Ezek is érdekelhetnek

Fenyőfavásárlás kényelmesen

Honnan jön a karácsonyfa?

Vásárhelyi Bálint, áruházvezető helyettes Oázis Soroksár

Az ünnepek közeledtével mindig felmerül a kérdés, hogy milyen fenyőt díszítsünk fel otthonunkban karácsonyfaként. A legtöbb ember a vágott fenyő mellett dönt, mondván egy földlabdás vagy egy konténeres növénnyel sokkal több a baj.

Továbbá indok szokott lenni még a vágott fenyőknek a kellemes illata. Igaz, egy élő fenyő nem fog magából olyan illatot árasztani, mint egy vágott, de a meleg hatására ő is illatozni fog és pár vágott fenyőággal pótolni tudjuk a vágott fenyő „feelingjét”.

Ha valaki mégis élő fenyő mellett döntene, néhány praktikával sikeres lehet:

Egy élő növény esetében a legnagyobb hiba az lehet, ha nem szoktatjuk hozzá a melegebb hőmérséklethez. A téli hónapokban 20, esetenként 30 fokkal is melegebb lehet a lakásban, mint a kinti hőmérséklet, a növény a hirtelen változástól hősokkot kaphat. Emiatt mindenképp érdemes akklimatizálnunk növényünket. Akár egy héten keresztül is tarthatjuk köztes hőmérsékletű, 10-15 °C-os helységben, majd ezután vigyük csak be. Így érhetjük el a legnagyobb sikert. Ha nincsen lehetőségünk erre, akkor a növény bevitelére érdemes kiválasztanunk egy kicsit melegebb átlaghőmérsékletű napot, még akkor is, ha az nem december 24-re esik. Ilyenkor jól szellőztessük ki a lakást és ezután vigyük be a fenyőt.

Oázis Örökzöld trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Örökzöld tápoldat, 1 liter
1490 Ft

Kölcsönözz élő fenyőt az Oázisban! Nézd meg cserepes fenyő akciónkat!

Fontos szerepet játszik még a növény öntözése is. Igen, kell öntözni, hogy ki ne száradjon a fenyő, de csak annyira, hogy éppen nedves legyen a földje. Ha több vizet kap, beindulhat a gyökerek növekedése, valamint a rügyek osztódása is megkezdődhet a meleg és a víz hatására. Ezt mindenképp kerüljük el, mert kivitelkor azok vissza fognak fagyni, ami a növény károsodásához, rosszabb esetben elpusztulásához is vezethetnek.

Ne tartsuk 10-14 napnál tovább lakásunkban a fenyőfát, valamint kivitelkor ügyeljünk a kinti hőmérséklethez való visszaszoktatásról. Mivel már több napja szobánk dísze, megszokta a hőmérsékletet, hirtelen kivitellel meg tudjuk károsítani. Ezt a bevitelhez hasonlóan, csak fordított sorrendben végezzük el.

Ha már kikerült a házból, több lehetőségünk is van. Tarthatjuk továbbra is konténerben, vagy ki is ültethetjük. Fontos, amennyiben jövőre is hasónlóan szeretnénk hasznosítani fenyőnket, ültessük át. Ültetésekor az addigi cserépnél legfeljebb 2 mérettel nagyobbat válasszunk, hogy ne csak a hajtásrügyek, hanem a gyökérzet is fejlődni tudjon. Ültetéséhez használjunk kifejezetten örökzöld földet, és ha megengedhetjük válasszunk prémium fajtát! A jó minőségű földkeveréken kívül érdemes komplex szerves trágyát is, mely tartalmaz a növény számára azonnal felvehető, vízben oldódó tápanyagot, emellett a szarvasmarha trágyához hasonlóan beindítja a biológiai talajéletet is. Az örökzöldeknél nem ritka a sárgulás, melyet az esetek többségében vashiány okoz. Ezért érdemes vas tartalmú tápoldattal beöntözni, hogy növényünk mindig üdezöld maradjon.

Oázis Örökzöld föld, 50 liter
2390 Ft
Prémium Örökzöld föld, 20 liter
1790 Ft

Dönthetünk végleges szabadföldbe ültetés mellett is. A karácsonyfaként alkalmazott fenyők általában igen tekintélyes méretű fajok, így jól gondoljuk meg, hogy hova ültetjük ki őket. A konténeres fák ültetése egész évben történhet, ha a talaj nem fagyott. Ültetéshez megfelelő méretű ültetőgödröt készítsünk elő. Amikor tőlem kérdezni szokták, hogy mekkora gödröt ássanak ki, azt szoktam tanácsolni, a lehető legnagyobbat. Ha 1 m³ -es gödrre nincs is szükség, érdemes legalább egy 60x60x60 cm-es méretűt előkészítenünk. Növényünk meg fogja hálálni! A felszín közelében lévő föld mindig több tápanyagot tartalmaz. Ha nagyon igényesek szeretnénk lenni, cserélük meg az alsó és felső földréteget, keverjük el szarvasmarha trágyával úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle, majd a felső réteget alulra, az alsót pedig felülre töltsük vissza. 20 centinként tömörítsük a talajt, majd iszapoljuk, alaposan öntözzük be az ültetett növényt. A nagyobb siker érdekében használhatunk itt is a fentebb említett szerves trágyákból. Ültetésnél a leggyakoribb hibák egyike, hogy a földlabda alá egy rétegben trágyát szórnak ki, ami közvetlenül érintkezik a gyökérzettel így azt képes kiégetni, ez később a növény pusztulásához vezethet.

Rendszeres öntözés mellett növényünk tavasszal rügyezésnek indul majd!