Az Oázis Kertészetnél nagy figyelmet fordítunk a termékek származási helyének egyensúlyára, így a nagy volumenű szezonális termékek túlnyomó része hazai, számos más termékkör úgyszintén. Első interjúalanyunk Iván Dániel, akinek növényeivel szinte biztos, hogy minden vásárlónk találkozott már. Többek között az Oázis saját márkás zöldségpalántáinak és egyes fűszereinek előállítója, de az ehető termékek mellett csodás virágzókat is termel.

A szakmába sokan ismernek, elismernek, de az Oázis Magazin olvasói is kíváncsiak rád! Mesélj kérlek a vállalkozásotokról!

A kertészetünk, egy harmadik generációs családi vállalkozás. Nagypapám kezdte el a kertészkedést 60 éve. A termék paletta folyamatosan változott, de a filozófia nem: „Ha csinálsz valamit, legyél a legjobb!”. Ezt szeretnénk a következő generációnak is tovább adni.

Nagypapámék először paprika termesztéssel foglalkoztak, majd fokozatosan tértek át vágott virág termesztésre. Édesapámék Tolna megyéből a Balaton partjára – Balatonszemesre – költöztek. A vágott virág termesztése mellé ismét felvették a paprika termesztést kiegészítésként. A 90-es évek vége felé a vágott virág piaca megrendült, a sok holland import miatt, ekkor kellett váltani egynyári növények előállítására. Az egynyáriak mellé fokozatosan jött a muskátli, balkon növények, multiflora krizantém, kétnyári és évelő növények. Ezeket a muskátli kivételével, mind a mai napig termesztjük.

Oázis Tumbling Tom Red paradicsom
5990 Ft
primabell paradicsom
Oázis Primabell paradicsom
1390 Ft

Én, miután az iskoláimmal végeztem, nem a családi vállalkozásban kezdtem dolgozni, hanem dísznövény szaporítóanyag forgalmazó cégeknél dolgoztam szaktanácsadóként. Itt nagyon sok gyakorlati tudást szedtem össze a termesztéssel és növény-trendekkel kapcsolatban. 2008 év végén kerültem haza a családi vállalkozásba, ahol azonnal, “felbolygattam” a megszokott termesztést, és felvettük a szortimentbe a fűszereket és a zöldség palántákat. Azóta egyre bővül a választékunk ezekből a növényekből. Visszatekintve az elmúlt évekre, sikeresnek mondhatjuk a termék paletta bővítését, amihez természetesen az Oázis Kertészetek is nagyban hozzájárultak.

Mióta vagy az Oázis Kertészetek partnere?

Már a 2000-es évek első felében is szállítottunk az Oázis Kertészetekbe, de nagyobb volumenben azóta, mióta otthon dolgozom. Mikor haza kerültem, átnéztük az értékesítési csatornáinkat, és azt láttuk, hogy a kispiacokon adjuk el a legtöbb terméket. Sajnos ebben az időben a kispiacok forgalma azonban nagyon visszaesett. Így kezdtük el keresni azokat a csatornákat, ahol a megtermelt árut el tudtuk adni. Mivel mindig is a minőségi áru termesztése volt a célunk, kerestük azokat a helyeket, ahol fontos volt a jó minőség, és innentől fűztük szorosabbra a kapcsolatot az Oázissal. Kezdetben margarétákat, magas törzsű lantánát, enciánt szállítottunk. Majd ahogy egyre több zöldség- és fűszernövényt állítottunk elő, úgy nőt ezeknek az aránya. Mára mi vagyunk az egyik legnagyobb növényes beszállítói az Oázis Kertészeteknek.

Oázis Redskin paprika
Oázis Redskin paprika
1390 Ft
Oázis Ophelia padlizsán
Oázis Ophelia padlizsán
1390 Ft

A kapcsolatunkat a céggel az teszi különlegessé, hogy nem csak „beszállítók” vagyunk, hanem valódi partnerek. Az Oázis, ha valami újat kínálunk, mindig kipróbálja. Mi pedig nyitottak vagyunk arra, hogy egy új növény vagy növénycsoport termesszünk kérésükre. A leggyakrabban közösen leülve tervezzük, hogy milyen legyen a következő évi termék paletta. Így született meg a balkonzöldség szortiment is, ami egyre népszerűbb.

Hogyan tudjátok garantálni a termékek minőségét?

Erre a kérdésre nehéz röviden válaszolni, de megpróbálom egyszerűen összefoglalni.

Az alap a vetőmag, szaporító anyag minősége, és a fajta kiválasztása. Természetesen ez még nem minden, de a siker nagy részben ezektől a tényezőktől függ. Minden esetben olyan helyről vásárolunk magot, és szaporító anyagot, ami megbízható. Általában ezek a cégek csak profi termelőket szolgálnak ki, nincsen hobbi vonal. Tehát a vevőink azokat a zöldségeket, fűszereket termeszthetik, amiket a legnagyobb termelők is.

A másik alap, a jó fajta kiválasztása. Amikor azt tervezzük, hogy milyen fajtákat vegyünk be a termesztésbe, több szempont van, aminek meg kell feleljen az adott növény. A végső célunk minden növénnyel, hogy a vevőnek siker élménye legyen. Sok növénynél – pl. paradicsom, paprika – köztudott, hogy sok fajtája létezik. Ugyanez igaz azonban a legtöbb egyéb növényre is, legyen szó cukkiniről, vagy bazsalikomról. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő fajtát, ami mindenkinek sikert hoz otthon is. Ehhez nagyon sok kísérletezésre, tesztelésre van szükség, hogy minden szempontnak a lehető legjobban megfeleljen egy fajta.

A szempontok a következők:

  • Rezisztens legyen, betegségekkel szemben ellenálló.
  • Jó ízű legyen! Sok termelő sajnos előtérbe helyezi a könnyű termelhetőséget. Ez nem jön ki csak sok héttel a vásárlás után, amikor a növény teremni kezd.
  • Megfelelő mennyiségű termést hozzon.
Deffender zöld cukkini
Oázis Cucurbita Pepo Deffender zöld cukkini
1390 Ft
Sebring sárga cukkini
Oázis Cucurbita Pepo Sebring sárga cukkini
1390 Ft

Fontos a jó minőségű talaj, amiben a növényeket termesztjük, és fontos a tápanyag utánpótlás. A tápanyag használattal kapcsolatban fontos megjegyeznem, hogy a folyamatos tápoldatozás mellett tartóshatású műtrágyát is használunk a növényeinkhez, ami akkor is kifejti a hatását, amikor a növény már a vevőnél van. Ez a fűszereknél látszik a legjobban, melyeket többször is levághatunk, a benne lévő tápanyag utánpótlás miatt újra és újra hajtani fog. Nem kell egy vágás után kidobni őket. A jó földel és megfelelő tápanyagokkal tökéletes kondícióban lehet tartani a növényeket, ezzel is elősegítve, hogy ne kapjanak el betegségeket. Ha még is megtámadja valami az állományt, vannak olyan szerek, amik jól használhatóak, pl. a narancsolaj, ami természetes, még is elpusztít sok kártevőt.

A visszajelzések alapján nem szokott minőségi reklamáció lenni, sőt sok köszönő e-mailt kapunk. Az elégedettséget jelzi a visszatérő vevő, és növekvő termék eladás. Itt szeretném megjegyezni, hogy nemrég végzett egy tesztet a NÉBIH, több termelő bazsalikomját összehasonlítva. A hivatal a miénket találta a legjobbnak gasztronómiai felhasználásra, összesítésben a másodikak lettünk. Ami fontos eredménye volt még a tesztnek, hogy nem találtak semmilyen szermaradványt az általunk termelt növényben. Ezzel az tesztel már nem „csak” a vevőink, hanem a legnagyobb ellenőrző hivatal elismerését is megkaptuk.

 

Az Oázishoz hasonlóan ti is családi vállalkozás vagytok. Nehezebb, vagy könnyebb a családtagokkal együtt dolgozni?

Sokak számára lehet, hogy kényelmetlen lenne a kérdés, de nekem és a többi családtagom számára, akikkel együtt dolgozom inkább öröm erről beszélni. Édesapámtól tanultam, hogy „A család az a hely, ahol lehet hibázni”. Ha akad egy nehézség vagy hiba, a legtöbb megértést és segítséget a család adhatja – jó esetben. Én hálás vagyok, hogy egy ilyen család tagja lehetek, és egy ilyen családdal dolgozhatok együtt. Két dolog jut eszembe (biztos több is van), ami miatt jól együtt tudunk dolgozni. Az egyik, hogy mindenki az erősségeit használja, és így kiegészítjük egymást. A másik, hogy szeretettel, tisztelettel, és őszintén tudunk egymással beszélni, dolgozni, amihez hiszem, hogy fentről kapjuk az erőt.

Ez nem jelenti azt, hogy nem látunk másként dolgokat, de ha figyelmesek vagyunk a másik felé, sokkal könnyebben kezeljük a különbségeket. Hadd mondjak egy példát. Amikor azt mondtam édesanyámnak, 2008-ban hogy balkon paradicsomot fogunk termelni, akkor azt mondta, „Fiam tönkre fogunk menni!”, de engedte, hogy megpróbáljam. Amikor a következő évben látta a termék osztatlan sikerét, elismerte, hogy változtathatunk máson is, nem viszem csődbe a céget. Szüleim pár éven belül nyugdíjba mennek, de jó, hogy még mindig nyitottak a fejlesztésre. Ebben az évben szeretnénk bővíteni a termesztő felületet, egy korszerű blokkal.