Ezek is érdekelhetnek

Honnan jön a karácsonyfa?

A karácsony történelme: mesék, babonák, érdekességek

A hagyománytisztelet egyértelműen az élő fenyő malmára hajtja a vizet. Régen nem is lehetett volna műfenyőnk, így gyerekkori emlékeink közt fontos szerepet töltenek be a fa beszerzésének pillanatai. A fa kiválasztásáról, összekötözéséről, megfaragásáról vagy talpba állításáról mindenkinek vannak emlékei.

Ugyanakkor ezek nem mindig szép emlékek. A gyakran macerás munkák megspórolása a műfenyő híveinek egyik leggyakoribb érve. Tény, hogy a mesterséges fákat elég a dobozból, zsákból kivenni, és ágaikat széthajtani, máris készen állnak a díszítésre.

A gyerekkori emlékek a valódi fenyő mellett szólnak
A nordmannfenyő nem szúr

Szintén sokszor hallani, hogy a műfenyők sosem szúrnak, ellenben az igaziakkal. És bár való igaz, hogy tűlevelek, különösen egyes fajtáknál, okozhatnak kellemetlenséget, a műfenyők sem mind fegyvertelenek. Az olcsóbb példányok drót ágai bizony csúnya karcolásokat ejthetnek bőrünkön. Ráadásul ahogy írtuk, a valódi fenyők sem mind szúrósak. A nordmannfenyő levelei például puhák, hegyük gömbölyded, nem éles, és egyáltalán nem gyantásak.

Még mielőtt rátérnénk a a legfontosabb kérdésre, az anyagiakra, az igazi-pártiak egy fontos érve, hogy a műfenyőknek sosem lehet, olyan kellemes fenyőillata, mint a hidegből frissen behozott valódi fenyőnek. Bár ez kétségtelenül igaz, a valódi fenyőfajták közül sem mindegyiknek van fenyőillata. Sőt sokan ezt pár ág fenyővel érik el amellett, hogy műfenyőt állítanak.

Talán a legkönnyebben elismerhető pozitívum a műfenyők mellett, hogy nem kell egész januárban a lehullott tűleveleket keresgélni a szőnyeg alatt. De ez is csak részben igaz, hiszen például a korábban már emlegetett nordmannfenyők alig hullajtják leveleiket, így azok összetakarítása sem ördöngösség.

És akkor, ahogy ígértük, rátérünk a pénz kérdésére. Természetesen mindkét kategóriából elég szélsőséges példák hozhatók. A legnépszerűbb 150-200 cm-es valódi lucfenyők, kb. 5.000 Forinttól szerezhetőek be, ráadásul áruk az Oázisban részben levásárolható.
Ugyanez a méret a legdrágább, legszebb, egyesével leválogatott, nordmannfenyőből 10.000 és 20.000 Forint között van, a legjobb árú 150-210 cm-es nordmann azonban már 6.990 Ft-ért kapható. Természetesen ezek árának egy része szintén levásárolható.

A műfenyők árát 2018-tól kilónként több ezer Forint termékdíj is növeli

Műfenyőkből rengetegféle létezik, ezek ára elsősorban a felhasznált anyagok, és az élethűség miatt igen eltérőek lehetnek. Fontos tudni, hogy a műfenyők ára a felhasznált műanyagok miatt minden esetben tartalmaz környezetvédelmi termékdíjat, melyet forgalmazó fizet meg. Ennek mértéke 2018-tól kilogrammonként több ezer Forint is lehet, ami természetesen növeli a műfenyők fogyasztói árát is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fenti méreteket alsó árkategóriában 12.000-21.000, efölött 30.000-45.000 Forintért szerezhetjük be, de a legszebb, legélethűbb fenyőkből akár 60.000-100.000 Forintnál is többe kerülhet egy kétméteres példány.

Ebből kiszámolhatjuk, hogy ha drágább valódi fenyőt szoktunk vásárolni, akár azonnal megtérülhet a műfenyőbe történő befektetés. Ha azonban olcsóbb lucokat, ez akár 3-4 évig is tarthat.

Szintén fontos, és egyre fontosabb kérdés a környezet védelme. Erre a műfenyők árát növelő termékdíjjal már korábban utaltunk. Sokan nem tudják, hogy a legálisan vásárolt fenyőket nem erdőkből, hanem mezőgazdasági célra ültetett fatelepekről termelik ki. Így bár a fákat valóban kivágják, ez nem különbözik lényegesen a papír- vagy bútorgyártás, miatt kivágott fáktól. De gondolhatunk akár a gabonafélékre, vagy a vágott virágokra is. A ma Európában így Magyarországban is jellemző tudatos és fenntartható erdőgazdálkodások folyamatosan nagy energiát fordítanak a kivágott területek újraültetésére, a folyamatos utánpótlásra, megújulásra.

A vágott fenyőfák életútjával ebben a cikkben foglalkozunk részletesen.

Ezzel szemben egyre gyakoribb a vád, hogy mivel a műfenyők javarészt mesterséges anyagokból készülnek,így jobban terhelik a környezetünket. Eszerint lehet, hogy egy műfát 10 évig is használunk, de az előállítása komoly környezeti károkkal járhatott, illetve kidobása után is évszázadokig is eltarthat mire a műanyagok lebomlanak. Természetesen a gyártók se veszik semmibe ezeket az érveket, így a legtöbb műfenyő ma már újrahasznosított alapanyagokból, a lehető legkörnyezetkímélőbb módon készül. Ennek ellenére fontos, hogy ha műfenyőnk elhasználódik, szabadulnánk tőle, akkor mindenképp szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük ezt.

A vitát eldönteni senki helyett sem szeretnénk, de a fenti érvek felsorakoztatásával talán segítettünk megfontolt döntést hozni. Kellemes ünnepeket!