Az Oázis Kertészet évek óta nagy hangsúlyt fektet fenntartható, környezettudatos projektek megvalósításába. Ennek egyik kiemelkedő része, hogy az országban elsőként, már sok évvel ezelőtt lehetővé tettük környezettudatos vásárlóink számára, hogy élő, cserepes fenyőfát béreljenek az ünnepekre, azt díszítsék fel karácsonyfának.

A vásárlók egy része megtartja ezeket, hogy saját kertjébe ültesse ki, esetleg saját maga adományozza el. Erre azonban természetesen nem mindenkinek van módja, így minden évben több száz, idén közel ezer fenyőt hoztak vissza az Oázisokba országszerte. A fenyőkölcsönzéssel mindenki jól jár: a visszahozott fák árának felét a vásárlók levásárolhatják a Kertészetben,  a fák pedig jó helyre kerülnek. 2021-ben közel 500 fát sikerült eladományoznunk.

A 10 millió fa Alapítvány azért jött létre 2019-ben, hogy széles társadalmi bázison, hálózati kapcsolatrendszert kiépítve tízmillió új fát ültessen Magyarországon. A résztvevők közötti munkamegosztás és az ültetés szervezése alkalom arra is, hogy sokféle fórumon a klíma és biodiverzitás válság idején szükséges teendőkről induljon diskurzus.
Az alapítvány csömöri szervezete csaknem 220 fának tudott helyet biztosítani. a helyi Önkormányzattal egyeztetve ezek nagy része közterületen kerül kiültetésre, negyedük pedig magánkertekbe kerül. Az első pár évben, de az első nyáron biztosan, a fák megerősödéséig a növények gondozásáról, öntözéséről helyi önkéntesek gondoskodnak.

Az Iskolakertekért Alapítvány további közel 200 fának talált otthont. Az alapítvány célja, hogy minél szélesebb körben terjessze és tegye hozzáférhetővé az iskolakerteket, mint a fenntarthatóság és a környezettudatosság gyakorló színtereit a gyermekek, rajtuk keresztül pedig a társadalom minél szélesebb rétegei számára.
Az Oázis Kertészet felajánlásának hála 40 intézmény ültethet fejenként 4-5 fát az általa kiválasztott területre.