Ezek is érdekelhetnek

Mire jó a talajtakarás?

A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt

Ne feledkezzünk meg növényeink folyamatos vízellátásáról a nyári nagy melegben! Egy rövid cikkben foglaljuk össze a nyári öntözés 10 legfontosabb alapszabályát!

  1. Kánikulában ne öntözzünk napközben! A túlzott párolgás miatt nem érdemes a déli órákban locsolni, sokkal eredményesebb egy reggeli, vagy esti locsolás.
  2. Ne pazaroljuk a vizet! Az erős szél elfújja a növények számára kijuttatott vizet, a maradékot meg hamar elpárologtatja. Várjunk egy fél napot, addigra jó eséllyel alábbhagy.
  3. Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg! A lehető leghatékonyabb módszer a csepegtetéses öntözés!
  4. Figyeljünk a vízsugár erejére! Intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól.
  5. Gyűjtsünk esővizet! Használjunk kútvizet, vagy ha van rá helyünk, állítsunk szolgálatunkba egy esővízgyűjtőt. A víz lágyságán felül további előnye, hogy környezetével azonos hőmérsékletű. Ha nincs kutunk és vízgyűjtőnk, eső esetén állítsunk ki több öntözőkannát, hiszen minden csepp számít!
  6. A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el, így valamelyest visszaszorítjuk a gyommagvak csírázását.
  7. A gyümölcsfákat, örökzöldeket, vízigényes növényeket, rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni. Elég, ha gyökerükhöz odahúzzuk a slagot, közben kannával közbejárhatjuk a balkonládákat. Talajtakarással még inkább visszaszoríthatjuk a párolgást.
  8. A tűző napos teraszra állított balkonzöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán és chili – különösen vízigényesek. Nagyon oda kell rájuk figyelni a forróságban!
  9. Ha hétvégenként gyakran elutazunk rokonokhoz, Balatonra vagy vidékre, érdemes elgondolkoznunk egy csepegtetőrendszeren. Manapság már nem drága beruházás, és annál mindenképpen olcsóbb, mint a kiszáradt növényeket pótolni.
  10. Hosszú utazás előtt ‒ amennyiben nincs öntözőrendszerünk ‒ jól áztassunk el mindent a kertben. A balkonládákat állítsuk árnyékos helyre, és szúrjunk földjükbe néhány vízadagolót!