirózsa és varjúháj félék nem igényelnek sok gondoskodást, és ha geotextíliát használunk a gyomokkal sem lesz gondunk. A virágos növények nagy része évelő faj legyen, amik kis gondozás mellett évről-évre újra nyílnak. A fajok megválasztásánál vegyük figyelembe a virágzási időket, hogy kora tavasztól (tavaszi hagymások) késő őszig (aszter, csarab, krizantém) legyen virágzó példány a kertben. Az évelőágyásokat vastagon mulcsozzuk, hogy megelőzzük a gyomosodást és a kiszáradást. Célszerű már a kert megépítése előtt automata öntözőrendszert beüzemelni, ami az öntözés terhét veszi le a vállunkról.

Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
Oázis Sziklakerti évelő pakk, 10 db
2490 Ft
Oázis Levendula pakk, 4 db
Oázis Levendula pakk, 4 db
1796 Ft