Ezek is érdekelhetnek

Sövényötletek

Örökzöld kérdések

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – Tartja a népszerű idézet. Nem vagyunk biztosak benne, hogy ez maradéktalanul igaz volna, de van bár növény, ami garantáltan távol tartja a hívatlan vendéget. Sokan nem is gondolnák, de egy jó szúrós, tüskés, tövises sövény a biztonságtechnikai szakértők szerint is a leghatékonyabb védekező eszközök közé tartozik. Ráadásul nem csak távol tartja a betörőket, tolvajokat vagy akár kóbor állatokat is, de látványa és ára is sokkal barátságosabb egy komolyabb kerítésnél. Nézzünk pár példát!

Akác (Robinia)

Sok vitát váltott ki az elmúlt években az akác, mely bár nem őshonos mára meghatározó növényünkké vált. Ez többek közt nagyon szívós, strapabíró természetének, és gyors növekedésének, terjedésének köszönhető. Szinte bármilyen talajon megél és a szárazságot is jól túri, így egy nagyobb telek távoli, elhagyatott végébe is boldogan eléldegél. Ágai szúrósak, hajlított tüskéi minden behatolót könyörtelenül büntetnek, akár vastagabb védőruházaton keresztül is.

Oázis Örökzöld föld, 50 liter
2390 Ft
Kertész Kesztyű, zöld, 7-8-9-10
1990 Ft

Szeder (Rubus fruticosus)

Bár a rózsafélék családjába tartozó szeder apró tüskéi egyesével ártalmatlannak tűnhetnek a gyorsan nővő és kúszó cserje hamar sűrű, áthatolhatatlan bokrot képez, aminek tüskés szárai közös erővel már igen kellemetlen tüneteket okozhatnak, ha valaki megpróbál keresztülvágni rajtuk. Mindemellett a növény termése nagyon finom és egészséges, így ültetésével két legyet is üthetünk egy csapásra!

Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter
2190 Ft
Oázis Szeder - Rubus fruticosus "Black Satin"
Oázis Szeder – Rubus fruticosus “Black Satin”
3990 Ft

Tűztövis (Pyracantha)

Szintén bogyós termést hoz a tűztövis, igaz ennek csak a madarak fognak örülni, különösen a téli hónapokban, amikor még mindig az ágakon díszlenek. Tökéletes őrzővédőről beszélhetünk: akár három méter magasra is megnő, jól metszhető, így nagyon sűrű ágrendszert alkot. Csupán ettől is áthatolhatatlan volna, de a sűrű tüskéi is vannak, illetve a hajtáscsúcsai is hegyesek.

Rózsa (Rosa)

A kertek királynőjére ritkán gondolunk megfutamíthatatlan házőrzőként, pedig ilyen célokra is alkalmas. Persze nem mindegyik. A nemesített fajok többnyire kevésbé szúrósak már, de a termesztők által még nem „elpuhányított” botanika fajták, különösen a futórózsák igen komoly ellenfelek lehetnek. Ugyan szükségük van valami támrendszerre hamar felfutnak egy egyszerűbb drótkerítésre is, hogy a bejutást nehezítsék. Ráadásul tavasztól őszig mesés virágpompával örvendeztetnek meg bennünket, ősszel pedig csipkebogyóikban gyönyörködhetünk.

Oázis Rózsa trágya, 1 kg
1390 Ft
Oázis Rózsa föld, 20 liter
1190 Ft

Magyal (Ilex)

Kicsit kilóg a sorból a magyal, mely tüskéit nem szárain, hanem levelein hordja. Ezekkel és sűrű ágrendszerével azonban kiváló védelmet nyújt a betolakodók ellen. Bőrszerű, mélyzöld levelei egyes fajtákon halványsárga, fehéres színjátékot űznek, hogy az élénk piros bogyókkal még látványosabbá tegyék a növényt. Az angolszász országokban a karácsonyi dekorációk elengedhetetlen része. Bogyóinak a madarak egész télen örülni fognak, de mi ne fogyasszuk el!

Bár ebben a cikkben a növények kevésbé szimpatikus tulajdonságai koncentráltuk, ezek őrzővédő funkció nélkül akár sövényként, akár szoliter növényként ültetve is, minden kertben remekül helyt állnak, annak remek díszei lehetnek.
Ettől függetlenül kisgyerekes házaknál érdemes kétszer is megfontolni, hogy őket választjuk e?