Ezek is érdekelhetnek

Honnan jön a karácsonyfa?

A karácsony történelme: mesék, babonák, érdekességek

A hagyománytisztelet egyértelműen a valódi, vágott fenyő malmára hajtja a vizet. Régen nem is lehetett volna műfenyőnk, így gyerekkori emlékeink közt fontos szerepet töltenek be a fa beszerzésének pillanatai. A fa kiválasztásáról, összekötözéséről, megfaragásáról vagy talpba állításáról mindenkinek vannak emlékei.

Ugyanakkor ezek nem mindig szép emlékek. A gyakran macerás munkák megspórolása a műfenyő híveinek egyik leggyakoribb érve. Tény, hogy a mesterséges fákat elég a dobozból, zsákból kivenni, és ágaikat széthajtani, máris készen állnak a díszítésre.

A gyerekkori emlékek a valódi fenyő mellett szólnak
A nordmann fenyő nem szúr

Szintén sokszor hallani, hogy a műfenyők sosem szúrnak, ellenben az igaziakkal. És bár való igaz, hogy a tűlevelek, különösen egyes fajtáknál, okozhatnak kellemetlenséget, a műfenyők sem mind fegyvertelenek. Az olcsóbb példányok drót ágai bizony csúnya karcolásokat ejthetnek bőrünkön. Ráadásul ahogy írtuk, a valódi fenyők sem mind szúrósak. A nordmann fenyő levelei például puhák, hegyük gömbölyded, nem éles, és egyáltalán nem gyantásak.

Még mielőtt rátérnénk a a legfontosabb kérdésre, az anyagiakra, az igazi-pártiak egy fontos érve, hogy a műfenyőknek sosem lehet, olyan kellemes fenyőillata, mint a hidegből frissen behozott valódi fenyőnek. Bár ez kétségtelenül igaz, a valódi fenyőfajták közül sem mindegyiknek van fenyőillata. Sőt, ezt a finom illatot sokan pár ág fenyővel érik el amellett, hogy műfenyőt állítanak. Ráadásul ma már az illatpálcák, illatgyertyák, illóolajok is egyre jobban hasonlítanak az igazira. Nem is csoda, hiszen a jobb minőségűekhez csak természetes alapanyagokat használnak fel.

Talán a legkönnyebben elismerhető pozitívum a műfenyők mellett, hogy nem kell egész januárban a lehullott tűleveleket keresgélni a szőnyeg alatt. De ez is csak részben igaz, hiszen például a korábban már emlegetett nordmann fenyők alig hullajtják leveleiket, így azok összetakarítása sem ördöngösség.

Triumph Tree Tuscan élethű műfenyő 155 cm magas
29990 Ft
Triumph Tree Camden slim green élethű zöld műfenyő 155 cm magas
49900 Ft

És akkor, ahogy ígértük, rátérünk a pénz kérdésére. Természetesen mindkét kategóriából elég szélsőséges példák hozhatók. A legnépszerűbb 150-200 cm-es valódi lucfenyők, kb. 5.000 Forinttól szerezhetőek be, ráadásul áruk az Oázisban részben levásárolható.
Ugyanez a méret a legdrágább, legszebb, egyesével leválogatott, nordmann fenyőből 10.000 és 20.000 Forint között van, de a legjobb árú 150-210 cm-es nordmann azonban már 9.990 Ft-ért kapható. Természetesen ezek árának egy része szintén levásárolható.

A műfenyők árát 2018-tól kilónként több ezer Forint termékdíj is növeli

Műfenyőkből rengetegféle létezik, ezek ára elsősorban a felhasznált anyagok, és az élethűség miatt igen eltérőek lehetnek. Fontos tudni, hogy a műfenyők ára a felhasznált műanyagok miatt minden esetben tartalmaz környezetvédelmi termékdíjat, melyet forgalmazó fizet meg. Ennek mértéke 2018-tól kilogrammonként több ezer Forint is lehet, ami természetesen növeli a műfenyők fogyasztói árát is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a fenti méreteket alsó árkategóriában 12.000-21.000, efölött 30.000-45.000 Forintért szerezhetjük be, de a legszebb, legélethűbb fenyőkből akár 60.000-100.000 Forintnál is többe kerülhet egy kétméteres példány.

Ebből kiszámolhatjuk, hogy ha drágább valódi fenyőt szoktunk vásárolni, akár azonnal megtérülhet a műfenyőbe történő befektetés. Ha azonban olcsóbb lucokat, ez akár 3-4 évig is tarthat.

Vágott Nordmann fenyő
6990 Ft
Vágott lucfenyő
3990 Ft

Szintén fontos, és egyre fontosabb szempont a környezet védelme. Erre a műfenyők árát növelő termékdíjjal már korábban utaltunk. Sokan nem tudják, hogy a legálisan vásárolt fenyőket nem erdőkből, hanem mezőgazdasági célra ültetett fatelepekről termelik ki. Így bár a fákat valóban kivágják, ez nem különbözik lényegesen a papír- vagy bútorgyártás, miatt kivágott fáktól. De gondolhatunk akár a gabonafélékre, vagy a vágott virágokra is. A ma Európában így Magyarországban is jellemző tudatos és fenntartható erdőgazdálkodások folyamatosan nagy energiát fordítanak a kivágott területek újraültetésére, a folyamatos utánpótlásra, megújulásra.

A vágott fenyőfák életútjával ebben a cikkben foglalkozunk részletesen.

Triumph Tree Forest Frosted pine green élethű zöld műfenyő 155 cm magas
59900 Ft
Triumph Tree Mulberry green élethű zöld műfenyő 185 cm magas
69900 Ft

Ezzel szemben egyre gyakoribb a vád, hogy mivel a műfenyők javarészt mesterséges anyagokból készülnek, így jobban terhelik a környezetünket. Eszerint lehet, hogy egy műfát akár 10 évig is használunk, de az előállítása komoly környezeti károkkal járhatott, illetve kidobása után is évszázadokig is eltarthat mire a műanyagok lebomlanak. Természetesen a gyártók se veszik semmibe ezeket az érveket, így a legtöbb műfenyő ma már újrahasznosított alapanyagokból, a lehető legkörnyezetkímélőbb módon készül. Azonban többségük ma is a Távol-Keleten, így még a szállításkor keletkezett károsanyagkibocsátást is figyelembe kell venni. Ennek ellenére fontos, hogy ha műfenyőnk elhasználódik, szabadulnánk tőle, akkor mindenképp szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük ezt.

A vitát eldönteni senki helyett sem szeretnénk, de a fenti érvek felsorakoztatásával talán segítettünk megfontolt döntést hozni. Kellemes ünnepeket!