Ezek is érdekelhetnek

Korallberkenye – A kertünk ékszere

Babérmeggy – Az elegáns sövény növény

A Leyland ciprus, latin nevén Cuprocyparis leylandii, egy gyors növekedésű örökzöld fa, amely kiválóan alkalmas sövénynek vagy szélfogónak. Sötétzöld lombja sűrű és tömött, ami biztosítja a kertünk privát szféráját egész évben. Magassága elérheti a 15-20 métert is, de metszéssel könnyen kordában tartható.

leyland-ciprus

A leyland ciprus felhasználási lehetőségei

A Leyland ciprus ideális választás sövénynek vagy szélfogónak, mivel gyorsan nő és sűrű lombkoronát nevel. Kiválóan alkalmas nagyobb kertekbe, ahol gyorsan létrehozható belőle egy átláthatatlan zöld fal. Emellett szoliterként is jól mutat, különösen nagyobb parkokban vagy tágas kertekben.

A leyland ciprus ültetése

A Leyland ciprus jól tűri a különböző talajtípusokat, de a legjobban az enyhén savas, jó vízelvezetésű, humuszos talajban fejlődik. Ültetéséhez használjunk jó minőségű örökzöld földet. Napos helyre ültessük, ahol elegendő fényt kap a növekedéshez. Ültetéskor érdemes komposzttal dúsítani a talajt, és alaposan beöntözni a növényt.

Gondozási tudnivalók a leyland ciprushoz

A Leyland ciprus gondozása egyszerű, és jól tűri a különböző időjárási viszonyokat. Fényigénye közepes, jól érzi magát napos helyen. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést igényel, különösen az ültetést követő első évben és száraz időszakokban. Figyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is álljon benne a víz.

Hogyan kell metszeni?

A Leyland ciprust tavasszal vagy nyár elején mindenképp érdemes metszeni. A metszéssel szabályozhatjuk a növény formáját és méretét, valamint elősegíthetjük a sűrűbb növekedést. A sövényként ültetett Leyland ciprust emellett évente legalább még egyszer érdemes nyírni, a nyár folyamán vagy ősszel, hogy megőrizzük a kívánt formát és sűrűséget.

Záró gondolatok

A Leyland ciprus egy gyorsan növő, sűrű lombú növény, amely kiválóan alkalmas sövénynek vagy szélfogónak. Ha szeretnél egy szép, zöld sövényt vagy egy mutatós dísznövényt kertedbe, látogass el az Oázis Kertészetekbe, és válaszd a Leyland ciprust! Tedd kertedet még szebbé és privátabbá ezzel a csodálatos növénnyel!

Az Oázisban egész évben, folyamatosan tartunk Leyland ciprusokat! Ne habozz, tedd szebbé kertedet vagy teraszodat ezzel a csodálatos örökzölddel! Látogass el kertészeti áruházainkba, és válaszd ki a neked leginkább tetsző példányt!