Ezek is érdekelhetnek

A legtrendibb szobanövények: Alokázia

A legtrendibb szobanövények: a Filodendron

Ha van olyan szobanövény, ami már akár nagyszüleink idejében is magabiztosan díszítette a lakásokat, lépcsőházakat, az nem lehet más, mint a Monstera Deliciosa, azaz a könnyezőpálma. Jellegzetes, szeldelt, méretes levelei mellett könnyű gondozásának is köszönheti népszerűségét és hogy a mai napig minden lakásdzsungel alappillére.

A Monstera a konytvirágfélék családjába tartozik, eredeti élőhelye Közép-Amerika trópusi esőerdői, ahol hosszú léggyökereinek segítségével akár 20 méter magasra is fel tud mászni a fák törzsén. Fényes, szív alakú levelei fiatal korukban egyszerűek, sima szélűek, de ahogy egyre idősebbé válnak, úgy lesznek egyre nagyobbak és szeldeltebbek, hogy ezáltal az alacsonyabban elhelyezkedő levelek is megfelelő mennyiségű fényhez és csapadékhoz juthassanak.

Az elmúlt években egyre elterjedtebbek lettek a tarka változatai is, az Albo Variegata és a Thai Constellation, amik mindketten fehér pettyes, foltos leveleikről ismertek. Ezek a fajták kevesebb klorofilt termelnek, ez eredményezi a tarka megjelenést, ami bár mutatós, viszont a növények lassabb fejlődését eredményezi.

Oázis Levéldísznövény föld, 3 liter
449 Ft
Oázis Levéldísznövény tápoldat 500 ml
899 Ft

A Monstera fény- és hőigénye

A monstera számára az általános szobai körülmények tökéletesek, és a hőmérsékletváltozást is jól tolerálja. A közvetlen napfény akár ablakon keresztül is kifakíthatja, kiszáríthatja leveleit, így nyugodtan helyezzük távolabb az ablaktól, egy kissé árnyékosabb helyre.  Levelei folyamatosan a fény felé fognak fordulni, így érdemes egy ablakkal szembeni fal elé állítanunk, hogy mindig a szép profiljában tudjunk gyönyörködni.

Nagyon népszerű tarka változat az Alba Variegata

A Monstera víz- és páraigénye

A Monstera az öntözésre nem érzékeny, de a pangó nedvességet kerüljük és csak akkor locsoljuk meg, amikor a föld felső 1-2 centimétere már kiszáradt. Bár tolerálja a szárazabb levegőt is, magasabb páratartalmú helyiségekben fogja igazán jól érezni magát. Fűtési szezonban, illetve a forró nyári napokon kimondottan ajánlott a leveleit permeteznünk, ezzel is biztosítva számára a megfelelő páratartalmat.

A Monstera földigéye és szaporítása

A Monstera az enyhén savas, tőzegben gazdag, laza talajkeveréket igényel, amit könnyen előállíthatunk számára levéldísznövény föld és perlit keverékével. Átültetni akkor szükséges, ha gyökerei már teljesen kitöltötték az edényt. Tápoldatozni kis sűrűségű tápoldattal érdemes, mégpedig tavasztól őszig 1-2 hetente. Szaporítani a dugványozási módszerrel a legegyszerűbb. A levelek tövénél lévő csomópontok (nódusz) alatt vágjuk le a szaporítani kívánt hajtást, majd azt helyezzük vízbe, és pár hét után már ültethetjük is el egy friss földkeverékbe.

Monstera Thai Constellation

Kártevők és betegségek

Ha elszáradt, barnás levélszéllel találkozunk, annak a túlságosan száraz levegő és talaj lehet az oka, a túlöntözés által pedig gombásodást idézhetünk elő. A leggyakrabban fellelhető kártevői a takácsatkák és a pajzstetvek, amik elkerülésében nagyon fontos a megelőzés, azaz, hogy folyamatosan megfelelő páratartalmat biztosítsunk a növényünknek, és hogy rendszeresen tisztítsuk fényes leveleit.

Permetezzük rendszeresen a könnyezőpálmánk leveleit, hogy ezzel megelőzhessük a levelek széleinek elszáradását