Ezek is érdekelhetnek

Virághagymás rétek a kertben

A tavaszi hagymásokat már nyár végén elültethetjük

A tulipán az egyik legnépszerűbb virágunk, ráadásul nem is csak a hagymások között számít kedvencnek. De számos egyéb tavasszal díszítő növény nagy népszerűségnek örvend. Ilyen a jácint, a nárcisz, a krókusz, az írisz, a hóvirág, a tőzike, a gyöngyike, és sok más is.

Sok minden közös bennük, elsősorban, hogy a tavaszi virágzáshoz hideghatásra van szükségük, ezért már a tél előtt el kell ültetni őket. Ezt akár már augusztus végétől megtehetjük, egészen az első fagyokat megelőző 1-2 hétig, ami jellemzően október végét jelenti.

A virághagymák nagyon sokfélék lehetnek. a krókuszé egészen kicsi,  a jácinté vagy a tulipáné méretes. Utóbbi héja fényes, barna, és könnyen leválik, míg mások rücskösek és világosak. Az egészséges hagymák azonban mind kemények, kerekdeden ívesek. Nincsenek behorpadva, nincs rajtuk látható vagy szagolható penész, nincsenek összefonnyadva. Az ilyen hagymákat érdemes kerülni!

Az ültetés lépésről lépésre

Válasszuk ki a hagymák helyét.

Ez legyen a kert egy napos, vagy félárnyékos részén. A talaj jó vízelvezetésű, laza szerkezetű legyen. A megfelelő mélységbe ültetetett hagymák ritkán száradnak ki azonban a pangó víztől könnyen kirohadhatnak. A folyton nyirkos, saras helyeket nem kedvelik.

Ássuk ki a helyüket.

Az ültetési gödör mélysége állandó kérdés. Ahogy fentebb írtuk rengetegféle hagyma létezik, és mind más mélységben érzi jól magát. Általánosságban elmondható, hogy a hagymák saját magasságuknál 2-3-szor vastagabb földréteg alatt érzik jól magukat, így e szerint járjunk el.

Helyezzük be a hagymákat.

Fontos, hogy a csúcsos részük, avagy koronájuk mutasson felfelé, a gyökérkezdeményektől “szőrös” aljuk pedig lefelé. A pangóvízre legérzékenyebb hagymák esetében sokan szórnak 1-2 centiméter homokot a gödör aljába.

Tervezzük meg az ágyásokat.

A hagymás virágok legszebben sűrű csoportokban mutatnak. Persze ültethetjük őket sorokba is, de ekkor is érdemes több sort egymás mellé tenni. A hagymákat rakjuk minél sűrűbben, de azért ne érjenek egymáshoz, hagyjuk 1-2 centiméter ültetési távolságot. Ez a nagyobb hagymák közt is elegendő.

Végezetül

Az utolsó lépés az ültetőgödör feltöltése jó minőségű virágfölddel, amit finoman le is tömöríthetünk, majd alaposan meg is locsolhatunk, hogy elősegítsük a hagymák mielőbb meggyökeresedését.

Ha jól végeztük a dolgunkat, már csupán pár hónapot kell várnunk, és február márciustól figyelni, ahogy a vidám kis virágok előbújnak a tavasz első napsugaraira.

Irány a Webshop!