Ezek is érdekelhetnek

Évről évre évelők

Geotextíliák: melyiket válasszuk?

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a csodálatosan illatozó, kékeslila virágtengert alkotó levendulát. Sokak kedvenc nyári évelője, hiszen fantasztikus illatát egész nyáron át élvezhetjük, és nem is kell nagyon törődünk vele. Ha elég napos helyre ültetjük, némi öntözés mellett ragyogni fog. De nem csak kellemes illatával kápráztat el, virágai kiszárítva remek molyűzőnek bizonyulnak. A levendula télen megáll a növekedésben, erős teleken pedig erősen visszafagy. Érdemes szoliterként ültetni, így évről-évre egy kicsit nagyobb bokrot fog nevelni, aminek egészen szabályos gömb alakja van.

Ókori gyökerek

Az ókori görögök tisztító tulajdonságáért és bódító illatáért kedvelték. Bőségesen használták, olaját testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele. A fáradtságot levendulás fürdőben áztatták ki testükből, és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdőben. Ez a csodálatos színű és aromájú növény a múlt század folyamán mégis Dél-Franciaország és Provence jelképévé vált: használják a parfümkészítésben, az aromaterápiában, valamint a levendulaolaj, levendula alapú receptek és ételek alapanyaga.

Oázis Levendula pakk, 4 db
Oázis Levendula pakk, 4 db
2796 Ft
Oázis Télálló levendula pakk, 6 db
Oázis Télálló levendula pakk, 6 db
3294 Ft

Dél-Franciaország színe a lila

levendulaEzen a tájon a levendula június közepétől augusztus végéig virágzik. Virágzásának pontos ideje függ a levendulamező elterülésétől, magasságától és az időjárástól is, hiszen vannak mezők a sziklásabb, magasabb területeken alacsonyabb magasságon is. A levendula ültetésenként 10 évig virágzik igazán, utána pihentetik a helyét. 1 hektár levendulából 15-20 kg levendula olajat nyernek. Július elején kezdik begyűjteni a szárításra szánt levendulát. Július közepe-vége felé pedig azokat, amelyekből azonnal olaj készül. Aki erre a tájra látogat, augusztus közepén érkezzen. Ekkor rendezik meg a levendula fesztivált, ahol felvonulásokkal, folklór műsorral és koncertekkel szórakoztatják az ide látogatókat. Avignontól 20 km-re található a levendula múzeum, a Luberon-i Regionális Természeti Park szívében.

levendula