Ezek is érdekelhetnek

Ősszel virágzó évelők

Kertbe, vázába, sírra – Krizantém!

Fontos tudni, hogy a következő virágok áttelelése és díszítő időszaka nagyban függhet a tél keménységétől, a leesett hó mennyiségétől és a fagyoktól. Hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, nem érdemes homogén ládákat ültetnünk. A legjobb, ha ilyenkor vegyes összeültetéseket készítünk, hiszen a legtöbb lenti növény jól mutat egymás mellett és így mindig lesz valami szép az ablakban.

Krizantém

Krizantém, az örök őszi klasszikus. Talán már meg sem kellene egy ilyen cikkben említeni, azonban olyan rengeteg, gyönyörű virága van, hogy írni is öröm róla! A kemény fagyok megérkezéséig biztosan örömünk leljük benne, ha pedig visszavágjuk akár cserépben is átteleltethető.

Díszkáposzta

Az elmúlt évek legnagyobb slágere a díszkáposzta, amit szerencsére egyre több közterületen is láthatunk. Nem csoda, hiszen kevés gondozást igényel, a havat is bírja, enyhébb teleken az egynyáriak érkezéséig is díszít. Lila és fehér változataival nagyobb ágyásokban akár sormintát is alkothatunk.

Erica és Calluna

Erika, hanga vagy csarab? Több elnevezés is gyakori, melyek a köznyelvben mind a hangafélék családjába tartozó növényeket jelölnek. A rokonság legnépszerűbb tagjai a csarab (Calluna Vulgaris) és a hanga vagy más néven erika (Erica).

Calluna Vulgaris

A csarab (Calluna Vulgaris) igen strababíró és látványos növény. Európában elterjedten megtalálható, sőt Magyarországon is előfordul vadon a Zemplénben és a Nyugat-Dunántúlon. Egy tőből induló szárait rengeteg apró, hegyes virág borítja, mely az egész növényt fehérre, rózsaszínre, vagy akár bordós árnyalatúra festi. Levelei pikkelyszerűek. Csak savanyú, nyirkos talajban él meg, szereti a napfényes helyet. Késő nyártól késő őszig virágzik. Jól bírja a fagyokat, virágai csak lassan halványodnak el, így akár márciusig is szépen díszít. Ha az új hajtások megjelenése előtt visszavágjuk, a következő évben is kertünk éke lesz.

Erica Gracilis

Az erikák nagyon hasonlítanak a csarabra, de virágaik gömbölydedebbek (harang alakúak), és leveleik tűszerűek, örvökben állnak. Közülük ősszel leginkább a Dél-Afrikából származó vékony hangával (Erica Gracilis) találkozhatunk, mely bár nagyon hasonlít a csarabra, virágai gömbölydedebbek, és levelei tűszerűek. Szintén számtalan fehér-lila-pink árnyalatban kapható. Ugyan fagyérzékeny, és kint csak egyéves növényként tartható, vízigénye igen nagy, így a rendszeres öntözéssel és savanyú talajjal egy elnyúló őszi időszakban is jót teszünk neki, meghosszabbíthatjuk életét. Bár ezután elfagy, előnye, hogy a már elszáradt virágok is sokáig a növényen maradnak. Így tavaszig gyönyörűen mutat a ládában.

Az erikák közé tartozik az Alpokból származó, fagyot jól tűrő alpesi hanga (Erica carnea) is, melynek virágzási ideje tél vége – kora tavasz. Már az enyhébb téli napokon virágozni kezd. Kicsi, tűszerű levelekkel rendelkezik, rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben nyílnak. Napos, félárnyékos fekvést szeret. Különlegessége, hogy ellentétben a többi hangával és csarabbal inkább a meszes talajt kedveli.

Prémium Általános föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1190 Ft

Árvácska

Szintén régi kedvenc a már kis- és nagyvirágú változatban is kapható árvácska. A hideget előbbi bírja jobban, a mélyebb hó nyomása alatt is megél, késő őszig virágzik, majd mintha semmi se történt volna, kora tavasszal újra kihajt, hogy mosolyt csaljon az arcunkra.

…és a többiek

Ahogy már írtuk, ilyenkor a vegyes ágyások, balkonládák készítése a jó megoldás. A fenti növények kiválóan mutatnak mini örökzöldekkel, fajdbogyóval vagy tőzegmirtusszal melyek mind biztosan állják a kemény teleket is.

Lepjük meg magunkat!

Csodás tavaszi izgalomban lesz részünk, ha a fenti virágok földlabdája alá őszi ültetésű, tavasszal virágzó hagymásokat ültetünk. A tulipánok és krókuszok biztosan, de akár a jácintok, és nárciszok is képesek áttelelni ládában. Ha ezeket titokban elültetjük, nagy meglepetésben lesz része a családnak!

Oázis árvácska pakk, 6 db
1794 Ft
Hõ- és fagyvédõ geotextília, 8 nm
1990 Ft