Ezek is érdekelhetnek

Sövényötletek

Az örökzöld sövények telepítése gyakran nem olcsó mulatság, ráadásul sokak szerint látványuk is igen egyhangú. Szerencsére számos alternatívát tudunk ajánlani!

A korallberkenye (Photinia x fraseri „Red Robin”) örökzöld, nevét pirosas-bordós lombozatáról kapta, ami leginkább a friss hajtásokon, vagy visszametszés után díszít. Végső magassága 2-3 méter és nyírás nélkül is áthatolhatatlan sövényt alkot. Ugyanakkor jól formázható, évente 3-4-szer is megmetszhetjük.

Oázis Fenyőkéreg, 50 liter
4790 Ft
Oázis Fenyőmulcs, 50 liter
2390 Ft

A (balkáni) babérmeggy (Prunus Laurocerasus) egyre népszerűbb, ha lomblevelű sövényekről van szó. Jellemzően 1,5-2 méter magasra nő és nagy leveleivel igazán elegáns dísze a kertnek. Számos fajta nálunk is teljesen télálló.

Szintén alkalmas alacsony, 100-120 centiméteres térelválasztó sövénynek a fürtös áfonya (Vaccinium corymbosum). A növény savanyú földet igényel, ezért ültetéskor mindenképp nagy gödör kell neki, amibe jó minőségű tőzeggel ültethetjük. Gyökerei nem hatolnak mélyre, így a kiszáradástól óvva érdemes a föld felszínét fenyőkéreggel, mulccsal takarni. Ha ezeket betartjuk a növény szépen fejlődik, és nyár elején, a nevéből adódóan is fürtös, magas vitamin-tartalmú, kékes lilás bogyókat hoz.

Önálló sövényként nem áll meg a lábán, de bármire felfut és az ősz egyik legszínesebb, legcsodásabb látványát nyújtja a tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia). Árnyékos helyen is kiválóan érzi magát és bár mi nem ehetjük, a madarak előszeretettel fogyasztják bogyóit.