Ezek is érdekelhetnek
A levendula ősi gyógynövény, amelynek több mint 300 különböző színű, illatos fajtája létezik. Felhasználása hosszú időkre nyúlik vissza, feljegyzések szerint már az ősi Egyiptomban is használták kozmetikai és balzsamozási céllal, a rómaiak pedig előszeretettel illatosították vele a nyilvános fürdők vizeit. A levendula ugyanabba gyógynövénycsaládba tartozik, mint a menta, a zsálya, a kakukkfű és rozmaring, bár abban különbözik a többi gyógynövénytől, hogy leveleivel ellentétben a virágait szoktuk felhasználni.
Igényei
Különösebb talajigénye nincs, de napos és meleg helyre ültessük. Szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet. Nagyon jól tűri a szárazságot, de sok napfényre van szüksége, és az öntözést is meghálálja. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen adja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot felére-kétharmadára. Alacsony bokrokat nevel, amelyek némi kezelés, rendszeres nyírás, gondozás hatására akár 20-25 évig is élnek, és minden nyáron megörvendeztetik a kert művelőjét illatos virágfüzéreikkel.
A levendula legismertebb fajtái
Lavandula angustifolia
A világon a legkedveltebb, Lavandula angustifolia magyar nevén keskenylevelű levendulát jelent. Ezt a típust Magyarországon ipari méretekben az 1920-as években a Tihanyi-félszigeten kezdték termeszteni Dr. Bittera Gyula vezetésével. A rendkívül sikeres, és világhírűvé vált projekthez a szaporítóanyagot Franciaországból rendelték, ezért a magyarok fejében ez a levendula összeolvadt a francia jelzővel, és sokan francia levendulának is hívják. Mindazonáltal a világ többi részén angol levendulaként ismert. Többféle színben is elérhető a kékes árnyalattól egészen a fehérig, bár a legkedveltebb árnyalat mindmáig a lila. Biztonsággal nevelhető kertben, mivel jó szárazságtűrő, és télálló fajta.
Lavandula intermedia
A Lavandin egy hibrid fajta, amelyet az angustifolia és a latifolia (széleslevelű) keresztezésével hoztak létre. Szárai hosszabbak, virágai valamelyest nagyobbak, mint a valódi levenduláé. Kevésbé télálló, mint az angustifolia, és több öntözést is igényel.
Lavandula Stoechas
Ő a spanyol levendula, de országonként eltérően hívják franciának és olasznak is. A Földközi-tenger medencéjében őshonos, ezért fagytűrése korlátozott. Kevéssé huzatos helyen, alaposan betakarva megpróbálhatjuk megóvni a tél viszontagságaitól, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor legjobb, ha fagymentes helyen teleltetjük át.
Miket készíthetünk levendulából?
A levendulát számos formában forgalmazzák: élő növényként, friss és szárított virágként, csokorba kötve, lepárolva illóolaj és levendulavíz formájában. Felhasználható gyógyászati és élelmezési célra is. A jellegzetes lila színű virágok kinyílása után, szárával együtt vágjuk le a levendulát. Ezután csokrokba kötve, árnyékos és szellős helyen, lefelé lógatva könnyen kiszáríthatjuk, de akár tálcára téve is elvégezhetjük ezt a műveletet. Számtalan jótékony hatása létezik: felhasználható fejfájásra, égések kezelésére, kígyó marásra, kutya harapásra, méh csípésre, rekedtség, kólika, felfúvódás, görcsök, szédülés, memória csökkenése ellen, homályos látásra, depresszió ellen, ájulásra, meddőségre, álmatlanságra, visszerekre, fekélyek kezelésére, reuma, ficam, és fogfájás kezelésére.
Levendulás párnácska
Biztosan sokan emlékeznek még nagyanyáink praktikájára a ruhamolyok ellen. Mivel a levendula szárítva is megőrzi jellegzetes illatát, amit a molyok ki nem állhatnak, ezért ilyen állapotában jól tudjuk hasznosítani. Töltsünk meg szárított levendulavirággal vászonból vagy organzából készült kisebb zsákokat és párnácskákat, és akasszuk őket a szekrénybe. Moly volt, moly nincs!
Levendulatea
A levendula virágából főzött tea hatásos görcsoldásra, fejfájásra, idegnyugtatásra, valamint gyomor- és bélbántalmak kezelésére. A gyógyteához forraljunk fel 2 dl vizet, majd tegyünk bele 2 teáskanál levendulavirágot, és hagyjuk állni kb. 5 percig. Ezután szűrjük le, és fogyasszuk el.
Levendulaolaj
Gyógyító, valamint egyszerre nyugtató és élénkítő hatása lévén testi és lelki bajok orvosolására alkalmas. Fürdővízbe csepegtetve izmok ellazítására, görcsök enyhítésére, és a bőr puhábbá tételére, gyulladt, leégett vagy ekcémás bőr gyógyítására, inhalálással a légutak fertőtlenítésére használhatjuk. Masszázsolajként izmok, ízületek gyulladásának csökkentésére, reumás fájdalmak kezelésére alkalmazzuk. Párologtatva nyugtató hatású, így kiváló feszültségoldó.
Két elkészítési módja közül az első egyszerűbb, de a másodikra sokan esküsznek:
1. Töltsünk meg félig egy üveget szárított levendulavirággal, majd töltsük fel olívaolajjal. Érleljük két hétig a napon, naponta rázzuk fel az üveget. Amikor késznek ítéljük, szűrjük le, és tegyük jól záródó üvegcsébe. Már kész is a házi masszázsolaj.
2. Tegyük lábasba a leszedegetett virágokat, annyi olívaolajjal öntsük le, hogy éppen elfedje, majd kezdjük főzni. Forrás után egy perccel zárjuk el, hagyjuk kihűlni. Egy sűrű szövésű anyagon szűrjük át, majd a leszűrt olajat ismét tegyük vissza a lábasba egy maréknyi virágzattal, és ismételjük meg az előző folyamatot 2-3-szor.
Levendulasó
A levendulasó kiválóan használható húsételkehez, keltésztákhoz és mediterrán ételkehez. Elkészítése pofon egyszerű, és a végeredmény ínycsiklandó! Mindössze 4 hozzávalóra: durva sóra, rozmaring levélre, levendulavirágra és tarka borsra van szükségünk. 30 dkg sóhoz 1-1 evőkanálnyit vegyünk mindhárom összetevőből. Tengeri vagy Himalája sót használjunk, mert ezek ízesebbek a sima konyhasónál. A rozmaringot és a levendulát morzsoljuk le, majd rövid ideig hagyjuk szikkadni, és egy jól zárható üvegbe töltsük. Adjuk hozzá a sót, a tarkaborsot és keverjük össze. Ugyanígy készíthetünk levendulás cukrot is!