Ezek is érdekelhetnek

Oázis Prémium növényvédő zsákok

Egyre többen ismerik és használják a pár éve elterjedt téli növényvédő zsákokat, takarókat, textileket. Azonban ahogy nő az ismertségük, sokan kételkednek is ezek hasznosságában, illetve akad néhány tévhit is a termékekkel kapcsolatban. Nézzük hát mit kell és érdemes tudni a téli növényvédő eszközökről.

Milyen növények szorulnak télen védelemre?

Egyre népszerűbbek a hazánkban nem őshonos, és a korábban hagyományosan dísznövényként sem használt növények. Ezek elsősorban a mediterrán térségből származó, vagy legalábbis onnan ismert fajok: Citrusok, olajfák, pálmák, ciprusok, leanderek, egyéb virágzó cserjék és évelők. Ezek magától értetődően védelemre vagy teleltetésre szorulnak télen.

Oázis Tépőzáras növényvédő zsák
7990 Ft
Oazis Juta növényvédő zsák
3990 Ft

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy számos őshonos, fagytűrőként vagy télállóként ismert növény is védelemre szorulhat! A legtöbb újonnan ültetett növény ki van téve a kemény fagyok veszélyének az ültetést követő első 2-3 télen.  Sok növény bár koros, évekig melegházakban nevelik vagy a faiskolában tartva védik őket egyéb módon, így nem egészséges számukra, ha kiültetés után nincs idejük megszokni az adott hely mikroklímáját. Illetve olyan fajok is vannak, melyeket hosszabb távon is érdemes védeni a tél viszontagságaitól. Bár „nagyobb gond nélkül” kibírják, ha rendszeresen éri őket fagykár, ha ezt megelőzzük, fejlődésük egyenletesebb, növényünk szebb és egészségesebb lesz.

Sokak szerint itthon már nincsenek is igazi telek, sok területen hóembert is alig lehet építeni, a szánkó pedig évek óta a padláson porosodik. Bár a klímaváltozás már tagadhatatlanul érezteti hatását, 1-2 enyhe tél miatt még nem bízhatjuk el magunkat, ha a kedvenc növényeinkről van szó. Biztosan érkeznek még komoly fagyok!

Mit kell kivédeni?

A legkülönbözőbb növények igényei és tűrőképessége, gyengeségei is mások. Sok kaktuszfaj például jól bírja az extrém hideget is, de ilyenkor a csapadéktól, nedvességtől kell védenünk őket. Egyes fajok felszín feletti része minden esetben teljesen elhal, de talajtakarással kell hőszigetelni gumójukat vagy gyökérzetüket. Bizonyos örökzöldek ága a hó súlya alatt roppanhat meg és törhet le, míg más növényekben az állandóan megolvadó és újra visszafagyó jég okozhat kárt. A dézsában, balkonládában tartott növényeknek pedig sokszor az edényét is védeni kell.

Sok esetben nem is a téli fagyok az igazán veszélyesek, hanem a koratavaszi hirtelen felmelegedés. ilyenkor növekedésnek indulnak a friss hajtások, bimbók, új termések, amiknek a következő faggyal búcsút inthetünk. A hővédő takarás ebben is segít. Ne legyünk restek segítséget kérni a kertészetben, vagy olvassunk utána a konkrét növényfaj igényeinek, hogy a megfelelő megoldást választhassuk!

Oázis Cipzáras növényvédő zsák
6490 Ft
Oázis Tépőzáras növényvédő zsák
7990 Ft
Oázis Prémium Cipzáras növényvédő zsák

Milyen anyagokat használjunk?

A juta zsákszövet készült zsákok és tekercsek teljesen természetes, komposztálóban lebomló megoldást nyújtanak. A növények ágait, lombját fedve védenek a széltől, a hidegtől és a hótól is. Ugyanakkor részben lég- és vízáteresztőek, így nem kell a berohadástól tartanunk. A növénytartókat befedve szintén hőszigetelik a gyökereket, az elköltöztetett növények esetében pedig megóvják a cserepet is a karcoktól, lepattanástól, egyéb sérülésektől.

A nem szőtt polipropilén termékek közt talán a legnagyobb a választék. Kapni az anyagot egyszerű méteráruként is, a legnagyobb méretű vagy különleges formájú növények, esetleg egész ágyások esetén ez a legkényelmesebb megoldás. Emellett tépőzáras, cipzáras, zsinórral összehúzható, kerek, szögletes és ezek valamennyi kombinációja közül válogathatunk. Valamennyijük előnye, hogy megtartja a meleget, akár 4-8°C különbség is lehet a külső hőmérséklethez képest. Emellett szintén véd a jég és szél ellen is, de a fényt átereszti. A könnyen nyitható zsákok előnye, hogy egy napfényes tavaszi napon szellőztethetünk anélkül, hogy a takarást teljesen levennénk.

Nyitható zsákok előnye, hogy szellőztethetünk anélkül, hogy a takarást teljesen levennénk.
 A vastagabb anyagú rizsszalma, gyékény vagy kókuszrost anyagok szintén természetes megoldást nyújtanak, de nem túl rugalmasak, kissé nehezebb velük dolgozni. Ennek hála azonban a széltől, egyéb fizikai behatásoktól is ezek biztosítják a legnagyobb védelmet.
Hõ- és fagyvédõ geotextília, 16 nm
1190 Ft
Hõ- és fagyvédõ geotextília, 8 nm
1990 Ft
 Az egyéb műanyag fóliák, buborékos fóliák sajnos egyáltalán nem víz és légáteresztőek, így alattuk könnyen berohadhat, vagy épp ellenkezőleg, teljes takarás esetén kiszáradhat a növény. Bár elsősorban az utóbbi tényleg nagyon jó hűszigetelő, használatát inkább csak a cserepek, dézsák, balkonládák takarására, így a gyökerek védelmére ajánljuk.

Mikor használjuk?

Nagy valószínűséggel nincs értelme október vége előtt feltenni a védelmet, de ha nincs sok megvédendő növényünk és bármikor el tudjuk végezni a feladatot a legjobb, ha figyeljük az időjárás előrejelzéseket. Még a természetes anyagból készült takarás is „természetellenes” a növény számára, így a lehető legkevesebb ideig érdemes használni. Márciustól már biztosan csak a legérzékenyebb növények igénylik, és rendszeresen érdemes szellőztetni is.