Ezek is érdekelhetnek

Sövényötletek

Pénztárcabarát sövények

Varga Zoltán, áruházvezető, Oázis Kőbánya

Homoktövis- Hippophae rhamnoides

Napos helyet kedvelő, 2-4 m magasra is megnövő, szárazságtűrő, lombhullató cserje. Igazi pionír növény, gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek. Virágjai aprók, zöldessárga színűek. Termése narancssárga lédús bogyó, mely C-vitaminban rendkívül gazdag. Tövises ágai ezüstös színűek, pikkelyszerű szőrökkel fedettek, védő sövénynek tökéletesen alkalmas, áthatolhatatlan falat képez, azonban télen kevéssé dekoratív.

Ültetési távolság: 80-100 cm

Ezüstfa –Elaeagnus angustifolia

Szárazságtűrő, igénytelen, fény és melegkedvelő lombhullató cserje. Akár 5-8 méteres magasságot is elérhet. Illatos virágjai május-júniusban nyílnak, levelei felül zöldek a hátoldalukon ezüstösek, így a növény megjelenése igen látványos. Hajtásai tövisesek. Jól metszhető, sövénynek, szélvédőnek kiválóan alkalmas.

Ültetési távolság: 80-100 cm

Tűztövis- Pyracantha coccinea

Napos, meleg védett fekvést kedvelő örökzöld cserje, mely 2-3 m magasra nő. Talajban nem válogat, még a meszet is tűri. Hajtásai tövisesek, termése hosszan díszít, télen is rajta marad a növényen, így örökzöld lombjával együtt egész évben jól mutat. Tövises ágai jól metszhetők, kiváló védősövénynek alakítható növény. Terméseit a madarak szeretik, különösen a téli hónapokban értékes számukra, így madárbarát kertbe jó választás.

Ültetési távolság: 80-100 cm

Oázis Általános virágföld, 50 liter
2190 Ft
Oázis Ásó
6490 Ft

Egybibés galagonya- Crataegus monogina

Igénytelennek mondható, szárazságtűrő, lombhullató cserje, mely tövises ágait 2-3 m magas növeszti. Piros bogyói ősszel díszlenek, zöld levelei recés szélűek, szív alakúak. Májusban hozza fehér virágait. Bogyóinak hála madárbarát kertben kiváló sövény lehet.

Ültetési távolság: 30- 50 cm

Vérborbolya-  Berberis x ottawensis Superba

Napos helyet kedvelő, lombhullató 2-3 m magas tövises ágú cserje. Igénytelen és szárazságtűrő, így zord helyekre is jó választás. Lombja napfényes helyen sötétvörösre színeződik, ősszel lombhullás előtt narancssárga lesz, így színjátékában is örömünket lelhetjük.

Ültetési távolság: 50-80 cm

Oázis Faiskolai Ásó, Y nyelû
6490 Ft
Oázis Ásó, Y nyelű
6490 Ft

Júlia borbolya- Berberis julianae

A Júlia borbolya 2,5-3 m magas, sűrű, örökzöld levelű, cserje. Szárazságban jól helyt áll és a kellemetlen városi környezetet is elviseli. Tövisei alkalmassá teszik védő szerepének betöltésére is.
Minden talajon és fekvésben felhasználható. Napos és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik.

Ültetési távolság: 50-60 cm

Sövény ültetése esetén célszerű gödrök helyett árkot ásni a növényeknek, használjunk érett szarvasmarhatrágyát, készítsünk keveréket a helyszínen található földdel. Ültetés előtt locsoljuk meg alaposan még a konténerben növényeinket. Helyezzük az árokba a növényeket és gondosan mérjük ki a tőtávolságot. Erre akár egy méretre vágott ága is használhatunk. Temessük vissza a behelyezett növényeket, ügyelve arra, hogy ugyan olyan mélyre kerüljenek, mint ahogyan a cserépben voltak. Iszapolós technikával alaposan locsoljuk be a friss földet, ügyelve rá, hogy a víz a gyökerek közé is bemossa, tömörítse azt.
Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter
1290 Ft

Fontos!

Bár szárazságtűrő növényeket írtunk össze, a gyökérzet megerősödéséig, legalább az első nyár végéig érdemes gondosan locsolnunk az új sövényt! (Nyári ültetés esetén, a talajunk víz megtartó képességét javíthatjuk perlittel, vagy víztartó kristállyal. Utóbbiból folyóméterenként csupán 50 gramm is elég, amit az ültető árokba, közvetlen a növények gyökerei alá. szórhatunk.)