Ezek is érdekelhetnek

Korallberkenye – A kertünk ékszere

Kerti gyöngyvessző – A tavaszi szépség

A japánbirs, latin nevén Chaenomeles, egy közepes méretű lombhullató cserje, amely koratavasszal gyönyörű virágokkal borítja el kertjét. Élénk színű virágai – melyek lehetnek pirosak, rózsaszínűek vagy fehérek – március-áprilisban nyílnak. A virágokat később ehető, de kissé fanyar gyümölcsök követik, melyek kiválóak lekvárok és zselék készítéséhez.

A japánbirs felhasználási lehetőségei

A japánbirs kiváló választás szoliternek, sövénynek vagy virágágyásba. Virágzása idején lenyűgöző látványt nyújt, így bármely kert díszévé válhat. Széles, bokros habitusa miatt remekül mutat csoportosan ültetve, de akár kerítések mellé vagy házfalak elé is ültethető. Végleges magassága körülbelül másfél méter.

Ültetési tippek

A japánbirs jól tűri a különböző talajtípusokat, de a legjobban a jó vízelvezetésű, humuszos, enyhén savas talajban fejlődik. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük, ahol elegendő fényt kap a virágzáshoz. Ültetéskor érdemes komposzttal dúsítani a talajt, és alaposan beöntözni a növényt.

Gondozási tudnivalók

A japánbirs gondozása egyszerű, hiszen egy kimondottan igénytelen, strapabíró növényről beszélünk, és jól tűri a különböző időjárási viszonyokat. Fényigénye közepes, jól érzi magát napos és félárnyékos helyen is. Vízigénye közepes, rendszeres öntözést igényel, különösen az ültetést követő első évben és száraz időszakokban. Figyeljünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is álljon benne a víz.

Hogyan kell metszeni?

A japánbirset csakis a virágzás után, késő tavasszal vagy kora nyáron érdemes metszeni, de akár teljesen el is maradhat. A metszéssel azonban szabályozhatjuk a növény formáját és méretét, valamint elősegíthetjük a sűrűbb növekedést. A beteg, sérült vagy elhalt ágakat mindig távolítsuk el, hogy a növény egészséges maradjon.

Színesítsd a kerted te is japánbirssel!

A japánbirs egy csodálatos dísznövény, amely koratavasszal élénk színű virágaival kápráztat el. Könnyen gondozható és sokoldalúan felhasználható, így bármely kert ékessége lehet. Ha szeretnél egy igazán látványos növényt kertjedbe, látogass el az Oázis Kertészetekbe, és válaszd a japánbirset! Tedd kertedet még szebbé ezzel a csodálatos növénnyel!

Az Oázisban egész évben, folyamatosan tartunk japánbirseket! Ne habozz, tedd szebbé kertedet vagy teraszodat ezzel a csodálatos örökzölddel! Látogass el kertészeti áruházainkba, és válaszd ki a neked leginkább tetsző példányt!