Ezek is érdekelhetnek

Kedvenc mini szobanövényeink

Szobanövények tavasszal

Irodákban a nyomtatók és fénymásológépek festékpatronjaiból felszabaduló káros anyagok (Triklóretilén, Xilol) fejfájást, rossz közérzetet és álmosságot okozhatnak. Többek közt ezeket az anyagokat is nagyon hatékonyan szűri a Virotlavirág, több, dracéna-féle, vagy a kínai ehető krizantém. Utóbbi tartása odabent nem ideális de szerencsére az első kettő ideális munkahelyi növény.
A vitorlavirág jól viseli a nem túl fényes helyeket, és rengeteg változata kapható a minitől kezdve, az inkább szoliterként alkalmazandó óriás példányokig. Előbbiek nyilván kevesebb káros anyago kötnek meg, cserébe viszont akár minden íróasztalra kerülhet egy. Nem túl igényes növény, ha nem éri sok fény, csak a túlöntözését kell elkerülnünk.
A Dracénák, szintén kiváló irodai növények, nagyobb méretüknek hála jelentősen befolyásolhatják a munkahely hangulatát, természetesen pozitív irányban! Nem árt néha párásítani a környezetük, hogy elkerüljük a levélszáradást, de ezt leszámítva bárhol jól elvannak. Jó tudni, hogy a színeslevelű példányoknak több fényre van igénye.

Dohányfüstös lakásokban nem kevés Benzol és Xilolok lehetnek a levegőben. Ezeket hatékonyan tisztítja például a szobai futóka, a borostyán vagy az anyósnyelv is.

A futóka sokak kedvence, hiszen fényigénye minimális és annak ellenére is több méteres szárakat ereszt, hogy alig heti 1-2 pohár vízre van szüksége.

A szobában nem nő ilyen látványosra a borostyán, de talán még kevesebb fénnyel is beéri.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv igazi retró növény, régi kedvenc így rengeteg helyen találkozhatunk vele. A feledékeny kertészek is jó barátságba lehetnek vele, hiszen egész kevés locsolással is beéri, igaz ekkor anyagcseréje és légtisztító hatása valamelyest lassulhat.

Forgalmas főútvonalak, földszinti szmogos lakásokban nyújthatnak felüdülést a különböző szobapáfrányok. Ezek megkötik a xilolokat és formaldehideket, így óvják egészségünk. Nem igényelnek különösebben sok napfényt, így egy szűk utca földszinti lakásában is jól elvannak, azonban gondoskodnunk kell az állandóan magas páratartalomról.
A zöldike hasonlóan hatékony a mérgező anyagokkal szemben és legszívesebben minden könyvespolc tetejére tennénk egyet. Ő virágzati tengelyén apró fióknövényeket hoz, amiket könnyen meggyökereztethetünk, így pár hónap alatt akár meg is sokszorozhatjuk a növényeink számát.
A rákvirág még a benzolt is megköti, így a füstanyagokkal szemben ő a leghatékonyabb. Szintén jól bírja a sötétebb helyeket, de nagy felfelé álló levelei egészen dzsungelszerű hatást keltenek.

Természetesen valamilyen szinten minden növény tisztítja a levegőt, a fentiek csak néhány példát jelentenek a különösen jól teljesítő fajták közül. Persze az sem mindegy, hogy mennyi van belőlük. A kutatók szerint egy átlagos szobába legalább 3-4 növénynek kell lennie, hogy a kedvező hatásukat érzékelni lehessen.

Triklóretilén

Elsősorban festékanyagokban, nyomtatópatronokban, lakkokban, oldószerekben található meg. Kis mennyiségben is fejfájást, álmosságot, rossz közérzetet okozhat.

Benzol

Sajnos leggyakrabban dohányfüstben találkozhatunk vele, de az autók is sokat püfögnek ki belőle. Emellett főleg műanyagokban, -gyantákban, műszálas textilekben találjuk. Elsősorban a szemet irritálja, illetve fáradékonyságot, rossz közérzetet okoz.

Formaldehid

A papíripar nagy mennyiségben használja zsebkendők, törlőkendők, zacskók gyártásakor, de farostlemezekben, bútorlapokban és műszálas textilekben is megtalálható. Az orr- és szájnyálkahártya irritációját okozza már rövid távon is.

Xilol

Nyomtatópatronokban, a gumi és bőriparban használják de a dohányfüst és a kipufogógázok is tartalmazzák. Hosszú távon vese- és májelégtelenségeket is okozhat.

Ammónia

Mosó- és fertőtlenítőszerekben találkozhatunk vele a legtöbbször. Szemirritációt és köhögést, torokszárazságot okoz.