Ezek is érdekelhetnek

Nyerj aranyat a COMPO Kincsvadászattal!

Ismerd meg a COMPO COMPLETE növényápoló termékeket!

Így nevelj zamatos bogyós gyümölcsöket!

A bogyós gyümölcsök zamatos ízének titka a jó talaj, a bőséges tápanyag és a rendszeres öntözés. Laza, humuszban gazdag talajt kedvelik. Amennyiben kertünk talaja agyagos, javíthatjuk komposzttal, levelekkel vagy homokkal. A talaj pH-értékének enyhén savasnak kell lennie, 5,5 és 6,0 között.

Alapos öntözést igényelnek, de ügyelni kell arra, hogy ne áztassuk el a talajt.

A növények a bőséges és édes gyümölcsök hozásához elegendő tápanyagot igényelnek. Az első rügyek megjelenésekor trágyázzunk a növekedés felpezsdítése érdekében. Évente egyszeri trágyázáshoz lassan oldódó trágya javasolt, mint például a COMPO BIO hosszúhatású trágya bogyós növényekhez báránygyapjúval.

Szüret után távolítsuk el a gyomokat a bokor tövéből, gereblyézzük fel a talajt és használjunk bogyós gyümölcsökhöz való trágyát. Takarjuk be a bokor alját szénából vagy szalmából készült mulccsal. Földieper esetében a növekedési szezonban szalmát terítsünk a növényekre a gyümölcsök védelme érdekében.

A bogyós gyümölcsök betakarítási ideje a fajta (korai, kései, folytontermő) és a felhasználás függvényében változik. Minél több fényt kap a növény és minél később szedjük le a gyümölcsöket, annál édesebbek és aromásabbak lesznek.

Tippek paradicsom gondozáshoz

A paradicsom egészséges növekedéséhez folyamatos, de nem túlzott öntözésre van szükség. Alulról öntözzük, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket.

A paradicsomnak magas a tápanyagigénye, a nitrogénen és a foszfáton felül kifejezetten sok káliumra van szüksége. A tápanyaghiányt a levelek sárgulása jelzi. A COMPO speciális bio paradicsomtrágyáival biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagellátást. Ha a növény megnőtt, támasszuk ki. Távolítsuk el a fiatal oldalhajtásokat, hogy a növény a gyümölcsök növelésére fordítsa energiáit. Augusztus végén metsszük meg a paradicsom tetejét az utolsó virág felett egy levéllel.

Fűszernövények a teraszodon

A fűszernövények kis helyen is jól elélnek, cserépben is tarthatók. Jó vízelvezető képességű, laza talajra van szükségük, nem szeretik a pangó vizet, ezért fontos, hogy a cserép alján vízelvezető lyukak legyenek. A talajt komposzttal vagy tőzeggel is dúsíthatjuk a tápanyagok és a víztartó kapacitás növelése érdekében, vagy kész megoldásként választhatjuk a COMPO BIO Palánta-és Fűszernövényföldjét.

Nem minden fűszernövény fér meg egymással, ezért érdemes külön ültetni őket. A legtöbb fűszernövény szereti a napot, de van, amelyik félárnyékban is jól érzi magát (petrezselyem, turbolya, menta, metélőhagyma). Ezek a fajták extra tápanyagellátást igényelnek, ha vágunk belőlük.

Jó kertészkedést és bőséges termést kíván a COMPO csapata!