Ezek is érdekelhetnek

A balkon csodái

Régi kedvencünk a Muskátli! 

A balkon és egynyári növények ültetése igen hálás tevékenység, ha jól választunk közülük, hosszú hónapokon keresztül csodálhatjuk a sűrű, szebbnél szebb virágokat. Választani azonban nem mindig könnyű, hiszen több tucat növény alkalmas e célra, az Oázis Kertészetben pedig a régi klasszikusok és a népszerű virágok mellett folyamatosan újdonságokkal is találkozhatunk.
Mi most a legnépszerűbb balkon és egynyári növényeket mutatjuk be, amik balkonládákba, csüngő kosarakba vagy kerti ágyásokba is ideálisak.

Egy részük palántaként is kapható, akár 6 vagy 10 darabos pakkokban. Néhány fajtát azonban rögtön előnevelve, nagyobb cserépben vagy egyenesen csüngő edényben forgalmazunk.

A növények többsége valójában évelő, de nálunk a szabadban nem telelnek át, így egynyáriként váltak közkedvelté. Ennek ellenére hűvös, de fagypont feletti, világos helyen kísérletezhetünk átteleltetésükkel.

Bakopa (Bacopa)

Egyre népszerűbb ez az aprócska, cuki, a fehértől a halvány rózsaszínen át egészen lilás virágokat hozó virág. Magassága mindössze 15-20 cm, és a növény hajtásai enyhén csüngenek, így akasztós kaspóban mutat a legszebben.

Napos, esetleg félárnyékos helyet kedvel. Vízigénye közepes, de sose hagyjuk teljesen kiszáradni. Ha ez megtörténik akkor virágait ledobja, és 1-2 hétig úgy is marad.

 

Balkon aranya (Bidens ferulifolia)

Találó nevű kedvencünk. Aranysárga virágai ötágú csillagot formáznak, az egész növényt sűrűn beborítják. Hajtásai hosszan lecsüngenek, így akasztós cserépbe is remek választás. Májustól októberig folyamatosan virágzik és illata vonzza a méheket.

Napos félárnyékos helyet kedvel. Az elnyílt virágok lecsípése nélkül is folyton virágzik, így könnyű dolgunk lesz vele. Rendszeres öntözést és legalább kéthetente tápoldatot is igényel.

 

Bársonyvirág (Tagetes)

Igazán kedves és könnyen tartható növény, így senki se riasszon el a büdöske elnevezés! Színváltozatai a citromsárgától egészen a sötétebb, bordós árnyalatokig terjednek, és persze számtalan cirmos fajtája is van. Az alacsony fajták kb. 20, a magasak akár 40-60 centiméterre is megnőnek.

Szereti a sok napfényt, és a szárazságot is elviseli. Érdemes az elnyílt virágokat lecsípni!

 

 

Oázis balkonmix, 6 db
2694 Ft
Oázis Prémium balkonmix, 6 db
3294 Ft

Begónia (Begonia Semperflorens)

A mindignyíló vagy kerti begónia népszerűsége töretlen. Nem is csoda, mert nem csak virágai díszítenek fehér, rózsaszín vagy vörös színekben, de húsos levélzete is sokféle: barnás vöröses, vagy zöld is lehet, így szinte bármilyen más virággal jól kombinálható. Magassága 20-25 cm.

Szereti a meleg, világos helyeket, de tűző napon megéghet.  Szárazságban mindenképp öntözzük. Érdemes az elnyílt virágokat lecsípni!

 

Cuppánka (Cuphea)

Nálunk sajnos csak egynyáriként tartható ez a sűrűn elágazó cserje, mely rengeteg fehér vagy rózsaszín virágot hoz. Akár 50-60 centiméter magasra is nőhet, a lepkék és méhek kedvelt tápláléka.

Kevés gondozást igényel, jól bírja a szárazságot is. A sok fényt igen, de a déli tűző napot azonban nem kedveli, így ettől védett helyre ültessük.

 

Cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis)

A margarétára hasonló virág egyszerűsége szemet gyönyörködtet. Színe lila, bordó, sárga vagy fehér is lehet. A szirmok színe befelé haladva általában sötétedik. Magassága 25-40 cm.

Csak napfényen virágzik, így ennek megfelelően ültessük. Nem igényel sok vizet, de sose hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Az elnyílt virágokat mindig csípjük le!

 

 

Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 1000 ml
1490 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény föld, 50 liter
2390 Ft

 


Díszcsalán (Coleus)

Levelei a neonzöldtől, a magentán át a vörös és bordó minden árnyalatában pompázhatnak. 20-25 centi magas, nagyobb ágyásokban mutat a legjobban, de balkonládába is ültethetjük.

Napos helyen lesznek a legszebbek a levelei, de a félárnyékot is elviseli. Nyári kánikulában bőségesen öntözzük, máskor vízigénye közepes. Ha rendszeres lecsipkedjük a hajtáscsúcsait bokrosabb formát vesz fel.

 

Feketeszem (Thunbergia)

Látványos kúszónövény, mely bár nem túl gyorsan, de 2 méter magasra is felkapaszkodik. Támasztékot mindenképp biztosítsunk neki! Sárga virágai közepén a nevét adó fekete pötty látható. Júliustól októberig virágzik.

Széltől védett, meleg melyeket kedvel, de a nyári kánikulában rosszul viseli a déli nap tűzését. Földjét sose hagyjuk teljesen kiszáradni.

 

Fukszia (Fuchsia)

Árnyékos balkonok kedvenc növénye! Csüngő, jellegzetesen összetett formájú virágai általában két színből állnak. Akár májustól az első fagyokig is virágozhat.

Az árnyékos helyek virága, elég, ha reggel éri a nap. A szeles helyektől is óvjuk. Sokat öntözzük és tápoldatozzuk legalább 2-3 hetente. Enyhén savas földet igényel.

 

 

Prémium Balkon föld, 20 liter
1790 Ft
Oázis Balkon és muskátli trágya, 1 kg
1390 Ft

 


Hamvaska (Jacobaea maritima)

Különlegesen üde hatást kelt a tarka egynyáriak rengetegében az ezüstös, bársonyos ráadásul különleges formájú leveleivel díszítő hamvaska. Ha meg akarjuk törni a zöld levelek és az élénkszínű virágok egyeduralmát, mindenképp őt válasszuk!

Mediterrán származású, így jól bírja a meleget és a szárazságot is. Inkább hagyjuk kiszáradni, mint, hogy túlöntözzük!


Kakassarkantyú (Plectranthus)

Szúnyogűzőként is ismert ez csüngő kaspókba illő, fehéren szegélyezett levelű növény. Legtöbbször muskátlik párját alkotja, de egyéb élénkszínű egynyáriakhoz is jól passzol. A levelek illata valóban távol tartja a szúnyogokat. A csüngő hajtások akár fél méteresek is lehetnek.

Rendszeres öntözést igényel, de nem árt, ha földje két alkalom közt kiszárad. Napos és félárnyékos helyen is szépen növekszik.

 

Nebáncsvirág (Impatiens)

Nincs balkon nebáncsvirág, avagy pistike nélkül! Alacsony, mindössze 20-30 cm magas, ellenben igen buja és rengeteg virága van. Ha ágyásokba csoportosan ültetjük sűrű virágpárna hozható létre vele.

Nagy vízigényű, de különben igen strapabíró növény. Ha mindig nyirkosan tartjuk földjét, akkor minden másnak ellenáll. Legalább kéthetente tápoldatozzuk! A napfény elég ha a reggeli órákban, vagy mindig csak szűrten éri.

 

 

Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat 500 ml
599 Ft
Oázis Állítható balkonládatartó, több színben
3990 Ft

 

Lobélia (Lobelia)

A Törpe lobélia igen népszerű növény, mely júniustól egészen a fagyokig hozza számtalan kékes-lilás apró virágját, melyek együtt hatalmas csüngő viráglufit alkotnak. Álló változata kevésbé kedvelt.

Szereti a napos helyet, de félárnyékban sem lesz gondunk vele. Ne hagyjuk földjét teljesen kiszáradni. A fővirágzás után, nagyjából júliusban vágjuk vissza kétharmadára, hogy ismét virágba boruljon. Ehhez tápoldatozni is kell.

 

Legyezővirág (Scaevola aemula)

Függő kosarakba illik leginkább ez a gyors növekedésű, akár 80 centis szárakat is növesztő szépség. liláskék vagy fehér virágai legyező alakúak, igen látványosak, és egész nyáron hozza őket.

Húsos levelei sok vizet tárolnak, így öntözni nem sokat kell, napos, félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Sőt, szelesebb helyeken is megállja a helyét!

 

Margaréta (Leucanthemum)

A sokak által ismert és kedvelt margaréta bár évelő, hazánkban is egyre népszerűbb balkonnövényként ültetni. Májustól augusztusig virágzik, és igen látványos, akár 50 cm fölé is nőhet. Egyszerű fehér virágai kellemes ellenpontjai lehetnek egy tarka összeültetésnek.

Napos és félárnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik, öntözni csak szárazabb időszakokban kell.

 

Oázis Muskátli és balkonnövény táprúd 30 db
499 Ft
Oázis Muskátli és balkonnövény tápoldat, 100 ml
349 Ft

 

Mézvirág (Lobularia maritima)

Nem meglepő módon erős, édeskés illatáról kapta nevét ez a gyorsan növekvő egynyári. Fehér gömbölyded fürtöket alkotó virágzata egészen sűrű, hamar egybefüggő párnát alkot, ami pusztán 20 centiméteres magasága ellenére is igen látványossá teszi.

A legkönnyebben nevelhető növények egyike. Napon érzi magát a legjobban, és a szárazságot is tűri. A legkorábban megjelenő virágokat érdemes lecsípni, hogy még dúsabb legyen.

 

Paprikavirág (Salvia splendens)

Bokrosodó, 20-30 cm magas növény mely a felálló szárvégeken lévő fürtös virágaival díszít. Ezek szinte pirosas, lilás vagy rózsaszín. Közparkok kedvelt növénye, mi is ágyásokba, útszélekre ajánljuk.

Szereti a sok napfényt és a vizet, emellett sok tápanyagot fogyaszt, amiket így hetente pótolni kell. Az elnyílt virágokat mindig csípjük le!

 

Párnacserje (Leucophyta brownii)

Igazán egyedülálló megjelenéssel büszkélkedhet az egynyári növények közt. Jellegzetes szürkés, ezüstös, levélzetét apró sárgás gömb virágai koronázzák. A 40-60 cm magas növény igen jó kontrasztot alkothat számos harsányabb társa mellett.

Szereti a sok napfényt, és amíg növekszik a sok vizet is, melynek adagját később jelentősen csökkenthetjük. Ha rendszeresen visszacsípjük, még bokrosabb hatást érhetünk el.

 

Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft
Oázis Prémium dekorációs kéreg, 45 liter
7990 Ft

 

Petúnia (Petunia)

Az egyik legnépszerűbb egynyári virág! Igen látványos, számtalan trombitaformájú virágot hoz, melyek a fehértől a feketéig szó szerint bármilyen színben viríthatnak. Nagy- és kisvirágú változatai, illetve dúsvirágú hibridjei is kedveltek.

Meleg és napfénykedvelő, de állandó locsolást és tápoldatozást követel. A szeles és esős idő megtépázhatja, így védett helyet keressünk neki. Az elnyílt virágokat mindig csípjük le!

 

Rózsás meténg (Cataranthus roseus)

Kedves, ötszirmú virágaival diszit ez a sivatagi rózsának is nevezett növény. Ágyásokban és virágládában is jól mutat, magassága 20-30 cm, májustól akár októberig is virágozhat. A méhek és lepkék kedvelt növénye.

Szereti a meleget, és elviseli a szárazságot is, de szebben díszít, ha a földje mindig éppen csak nedvesen van tartva.

 

Sétányrózsa (Lantana camara)

Igazán látványos növény, ami a tavasz derekától egészen késő őszig ontja magából a virágokat. Ráadásul nem is akármilyeneket! Az ernyővirágzat fölgömböt formáz, és többnyire színváltó: belülről kifelé egyre sötétebb színek jellemzik. Enyhén illatos.

Mindenképp napos helyre ültessük, hogy sok virága legyen. Vízigénye jelentős, sose hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. Ha tövig visszavágjuk, akár sötét helyen is átteleltethető.

 

Tömpevirág (Sanvitalia procumbens)

Nagyon cuki apró sárga virágokat hozó, terülő, dús növény, ennél fogva ideális választás függőkosarakba és balkonládákba. Júniustól akár a fagyokig is virágzik.

A sok napsütést szereti, illetve laza szerkezetű földet. Rövidebb ideig elviseli a szárazságot, de rendszeresen öntözve szebben fejlődik.

 


Vaniliavirág (Heliotropium)

Édeskés illatáról kapta nevét ez a kékes-lilás, látványos sátorvirágzatot hozó növény. Messziről vonzza a méheket és lepkéket. Magassága 30-60 cm is lehet, balkonládákban igen látványos, de ágyásokban is jól érvényesül.

Nem szereti a pangó vizet, ezért inkább keveset, de gyakran locsoljuk. Széltől, és a tűző déli naptól védett helyre ültessük. Az elnyílt virágokat mindig csípjük le!

 

Verbéna (Verbena)

Alacsony, sűrű dísznövény, mely számos ernyős virágzatával díszit, melyek ma már szinte bármilyen színűek lehetnek. Csüngő változatai az akasztós cserepek elengedhetetlen részét képezik. Májustól szeptemberig folyamatosan díszit.

Az igazán dús virágzáshoz sok napfényt igényel, ami növekedési időszakban a vízszükségletét is naggyá teszi. Később, ha a növény már kifejlődött, nyugodtan megvárhatjuk amíg két öntözés között kissé kiszárad.

 

Záporvirág (Gazania)

Alacsonynak mondható, 10-30 centis magassága ellenére nagyméretű virágaival díszít ez a bájos növény. Színváltozatai a sárgától a narancsig, fehértől a rózsaszínen át a bordóig terjednek. A virágok közepük felé általában sötétednek.

Sok fényt és meleget kíván, vízigénye közepes, de elvisel egy-egy szárazabb időszakot is.