Ezek is érdekelhetnek

Kertünk strapabíró őrzői

Őrzővédő növények

A korallberkenye, latin nevén Photinia x fraseri, egy gyönyörű és sokoldalú dísznövény, amely színpompás leveleivel és könnyen kezelhető tulajdonságaival megérdemelten vált népszerűvé a kertészek körében. Ez a mutatós cserje remek választás, ha kertedbe vagy teraszodra szeretnél egy kis színt és életteliséget varázsolni.

A korallberkenye általános ismertetése

A korallberkenye egy hibrid növény, amelyet leggyakrabban dísznövényként ültetnek. Új hajtásai élénk vörös színűek, amelyek idővel zöldre váltanak, így egész évben változatos látványt nyújtanak. A növény tavasszal apró fehér virágokkal is megörvendezteti a kerttulajdonosokat, melyekből később piros bogyók fejlődnek ki. Ez a cserje akár 3-4 méter magasra is megnőhet, és szépen alakítható, metszhető.

A korallberkenye felhasználási lehetőségei

A korallberkenye kiválóan alkalmas sövénynek, mivel sűrűn nő, és gyorsan létrehozható belőle átláthatatlan zöld fal. Szoliterként is ültethető, hogy kiemelkedő díszítőelemként funkcionáljon a kertben. Az erkélyen vagy teraszon nagyobb dézsában is könnyen nevelhető, ahol szintén remekül mutat.

Ültetési tippek

A korallberkenyét napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, hogy teljes szépségében kibontakozhasson. A talajtípus iránt nem túl igényes, de a jó vízelvezetésű, humuszos talajt kedveli leginkább. Ültetéskor érdemes komposzttal gazdagítani a földet, és alaposan beöntözni a növényt.

A korallberkenye gondozása

A korallberkenye gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, így kezdő kertészek számára is ideális választás. A fényigénye mérsékelt, jól tűri a teljes napfényt, de félárnyékban is szépen fejlődik. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést igényel, különösen a nyári meleg hónapokban, vagy ha cserépben tartjuk. Fontos, hogy a földje mindig legyen enyhén nedves, de soha ne álljon benne a víz, mert az gyökérrothadáshoz vezethet.

Hogyan kell metszeni a korallberkenyét?

A korallberkenyét évente legalább egyszer érdemes megmetszeni, legideálisabb időpont erre a tavaszi időszak, virágzás után. A metszéssel szabályozhatjuk a növény formáját és méretét, valamint elősegíthetjük a sűrűbb, dúsabb növekedést. Ha igazán sűrű növényt szeretnénk akkor a metszést 2-3 alkalommal is megismételhetjük, ezt kiválóan tűri a növény. A beteg, sérült vagy elhalt ágakat mindig távolítsuk el, hogy a növény egészséges maradjon.

A korallberkenyének minden kertben ott a helye!

A korallberkenye tehát nemcsak gyönyörű, de praktikus választás is kertünkbe. Könnyen gondozható, látványos növény, amely egész évben színt és életet hoz otthonunkba. Ha szeretnél egy igazán különleges növényt, amely kertednek központi eleme lehet, látogass el az Oázis Kertészetbe, és válaszd a korallberkenyét!

Az Oázisban egész évben, folyamatosan tartunk korallberkenyét! Ne habozz, tedd szebbé kertedet vagy teraszodat ezzel a csodálatos díszcserjével! Látogass el kertészeti áruházainkba, és válaszd ki a neked leginkább tetsző példányt!