Ezek is érdekelhetnek

Tervezd meg a tökéletes kültéri nappalit!

Térkövek a kertben

A díszkertnek nem létezik igazán egyértelmű definíciója, hiszen a kertek földrészenként, kultúránként is igen változó megjelenésűek lehetnek. Elég csak a zen kertekre gondolni, ahol elsődlegesen a sziklák körül a hullámzó vizet szimbolizáló, gondosan elgereblyézett homok illetve kő adja a díszítő értéket, a növények szerepe sokszor csak másodlagos. Ezzel ellentétben, a hazánkban is egyre inkább terjedőben lévő trópusi kertekben nagy változatossággal és szinte dzsungelszerűen kerülnek telepítésre a különleges megjelenésű növények, hidegtűrő pálmák, jukkák, elefántfülek és páfrányok. Egy valami azonban minden kertben közös: valamilyen módon – akár a pihenés, a társas összejövetelek vagy az elvégzett munka miatt – a feltöltődést szolgálják.

A családi ház élettere egy terasz építésével kibővülhet. Gondoljunk az egészen apró, a növények által rejtett, csupán egy kávézóasztalhoz épített burkolatra, vagy egy szabadtéri főzéshez, családi- és baráti rendezvényeknek is helyt adó kültéri építményre, mindegyik egészen más életformát jelent, mint, ha minden szabadidőnket a négy fal között töltenénk. Nyilván ezért is kerültek a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25.) Kormányrendeletbe az épületen belüli felújítás mellett azok a támogatottan elvégezhető építési tevékenységek, amelyek közvetve ugyan, de a kert építéséhez, kerti építményekhez tartoznak: a terasz mellett a térburkolat, illetve külső lépcső készítése, cseréje és ilyen a télikert kialakítása is.

Minden építési tevékenységnél határozzuk meg a hozzánk legközelebb álló funkciót és méretet. Gondoljuk át, hogy a számtalan elérhető térkő-színváltozat közül melyek illeszkednek legjobban a ház és a kert stílusához, hangulatához. Részletesen tekintsük át azokat az építési szabályokat, amelyek a télikert építésére vonatkoznak, vagy kérjünk szakmai segítséget, és teremtsük meg a dézsás növényeink számára a biztonságos teleltetés lehetőségét. De bármit is építünk, az összhatás a kerti növényekkel megteremtett harmóniától, az épülethez illeszkedő stílustól és a kiegészítőktől lesz igazán teljes.