Ezek is érdekelhetnek

Miért imádjuk a citrusféléket?

A legfinomabb bogyósok

A citromot, narancsot, mandarint mindenki ismeri. Sokaknak még a grapefruit, pomelo, klementin vagy lime is ismerős. Azonban itt még nem ér véget a citrusfélék széles választéka. 4000 évvel ezelőtt Indiában, Indonéziában és Kína keleti részén kezdődött a sok különböző fajta háziasítása, termesztése, nemesítése. Az alábbiakban néhány kevésbé ismert, de Magyarországon is beszerezhető változatot szeretnénk bemutatni a teljesség igénye nélkül.

Citrus meyeri, Meyer citrom

Meyer citrom

A citrom és a narancs természetes hibridje. Bordó hajtásai és bimbói miatt nagyon dekoratív, héja világos narancssárga, folyamatosan terem, télálóbb a citromnál, így északibb területeken könnyebben tartható.  Savanyú leve a citromléhez hasonlóan használható fel.

Fortunella, kumquat fajták

Ismertebb nevén koktélnarancs. Különlegessége, hogy héjastul fogyasztható, íze egyszerre édes és kesernyés. A kis méretű bokor vagy fa termetű növényt rengeteg apró, élénk narancssárga termés díszíti, így dísznövénynek is kiváló. Sőt, bonsai készítésre is alkalmas!

Fortunella, kumquat fajták
Oázis Citrus tápoldat, 500 ml
899 Ft
Oázis Citrusföld, 20 liter
1190 Ft

Citrofortunella, limequat

Lime és kumquat hibridje. Gyümölcse tojásdad, kumquat formájú, de zöldes-sárgás termései bőven teremnek már fiatal korban is. Édeskés héja és édeskeserű leve a konyhában a limehoz hasonlóan használható. Kumquathoz hasonlóan egészben, héjastul fogyasztható. C vitamin tartalma többi citrushoz képest is nagyon magas.

Citrofortunella, limequat

Citrus medica, Fingered, Buddha keze

A legkülönlegesebb formájú citrus, hosszú, görbe ujjú kézre hasonlít. formájú, kézre hasonlító termése van. Ezt szintén rendhagyó lilás színű virágai egészítik ki.  Hidegre érzékeny, az öntözésre és a tápoldatozásra is nagy figyelmet kell fordítani. Vastag héja van, húsa és leve csak alig. Előbbi azonban reszelve illatos fűszerként használható. A citrus medica volt az első citrusféleség, ami Európába került, már az időszámítás kezdete előtt. Kelet Ázsiából származik, ahol vallási célból is termesztették, illetve lakások és tárgyak illatosítására is használták. Kínában a boldogság és szerencse egyik jelképe, újévkor gyakori ajándék, illetve templomi adományként is gyakori.

Buddha keze
Oázis Mandarin menta
Oázis Mandarin menta
1390 Ft
Oázis Grapefruit menta
Oázis Grapefruit menta
1390 Ft

 Citrus hystrix, kaffir lime

Zöld, göcsörtös termésű, a levének és a héjának lime-szerű íze van. Azonban nem csak ezt, de levelét is gyakran használja a thai, indonéz és indiai konyha, így egzotikus receptekből a magyar olvasónak is ismerős lehet. Levelét a babérhoz hasonlóan, egészben kell a levesekbe, egyéb főtt ételekbe tenni, majd fogyasztás előtt eltávolítani. WOK-ban készült ételekhez vékony csíkokra vágva használjuk! Pikáns citromos ízt ad az ételeknek.

Kaffir lime

Citrus limetta, Pursha

Sok, kicsi citromsárga termése miatt dísznek is csodás volna, de ráadásként íze olyan, mint egy mini grapefruité!  Aki szereti az grapefruit összetett, egyszerre keserű édes és savanyű ízét annak ezt is ki kell próbálnia!

Citrus limetta
Oázis Lime citromverbéna
Oázis Lime citromverbéna
1390 Ft
Oázis Stevia
Oázis Stevia
1390 Ft

Citrus bergamia, Bergamott

Akinek már volt szerencséje kézbe fogni a bergamott termését, az sosem fog megfeledkezni a belőle áradó részegítő illatról. A növény a keserűnarancs és a lime természetes hibridje lehet. Az 1700-as évek elején lett nagyon keresett, miután egy olasz vándorkereskedő feltalált egy parfümöt 1670-ben, aminek egyik fő összetevője a bergamott volt. Ez a parfüm Németországban, Kölnben ’csodavíz’ néven terjedt el, később 1742-ben elnevezték kölnivíznek (eau de Cologne), amit ma is biztosan mindenki ismer.

Bergamott

A bergamott nemcsak a világ leghíresebb kölnijének alkotóeleme, hanem likőrök ízesítésére is használják. Sőt az egyik legnépszerűbb fekete tea, az Earl Grey ízesítésére is használják. Távol-Keleten ősidők óta terápiákban emésztési panaszokra és fertőtlenítésre alkalmazzák.

Citrus myrtifolia Chinotto, Mirtuszlevelű törpenarancs

Kínából származik, törpe növekedésű citrus sok virággal és terméssel. Nagyon dekoratív, termése héját kandírozni lehet és kesernyés frissítő üdítőitalokhoz is használják.

Mirtuszlevelű törpenarancs

Citrus x limonia, Rangpur

Kínából származik, lemandarinnak is hívják, a citrom, mandarin és narancs hibridje. Erős narancspiros héja van, héja és húsa inkább a narancsra hasonlít, előbbit reszelni lehet. Különlegessége, hogy narancsszínű leve viszont citromízű, citromlé helyett használható. Dísznek is tökéletes, sok kicsi mandarinszerű (időnként citrom formájú) termése hosszasan díszít. Alkoholos italok ízesítésére is használják.

Rangpur

Poncirus trifoliata, Vadcitrom

Kevesen tudják, hogy a vadcitrom Magyarországon is megél kertbe kiültetve teleltetés nélkül. Közepes méretű, áthatolhatatlan, szúrós bokorrá fejlődik, ezért sövénynek is ültethető. Strapabírósága miatt gyakran oltott citrusok alanyának használják.

Vadcitrom

Murraya paniculata, Narancsjázmin
Közepes méretű bokornak fejlődő szobai dísznövény. Termése nagyon apró, de hófehér, illatos virágai mindezért kárpótolnak. Virágzáskor az egész teret betölti fantasztikus jázminos-citrusos illata. Apró levelei ehetők, curry készítésére használják.

Narancsjázmin